Dossier Waddenzee

Zeilen brengt jouw vaargebied in kaart!

De Waddenzee, een uniek vaargebied en geliefde vakantiebestemming in eigen land. En de beste manier om het wad te verkennen, is natuurlijk op eigen kiel. Kunnen droogvallen, ankeren en gaan waar de wind waait. Een zeiltocht op de Waddenzee vergt een goede voorbereiding, want het kan er flink stromen en spoken. We verzamelden alle relevante artikelen over de Waddenzee, zodat je goed voorbereid op pad kunt.


Klaar voor vertrek

Zeilen op de Waddenzee

De Waddenzee op

Zeilen op het Nederlandse wad is een ongekende ervaring. De stilte, het frisse, zilte water en het immer rijzende en dalende getij maken dat jij en je boot één worden met een volstrekt uniek vaargebied. De Waddenzee is echter niet voor niets een zee. Hij ligt buitendijks, achter de sluizen waarin je van zoet naar zout schut. Op een kalme zomerdag in de vaargeul mag het lijken alsof je op een groot binnenmeer vaart. Maar tussen de Waddeneilanden liggen zeegaten met sterke stroming en bij slecht weer en harde wind is het er serieus varen.

Lees verder…


Droogvallen

Zeilen op de Waddenzee

Droogvallen op het veelzijdige Wad

Hoog en droog op de plaat. Voor sommigen een koud kunstje, voor anderen volledig nieuw. Marinus van Sijdenborgh en Klaas Wiersma brachten een nacht door op het Wad. Praktische tips over hun avontuur, lees je in dit artikel.

Lees verder…


Verraderlijke zeegaten

Zeilen op de Waddenzee

KNRM-schipper Jan over de gevaarlijkste plekken op de Waddenzee

Al 25 jaar is Jan van Rees (59) vrijwilliger van de KNRM, waarvan 17 jaar als schipper bij station Terschellling West. Hij is één van vier vrijwillige schippers op een totaal van 21 bemanningsleden. Jan is eveneens vuurtorenwachter, op Brandaris. Als zeiler heeft hij in zijn Compromis 888 tochten gemaakt naar onder andere de Scilly’s, Zuid-Engeland en Frankrijk. Jan: “De zeegaten zijn altijd anders dan de rest van de Waddenzee. Het zijn de gevaarlijkste plekken. Wind tegen stroom is funest, dan weet je zeker dat er een holle zee staat, veel steiler dan als wind en stroom dezelfde kant op staan.”

Lees verder…


Praktijkgids Waddenzee

€13,49
In deze compacte gids over het varen op de Waddenzee komt aan bod:

  • Getij en stroming
  • Aanloophavens
  • Wantij passeren
  • Droogvallen en ankeren
  • Voorbeeldroutes West- en Oostwad

Reisverhaal

Het wad op met twee meter diepgang

Een week zeilen op het ondiepe wad met een diepstekend schip: dat is de uitdaging die Klaas Smit aangaat tijdens een week vakantie vanuit Makkum. Het wordt een week geregeerd door het tij, met één oog voortdurend op de dieptemeter en creatieve oplossingen voor onverwachte gebeurtenissen.

Lees verder…


Duitse Wad

Duitse Wad: bijgewerkte papieren kaarten verplicht?

Op het Duitse Wad zijn sinds april 2023 nieuwe vaarregels van kracht. Over waar je wel en niet mag varen of droogvallen. Geen probleem, ware het niet dat Duitsland een ‘papieren kaartplicht’ heeft ingesteld. Vijf vragen en antwoorden over of papieren kaarten op het Duitse Wad verplicht zijn.

Lees verder…


Richting Norderney

Betonning vaargeul Schluchter bij Norderney blijft voor problemen zorgen

Het Duitse Waddeneiland Norderney is een populaire tussenstop voor Oostzee-gangers, maar de aanloop vanuit het westen is verraderlijk. De Schluchtervaargeul is namelijk met laagwater niet altijd diep genoeg om doorheen te varen en de verkenningston ligt ook niet altijd op de goede plek. De listigheid van de vaargeul bleek ook laatst weer, toen een Noor gered moest worden van een zandbank.

Lees verder…


Zeilen Waddenbundel

€22,95 (Gratis digitaal beschikbaar voor abonnees, via zeilen.nl/digitaallezen)
– Het Wad op met twee meter diepgang
– Vlieland: eilandgevoel en rust op het water
– Waddenparadijs voor groot en klein
– Nachtje op het Wad
– Overwinteren op het Wad
En nog veel meer

Het weer

Iedere overtocht valt of staat bij (het gebrek aan) goede wind. Op meteo.zeilen.nl vind je alle verschillende weerbronnen in een handig overzicht bij elkaar; van het Weekend Weerbericht van Henk Huizinga tot de actuele weerkaarten van de Britse Met Office.

Dossiers over andere vaargebieden vind je hier:

Dossier Oostzee
Naar Engeland varen

Last modified: 10 juli 2024

Comments are closed.

Sluiten