Bestemmingen

Op naar… Franeker

Zeilen helpt je op weg

17:17

Franeker is een stad aan het Van Harinxmakanaal dat in de provincie Friesland ligt. De plaatst ligt ten oosten van Harlingen, ten noorden van Bolsward en ten westen van Leeuwarden. De Elfstedenstad heeft twee havens waar we als passanten terechtkunnen. Je kunt kiezen voor een ligplaats in de stadshaven van de gemeente en de haven van de Franeker Watersport Vereniging (FWV). De haven van de FVW ligt aan het Van Harinxmakanaal.

‘Frentsjer’ wordt Franeker soort de Friezen zelf genoemd. De plaats kent een rijk universiteitsverleden, tot begin 1800 was Franeker de universiteitsstad van Fryslân. Er zijn veel bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Daarover lees je verderop in het artikel meer. We laten eerst Fred Mulder, havenmeester bij de Franeker Watersport Vereniging, aan het woord.

Tentje opzetten

“De haven is toegankelijk motorboten en zeiljachten met een diepgang tot 2,00 meter,” zegt havenmeester Fred Mulder. “Nadat je de haven bent binnengevaren, ga je bakboord uit. Vrije boxen zijn te herkennen aan een groen bordje. Je kunt ook aan het eind van de haven, bij het havenkantoor en sanitairgebouw, een ligplaats kiezen. We hebben ook een grasveldje waar kinderen een tentje kunnen opzetten. Vaak vinden zij het leuk om te kamperen, dicht bij de boot van pa en ma. Gasten komen ook weleens per kano naar ons toe. Zij zetten dan ook daar hun tent op. Om de beurt nemen wij als leden de rol van gastvrije havenmeester op ons. Om bij ons te komen, moet je de grote Stationsbrug passeren. Dit verloopt altijd probleemloos en je hoeft hoogstens maar een paar minuutjes te wachten tot de brug opengaat. Qua breedte en diepte hoef je ook geen problemen te verwachten.”

Staande Mast Route

“Er overnachten geregeld mensen bij ons die op doorreis zijn naar de Oostzee. Ze varen de Staande Mastroute. Vanaf Harlingen richting Franeker en Vervolgens richting Dokkum en Lauwersoog. Op de terugweg is het vice versa en horen we alle verhalen. Dat blijft leuk. Ook omdat we zelf dat soort avonturen hebben meegemaakt. Ik zie ook vaak dat gasten naar ons toekomen om bezienswaardigheden te bekijken. Er zijn natuurlijk ook een aantal ontzettend mooie gebouwen die je zeker gezien moet hebben. Zodra je de haven uitstapt ben je binnen nog geen tien minuten lopen in de stad. En als hje gebruik maakt van een van onze leenfietsen, ben je er nog sneller.”

Veelzijdige stad

In het hartje van de historische binnenstad van Franeker staat de Martenastins, een stadskasteel gebouwd in 1506 door edelman Hessel van Martena. Hier is Museum Martena gevestigd. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Franeker. De tijdelijke tentoonstellingen gaan over Friesland: de Friese historie of hedendaagse Friese kunst. En wie Franeker bezoekt, mag ook het Eise Eisinga Planetarium niet overslaan. Dit is een astronomische bezienswaardigheid.

Waar je ook even een kijkje moet nemen, is bij de 11fountains Franeker. Deze fontein is een eerbetoon aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. Daarnaast is dit het kaats-walhalla van Friesland. De sport met het balletje van leer en paardenhaar wordt in praktisch heel de provincie nog volop bedreven. In Franeker wordt op een grasveld in de stad elk jaar de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar gespeeld: de PC.

Contactgegevens havens

Stationsbrug
Wordt op afstand bediend
VHF 20

Franeker Watersport Vereniging
06 22 06 94 03
www.franekerwatersportvereniging.nl

Gemeentehaven Franeker
06 22 20 95 05

Omslagfoto en foto: © Gemeente Waadhoeke

Tags: Last modified: 30 november 2022
Sluiten