De meivakantie en het lange hemelvaartweekend staan voor de deur: voor veel zeilers hét moment voor de eerste zeilvakantie van het jaar. Weet je al waar je heen wilt zeilen? Heb je overal aan gedacht? Bereid je vakantie tot in de puntjes voor met deze onmisbare tips.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nationale Nederlanden
Bestemmingen
Twijfel je nog over de bestemming? Of laat je het afhangen van de heersende wind? Hieronder delen we een aantal bestemmingen die – afhankelijk van je thuishaven natuurlijk – in een lang weekend of kleine week goed te bereiken zijn.
- Veere: volgens Havencommissaris Nils Bouwman van de jachtclub “het pareltje aan het Veerse Meer”
- Bruinisse: aan het grootste zoutwatermeer van West-Europa
- Rotterdam: heb je meer zin in een stedentrip? Dan is Rotterdam een leuke bestemming, die zowel van zee als vanuit het binnenland te bereiken is
- Scheveningen: lig je in Zuid-Holland liever op zout water? Dan kun je in Scheveningen stad en strand combineren
- Franeker: een mooie historische stad die tussen Harlingen en Leeuwarden ligt.
- Volendam: mensen van over de hele wereld komen naar dit bekende vissersdorp, ben jij er al een keer geweest?
Tips van lokale havenmeesters en zeilers over bovenstaand bestemmingen vind je als je op de bestemmingen klikt. Een overzicht van handige en inspirerende vaarwijzers voor mooie vaargebieden in binnen- en buitenland kun je hier vinden.
Ankeren
Lig je liever achter je eigen anker dan in een jachthaven? Doe dan inspiratie op met deze ankerkaart, waar zeilers hun favoriete ankerplekken delen. Heb je al eens gedacht aan een overnachting op het Lauwersmeer in Groningen, IJsseloog op het Ketelmeer, of bij Sint Annaland in Zeeland?
Buitenland
Heb je in de meivakantie wat meer tijd? Of ligt je boot dicht bij de Belgische grens? Dan zijn een aantal Belgische kustplaatsen zeker het overwegen waard. Zeil bijvoorbeeld naar Zeebrugge, Blankenberge, Oostende of Nieuwpoort. In een week kun je met een zeewaardig schip ook verder komen, als je naar een buitenlandse bestemming op zoek bent; bijvoorbeeld naar Normandië, Londen of Helgoland.
Beste havens voor kinderen
Ga je met kinderen op pad? Zeilen zocht uit wat de beste kinderhavens van Nederland zijn. Van verlaten steigers in de natuur tot marina’s met uitgebreide speeltuinen en speciale badkamers voor kinderen en van Zeeland tot de Wadden: er is voor elk gezin wat wils. Vooral Jachthaven Bruinisse in Zeeland, Marina Volendam op het Markermeer, op het IJsselmeer Enkhuizen en Marina Makkum zijn geliefd. Je vindt alle havens uitgebreid beschreven in dit artikel.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Je vaarplannen zijn gemaakt, je tassen (bijna) gepakt: tijd voor een laatste check van je boot. Met de goede voorbereiding kun je zorgeloos van je vakantie genieten. Neem daarom voor vertrek de tijd om aandacht aan je vaardigheden, voorbereidingen en je vaartuig te besteden. Voel je je zelfverzekerd genoeg om met je boot en bemanning naar het gekozen vaargebied te gaan? Hebben jullie genoeg ervaring met eventuele sluizen, bruggen, uitdagende aanlegmanoeuvres of harde wind die je wellicht tegen gaat komen?
Als je vertrouwen hebt in je vaardigheden, is het tijd om de tocht voor te bereiden. Plan je route met een (papieren) kaart, zoom ver genoeg in op eventuele ondieptes, check de weersvoorspellingen en eventuele stroming. En, niet onbelangrijk: plan alle leuke vakantie-activiteiten. Welke plaatsen wil je aandoen, welke bezienswaardigheden zijn daar, welke dieren kun je onderweg spotten?
Onderhoud
Tenslotte het element waar de hele vakantie bij valt of staat: je schip. Motorpech, een gescheurd zeil of een niet-werkend anker kunnen er in een oogwenk voor zorgen dat je hele vakantie in het water valt. Gelukkig kun je met goed preventief onderhoud de meeste problemen voor zijn. Een goed onderhouden motor voorkomt bijvoorbeeld uitval op een zeer ongelukkig moment – voor een sluis, in zwaar weer, of midden op een groot meer. Zorg jaarlijks voor verse olie, een nieuwe impeller, nieuwe filters en een schone brandstoftank. Zorg er ook voor dat het koelsysteem nergens verstopt zit. Als het goed is heb je je motor voor het seizoen nagekeken of door een professional laten nakijken. Luister desondanks altijd even naar je motor tijdens het varen. Klinkt alles nog normaal of hoor je iets raars? Kijk ook naar je motor als die draait. Lekt er niets? Staat er water onder je motor of drupt er olie?
Loop voor je tocht je hele boot nog even goed langs en vervang dingen die stuk of zwak zijn. Denk ook aan klein onderhoud: zit er genoeg lucht in je stootkussens, zijn de lijntjes aan je stootwillen aan het schavielen of beginnen je landvasten te rafelen? Vervang ze dan preventief. En zijn je bijboot en buitenboordmotor in goede conditie? Vertonen je zeilen en lijnen geen zorgwekkende slijtageplekken?
Last-minute informatie
Helemaal klaar voor vertrek? Dan is het tijd om nog een laatste keer te checken of er geen onverwachte stremmingen of andere problemen op je route liggen. De meest recente vaarweginformatie vind je op Teletekstpagina 721 – gemakkelijk online te raadplegen. De berichten zijn per vaarwater grofweg gesorteerd van noord naar zuid. Een kaartweergave is te vinden op vaarweginformatie.nl, de officiële website van Rijkswaterstaat. Ga je Het Wad of de zee op? Dan zijn stroomgegevens onontbeerlijk. Wist je dat je sinds dit jaar gratis de digitale versie van de HP33 gratis kunt downloaden? Zo heb je met een druk op de knop alle stroom- en getijdegegevens langs de Nederlandse kust voor 2024 bij de hand.
Vanzelfsprekend check je nog een laatste keer het weerbericht de dag voor vertrek. Gaat het toch ineens harder waaien dan eerder voorspeld, of uit een andere hoek? Dan wil je misschien je vaarplan nog wat aanpassen. Een compleet overzicht met alle relevante weerbronnen voor zeilers vind je op meteo.zeilen.nl. Van weerkaarten die de fronten tonen tot het Nederlandse HARMONIE-model voor de meest accurate windverwachting, en van de marifoonberichten voor de scheepvaart tot actuele radarbeelden die de neerslag tonen: je vindt het er allemaal.
In geval van nood
Je hoopt ‘m niet nodig te hebben, maar mocht je in de problemen raken dan is de gratis KNRM-app je redder in nood. Je kunt er gemakkelijk je schip registeren, je tocht plannen en zelfs de weers- en haveninformatie bekijken. En in geval van nood doe je met een druk op de knop een noodoproep of assistentieverzoek. Neem in geval van schade ook contact op met je verzekeringsmaatschappij.
Met de bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd van snelle service en deskundige reparatie. Zo kun je binnen no-time weer het water op.
Last modified: 8 mei 2024