Met een druk op de knop heb je alle stroom- en getijdegegevens langs de Nederlandse kust voor 2024 bij de hand. Sinds dit jaar is de digitale HP33 namelijk voor het eerst gratis te downloaden. Handig om je volgende Wadden- of kustzeiltocht nóg nauwkeuriger te plannen.
NLTides
De digitale versie van de veelgebruikte stroomatlas – voluit NLTides HP33D – bevat alle stroomgegevens en waterstanden langs de Nederlandse kust tot 31 december 2024. Het alternatief voor de papieren stroomatlas van de Dienst der Hydrografie bestond al langer digitaal, maar was niet eerder vrij te downloaden. Je vindt er alle officiële getijdevoorspellingen voor alle grote havens van Cadzand tot Delfzijl en het bevat zelfs meer havens dan de papieren HP33. De stroomgegevens beslaan de zuidelijke Noordzee, Waddenzee, Westerschelde en Oosterschelde en benedenrivieren en belangrijke havenaanlopen.
Stroomgegevens van uur tot uur
Het computerprogramma is als zip-bestand gratis te downloaden via de website van het Ministerie van Defensie. Het programma werkt vooralsnog wel alleen in Windows 10 of 11. Ook is alle informatie in het Engels – een Nederlandse versie van NLTides bestaat (nog) niet.
De stroomgegevens zijn tot op het uur nauwkeurig per dag op te zoeken. Hoe verder je inzoomt, hoe meer stroompijlen er bovendien zichtbaar worden. En wil je toch liever werken met papier in je handen, dan kun je gemakkelijk je op maat uitgesneden stroomkaartje printen.
Navigatie voor beginners
Meer weten over varen met stroming? Je leert het in onze handige praktijkgids: Navigatie voor beginners.
In deze compacte gids over navigatie komt het volgende aan bod:
- Zeekaarten
- Betonning & lichten
- GPS en AIS
- Kompas, log, dieptemeter
- Scheepsposities, koersen en peilingen
- Getijden & stromingen
- Reisvoorbereiding
- Het weer
Je koopt ‘m in onze webshop voor slechts €12,95
Last modified: 25 januari 2024
Was fijn geweest als de dichtheid van de pijlen hetzelfde was als op de papieren kaarten.
Nu is bijvoorbeeld geen data aanwezig rondom Terschelling. Niks in het Schuitengat, niet in de Slenk.
Bijna waardevol
Merci pour votre travail
nog mooier zou zijn als de bron data beschikbaar zou gemaakt worden, dan kan het ook in opensource (bijvoorbeeld opencpn)/ andere applicaties zichtbaar gemaakt worden.
Daar heeft u dan weer gelijk in maar geloof me, geen ander land ter wereld beschikt over zoveel schitterende data als NL. In Belgie steken we nog altijd een vinger in de lucht om te weten van waar de wind komt. Alleen wanneer men op Europees niveau (eurisportal) iets regelt zodat elk land 1. over deze data beschikt 2. deze ook ter beschikking stelt kan er iets veranderen.
Waarom geen app voor op je telefoon?
Omdat een telefoon dient om te bellen 🙂
NLTides werkt goed met CrossOver op een Mac.
CrossOver ? Kun je uitleggen wat je bedoeld
Een stap in de goede richting, maar een programma voor op een laptop is wel erg ouderwets. Ik zou hem het liefst als mobile app of web pagina hebben. Voordeel is dat de data en uitbreiding daarvan bij RWS blijft. Gemiste kans.
Rare opmerking, hoeveel apps heb je al op jouw mobieltje? En maar staren naar dat veel te kleine schermpje. Bovendien kan je op een laptop rustig simulaties maken, copy pasten of screenshots nemen voor het vaarplan. Doe mij dus maar iets ouderwets.
Fijn dat de Dienst der Hydrografie deze service gratis aanbiedt aan de watersportsector!