Dossier Oostzee

Zeilen brengt jouw vaargebied in kaart!

De Oostzee: een heerlijk vaargebied! Relatief dichtbij, talloze beschutte ankerplekjes, leuke steden en prachtige natuur, de Oostzee heeft het allemaal. Ga jij deze zomer naar Duitsland, Denemarken, Zweden of Noorwegen? In dit dossier vind je een schat aan informatie voor de voorbereiding van je zeiltocht.

Ook vind je onderaan deze pagina alle links naar relevante websites en apps voor je reis naar de Oostzee. Wil je het complete overzicht binnen handbereik aan boord? Bestel dan de Zeilen Praktijkgids Naar de Oostzee.

Alle informatie op een rij

Door de Duitse Bocht
De Oostzee is een populaire zeilbestemming. Dit heeft een reden. De Oostzee is een stuk vriendelijker vaarwater dan de Noordzee, het kent geen getijden, er is meer beschutting te vinden en de havens liggen dichter bij elkaar. Om er te komen moet je wel eerst door de wispelturige Duitse Bocht. De vraag is natuurlijk hoe of wat?

nederlandse zeilers in nood norderley

Uitdagende aanloop Norderney
De haven van Norderney vormt een populaire tussenstop voor Oostzee-gangers. Begin mei ging het in de Schluchter, de kortste route naar Norderney vanuit het westen, fout voor een Nederlands jacht. Bij een noordnoordooster windkracht 4 strandde de boot op de ondiepten. De boot verging, de bemanning werd gered.

Langs de Zweedse scherenkust

Lars Bosma en zijn vriendin Kirsten zeilden langs de Zweedse scherenkust. Met hun hekanker in de aanslag ontdekken ze de schoonheid van dit vaargebied, op weg naar Noorwegen.

Zeilen naar de oostzee

De Duitse Bocht, naar Helgoland

Nog geen 130 mijl verderop ligt Helgoland, een zeer bijzonder eiland dat eigenlijk bij iedere zeiler op zijn bucket list zou moeten staan: ruige natuur, vis en kreeft in overvloed en een heerlijk zonnig klimaat. Deze vaarwijzer vertelt je precies hoe je er komt en wat je kunt verwachten.


Handige handboeken

Bundel Scandinavie

Gratis voor abonnees

Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee

Van Borkum tot Gdansk

Praktijkgids Oostzee

Slechts € 12,95

Websites en apps

Algemeen

Denemarken

Duitsland

Noorwegen

Zweden

Last modified: 22 juni 2023

Comments are closed.

Sluiten