Bestemmingen

Op naar… Scheveningen

Zeilen helpt je op weg

13:46

Scheveningen is de enige kustplaats van Zuid-Holland met een jachthaven op zout water. Watersporters kunnen met de boot terecht bij Jachtclub Scheveningen. Havenmeester Fabian vertelt hieronder meer handige tips voor als je koers gaat zetten richting de populaire badplaats.

De havenplaats aan de Noordzee is een graag bezochte plek onder de zeilers. Ook onder de wedstrijdzeilers, want Scheveningen dient als decor voor evenementen als de North Sea Regatta en The Ocean Race. Ook wordt jaarlijks de Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt in het Scheveningse Zuiderstrandtheater.

De haven van Scheveningen bestaat uit meerdere gedeeltes. De eerste haven wordt gebruikt voor de beroepsvisserij en de tweede en derde haven hebben andere doeleinden. In de tweede haven zit ook de jachtclub gevestigd.

Geen bruggen of sluizen

Havenmeester Fabian vertelt praktische informatie voor als je binnenkort naar de Jachtclub wilt komen: “Jachtclub Scheveningen bestaat sinds 1973 en heeft momenteel ongeveer 700 leden. In onze Marina hebben wij rond de 250 boxen die worden verhuurd aan onze leden, daarnaast kunnen wij ongeveer 90 gasten in onze haven ontvangen. Gasten kunnen gebruik maken van al onze voorzieningen zoals elektriciteit, drinkwater, sanitair en wifi. De haven van Scheveningen ligt direct aan de Noordzee en vanuit de jachthaven is men al binnen enkel minuten op zee. Er zijn geen bruggen of sluizen waar men rekening mee hoeft te houden bij het in- of uitvaren.”

© ANP/Jerry Lampen

Verkeerscentrale Scheveningen

“Met de meeste weersomstandigheden is de haven van Scheveningen makkelijk in- en uit te varen maar kan met een noordwesterstorm lastiger zijn om binnen te varen,” zegt Fabian. “Bij het in- en uitvaren van Scheveningen wordt er aanbevolen om op te roepen op VHF-kanaal 21. Via dit kanaal krijg je contact met Verkeerscentrale Scheveningen. De verkeerscentrale kan aangeven of in- of uitvaart mogelijk is. Wanneer men voornemens is om de zeilen binnen de havenhoofden te strijken moet dit in overleg met de verkeerscentrale. Let verder op dat in de doorvaart tussen de 1e en de 2e haven een betonnen drempel ligt. Deze drempel ligt bij laag water op 3,20 meter. De verkeerscentrale kan te allen tijde een actuele waterstand doorgeven. De jachthaven is te bereiken op VHF-kanaal 31. Gasten kunnen bij ons afmeren in de passantenkom die men bij binnenkomst direct aan stuurboordzijde vindt. In verband met de veiligheid verzoeken wij iedereen om met hun boeg richting het noorden af te meren. Het havengeld kan men door middel van de Blue Water App betalen. Via deze app krijgt men ook de toegangscode voor de hekken en het sanitair.”

The Ocean Race

“Rondom de haven is er een groot aanbod aan horeca. De watersportwinkel en de supermarkt zijn op loopafstand. Ook is de Haagse binnenstad goed te bereiken met het openbaar vervoer. In de zomer zijn er altijd een groot aantal evenementen in de omgeving. Als er geen corona regels gelden wordt er elk jaar met Pinksteren de North Sea Regatta georganiseerd, dit is het grootste zeezeilevenement van Nederland. Hieraan voorafgaand wordt altijd de Vuurschepenrace gehouden. Tijdens deze race vaart er een groep schepen in een aantal klassen naar Engeland. In juli 2022 wordt er in Scheveningen het WK jeugdzeilen georganiseerd en zal in 2023 het WK zeilen voor de olympische klassen worden georganiseerd. Ook zal in 2023 The Ocean Race weer een stop-over maken in Scheveningen. In de zomer van 2023 moet men er tijdens deze evenementen rekening mee houden dat de haven van Scheveningen slechts beperkte opvangmogelijkheden heeft.”

Contactgegevens haven

Jachtclub Scheveningen
VHF 31
06 53 29 31 37
retseemnevah@jachtclubscheveningen.com

Omslagfoto: © Joris Westerveld

Last modified: 9 mei 2022
Sluiten