Dossier Oostzee

Oostzee

Zeilen brengt jouw vaargebied in kaart!

De Oostzee: een heerlijk vaargebied! Relatief dichtbij, talloze beschutte ankerplekjes, leuke steden en prachtige natuur, de Oostzee heeft het allemaal. Ga jij deze zomer naar Duitsland, Denemarken, Zweden of Noorwegen? In dit dossier vind je een schat aan informatie voor de voorbereiding van je zeiltocht.

Ook vind je onderaan deze pagina alle links naar relevante websites en apps voor zeilen naar de Oostzee. Wil je het complete overzicht binnen handbereik aan boord? Bestel dan de Zeilen Praktijkgids Naar de Oostzee.

Door de Duitse Bocht

De Oostzee is een populaire zeilbestemming. Dit heeft een reden. De Oostzee is een stuk vriendelijker vaarwater dan de Noordzee, het kent geen getijden, er is meer beschutting te vinden en de havens liggen dichter bij elkaar. Om er te komen moet je wel eerst door de wispelturige Duitse Bocht. De vraag is natuurlijk hoe of wat?

Verder lezen…


nederlandse zeilers in nood norderley

Uitdagende aanloop Norderney

De haven van Norderney vormt een populaire tussenstop voor Oostzee-gangers. Begin mei ging het in de Schluchter, de kortste route naar Norderney vanuit het westen, fout voor een Nederlands jacht. Bij een noordnoordooster windkracht 4 strandde de boot op de ondiepten. De boot verging, de bemanning werd gered.

Verder lezen…


Langs de Zweedse scherenkust

Lars Bosma en zijn vriendin Kirsten zeilden langs de Zweedse scherenkust. Met hun hekanker in de aanslag ontdekken ze de schoonheid van dit vaargebied, op weg naar Noorwegen.

Verder lezen…


Zeilen naar de oostzee

De Duitse Bocht, naar Helgoland

Nog geen 130 mijl verderop ligt Helgoland, een zeer bijzonder eiland dat eigenlijk bij iedere zeiler op zijn bucket list zou moeten staan: ruige natuur, vis en kreeft in overvloed en een heerlijk zonnig klimaat. Deze vaarwijzer vertelt je precies hoe je er komt en wat je kunt verwachten.

Verder lezen…


Praktijkgids Oostzee

In deze compacte gids over het varen naar de Oostzee komt aan bod:

– Duitse Bocht en NOK
– Diverse tochtlengtes
– anker- en aanmeertips
– haven- en vaarinformatie
– routes
– reisvoorbereiding

€13,49

Koers Oostzee

Zeilen Oostzee

Verslag van 5 seizoenen slow sailing. Ontdek het prachtige vaargebied rond Scandinavië met ‘Koers Oostzee’ door de zeilsporen van Clemens Kok te volgen.

Bundel Scandinavie

24 artikelen over zeilen in en naar Scandinavië
– Naar de Oostzee – in je eentje naar Denemarken
– Zweedse scheren voor beginners
– Deenser dan Denemarken
– Scandinavische pareltjes – Op weg
(Gratis digitaal beschikbaar voor abonnees, via zeilen.nl/digitaallezen)

Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee

Zeilen Oostzee
Van Borkum tot Gdansk

René Vleut zeilt met zijn Uglyduck al meer dan 25 jaar in de Scandinavische wateren en publiceert daar regelmatig over in Zeilen Magazine. Zijn devies luidt: als de zon het hoogste punt aan de hemel heeft bereikt, moet er nog maar één verlangen in je over zijn – op naar de wateren waar de zon in de zomer bijna niet ondergaat.

Praktijkgids Naar zee

€13,49

In deze compacte gids over voor het eerst oversteken naar Engeland of richting het Kanaal:

  • Zeemanschap
  • Tochtplanning
  • Navigatie
  • Meteorologie
  • Inspiratietochten overzee

Websites en apps

Algemeen

Denemarken

Duitsland

Noorwegen

Zweden


Het weer

Zeilen Oostzee

Iedere overtocht valt of staat bij (het gebrek aan) goede wind. Op meteo.zeilen.nl vind je alle verschillende weerbronnen in een handig overzicht bij elkaar; van het Weekend Weerbericht van Henk Huizinga tot de actuele weerkaarten van de Britse Met Office.

Ga naar Zeilen meteo


Dossiers over andere vaargebieden vind je hier:

Dossier Oostzee
Naar Engeland varen

Omslagfoto: Iana Chyrva / iStock

Last modified: 18 juli 2024

Comments are closed.

Sluiten