Bestemmingen

Op naar… Volendam

Zeilen helpt je op weg

08:28

Volendam is een plaats aan het Markermeer (de Gouwzee) dat in de provincie Noord-Holland ligt. Het bekende vissersdorp heeft twee jachthavens: Marina Volendam en de gemeentehaven. Mensen van over de wereld komen naar Nederland om een bezoek te brengen aan dit authentieke dorp. Niek en Lia zijn vaste ligplaatshouders in Marina Volendam en zij vertellen wat dit hun ideale thuishaven maakt.

Klederdracht, de palingsound en natuurlijk vis zijn onlosmakelijk verbonden met Volendam. In de watersport kan ook het woordje fonteinkruid aan dat rijtje worden toegevoegd. Toch, als je goed de aangegeven route op waterplanten.nu volgt in de periode dat de waterplanten woekeren, kun je Volendam goed aanvaren.

De vaargeul, waarvan de betonning prima is, leidt je naar de oude kom of Marina Volendam. Als je kiest voor een plek in de gemeentehaven lig je direct aan de Dijk. Erg gezellig als je het niet erg vindt als je (tot laat) de geluiden vanuit de kroegen hoort komen.

Let op dat als je je in de geul richting de oude kom bevindt, dat de passagiersschepen van de Volendam Marken Express hier ook varen. Die zijn groter en hebben meer de vaart erin dan je misschien verwacht. Verder zijn er geen bruggen of sluizen in de nabijheid waar je rekening mee hoeft te houden. Ook qua diepte zit het er goed.

Centrale ligging

“Dit is een ideale plek, want vanuit Volendam kun je in alle windrichtingen uitvaren,” vertellen Niek en Lia. Noordelijk vind je Enkhuizen, oostelijk Enkhuizen en zuidelijk Lelystad, Muiden, Muiderzand en Amsterdam. Als je voor het westen kiest richting Hoorn moet je goed de boeien Sport-H en Sport-G aanhouden om in het hoogseizoen geen last van het fonteinkruid te hebben. Recht tegenover Volendam vind je trouwens een heerlijk beschutte ankerplaatsen achter de strek van Marken.”

Je wilt niet meer weg

Niek en Lia: “Vanaf Marina Volendam kijk je uit op de nieuw geopende werf waar de Volendammer kwakken worden gerestaureerd. Voorheen waren hier romneyloodsen, maar nu staat er een heel mooi pand dat je naast visrestaurant Smit Bokkum vindt. Dat paviljoen is trouwens ook zeker een bezoekje waard. Vanaf hier loop je zo binnen een paar minuutjes naar de gezellige Dijk met als zijn charmes. Op het terrein van Marina Volendam vind je Jacht Service Le Belle die alle faciliteiten biedt voor zomer en winter. Op de haven zelf vind je zeer goede faciliteiten als schone sanitaire voorzieningen, een wasserette, stroom en water per schip op de steiger, leen- en huurfietsen, gratis Wifi een zwemstrandje met kiosk en een hondenuitlaatplaats. Wat ook zeker benoemd mag worden is de gezellige sfeer op de haven met zeer regelmatig culinaire verrassingen. En het is hier ook een eldorado voor de kleintjes, inclusief zwemparadijs. Dan kom je als schipper helemaal niet meer weg…”

Contactgegevens havens

Marina Volendam
0031(0)299-320262
info@marinavolendam.nl

Gemeentehaven
06 51337494
info@edam-volendam.nl

 

Omslagfoto: patano/CC By-SA 3.0

Tags: Last modified: 29 oktober 2022
Sluiten