Bestemmingen

Op naar… Bruinisse

Zeilen helpt je op weg

16:36

Bruinisse, of kortweg Bru, is een plaats aan het Grevelingenmeer die in de provincie Zeeland ligt. Het dorp ligt in het uiterste oosten van de gemeente Schouwen-Duiveland en heeft twee jachthavens: Jachthaven Bruinisse en WSV Bru. Marco de Berg, de havenmanager van Jachthaven Bruinisse, vertelt meer over het (water voor het) mosseldorp.

Als je vanuit het noorden komt, moet je eerst door de Krammersluizen en de Grevelingensluis. Vooral in het hoogseizoen kan het aardig druk zijn bij deze sluizen. Vlakbij de laatstgenoemde sluis, tref je de havens. “Bruinisse ligt aan het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa”, vertelt Marco. “We hebben helder water en een variatie aan flora en fauna, waaronder zeehonden en flamingo’s. Zorg ervoor dat je goed in de vaargeulen blijft varen, want het Grevelingenmeer heeft veel ondieptes, vooral in de Oostelijke helft. Niet alleen voor Bruinisse maar over heel de Grevelingen zijn er eilandjes om aan te meren (liggeldkaarten hiervoor kun je bij de meeste jachthavens op de Grevelingen verkrijgen). Buiten de vaargeul is het overal toegestaan om een anker uit te gooien.”

“Op Jachthaven Bruinisse is een zeilmaker, een watersportwinkel, een supermarkt, een restaurant, een scheepselektronica bedrijf, een Yachtservice met kraan, een zeilschool met bootverhuur, een frietkar, en een bootverkoper/makelaar aanwezig. Naast ons vind je WSV Bru. Daar is ook de schutsluis die toegang geeft tot de Grevelingen. Verder heeft het dorp diverse café’s, winkels (ook een grote supermarkt) en een golfbaan.”

© Bastian Lende Photography

Mosseldorp

Marco: “Bruinisse is een echt mosseldorp met een actieve mosselvloot. Zo goed als alle restaurants (en die zijn er genoeg) hebben de mosselen in diverse variaties op de menukaart staan. Ook zijn de schelpdieren vers verkrijgbaar bij diverse mosselhandels”

Jaarlijks wordt in juli de opening van het mosselseizoen gevierd met de drie dagen durende Visserijdagen, die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekken. De musea die Bruinisse telt, zijn gewijd aan de mosselkweek. Het Visserijmuseum brengt heden en verleden van de schelpdierencultuur in beeld, de Oudheidskamer is een als 18e-eeuwse visserswoning ingericht monumentenpand. In 1998 zijn deze twee opgegaan in het nieuw opgerichte museum Brusea. Neem als je er bent ook even een kijkje bij de grote mossel op het havenplateau.

© Bastian Lende Photography

Contactgegevens havens

Jachthaven Bruinisse
0111 481 485
info@jachthavenbruinisse.nl
jachthavenbruinisse.nl

WSV Bru
06 46140228
havenmeester@wsvbru.nl
wsvbru.nl

Omslagfoto: Dick van der Veer Fotografie

Tags: Last modified: 5 oktober 2022
Sluiten