Nieuws

HP33 voor het eerst gratis digitaal verkrijgbaar

Alle stroom- en getijdegegevens voor dit jaar zo bij de hand

09:45

Met een druk op de knop heb je alle stroom- en getijdegegevens langs de Nederlandse kust voor 2024 bij de hand. Sinds dit jaar is de digitale HP33 namelijk voor het eerst gratis te downloaden. Handig om je volgende Wadden- of kustzeiltocht nóg nauwkeuriger te plannen.

NLTides

De digitale versie van de veelgebruikte stroomatlas – voluit NLTides HP33D – bevat alle stroomgegevens en waterstanden langs de Nederlandse kust tot 31 december 2024. Het alternatief voor de papieren stroomatlas van de Dienst der Hydrografie bestond al langer digitaal, maar was niet eerder vrij te downloaden. Je vindt er alle officiële getijdevoorspellingen voor alle grote havens van Cadzand tot Delfzijl en het bevat zelfs meer havens dan de papieren HP33. De stroomgegevens beslaan de zuidelijke Noordzee, Waddenzee, Westerschelde en Oosterschelde en benedenrivieren en belangrijke havenaanlopen.

HP33 digitaal downloaden

Stroomgegevens van uur tot uur

Het computerprogramma is als zip-bestand gratis te downloaden via de website van het Ministerie van Defensie. Het programma werkt vooralsnog wel alleen in Windows 10 of 11. Ook is alle informatie in het Engels – een Nederlandse versie van NLTides bestaat (nog) niet.

De stroomgegevens zijn tot op het uur nauwkeurig per dag op te zoeken. Hoe verder je inzoomt, hoe meer stroompijlen er bovendien zichtbaar worden. En wil je toch liever werken met papier in je handen, dan kun je gemakkelijk je op maat uitgesneden stroomkaartje printen.

Navigatie voor beginners

Meer weten over varen met stroming? Je leert het in onze handige praktijkgids: Navigatie voor beginners.

HP33 digitaal downloaden

In deze compacte gids over navigatie komt het volgende aan bod:

  • Zeekaarten
  • Betonning & lichten
  • GPS en AIS 
  • Kompas, log, dieptemeter 
  • Scheepsposities, koersen en peilingen 
  • Getijden & stromingen 
  • Reisvoorbereiding
  • Het weer 

Je koopt ‘m in onze webshop voor slechts €12,95

Last modified: 25 januari 2024
Sluiten