Bestemmingen

Op naar… Rotterdam

Zeilen helpt je op weg

10:32

Rotterdam is een havenstad aan de Nieuwe Maas in de provincie Zuid-Holland. De plaats heeft meerdere havens waar je als passant terechtkunt. De thuishaven van de boot van Zeilen-redacteur Joris Westerveld lig is Rotterdam Marina, dus hij geeft ons als ‘local’ een aantal praktische tips.

De haven van Rotterdam is veruit de grootste van Europa – tot 2004 zelfs de grootste ter wereld. In en om de haven zijn bijna een half miljoen scheepsbewegingen per jaar, van binnenvaartschepen tot cruiseschepen, tankers, bulkcarriers en containerschepen. Je moet dus goed opletten als je besluit een bezoek te brengen aan deze havenstad. Meer informatie over veilig de Maasmond oversteken, vind je hier.

Rotterdam Marina ligt dichtbij het centrum van Rotterdam, tussen de twee iconische bruggen ‘De Hef’ (dit is een koosnaampje) en de Erasmusbrug aan de zuidkant van de rivier. “Deze haven ligt op vijf minuten lopen van de Kop van Zuid, waar je een theater, bioscoop en gebouwen van beroemde architecten als Rem Koolhaas vindt,” zegt collega Joris. “Met de metro is het maar één halte naar het centrum aan de noordkant van de rivier.”

Stopover

“Ik lig in de Marina omdat je als vaste ligger ook gratis terecht kunt bij de zusterhavens vooral in Stellendam kom ik graag omdat je daar wat meer kan zeilen. En natuurlijk omdat het lekker in de stad ligt. Het duurt even voordat je kunt zeilen, maar het is een goede stopover als je de Staande Mast Route doet of als je met je boot de stad wilt bezoeken. Onlangs is er een derde havenmeester aangenomen, dus er is altijd iemand om je te woord te staan. Ik ben van mening dat de haven over goede voorzieningen beschikt, zoals een mooi sanitairgebouw en een tanksteiger.”

Komend vanaf zee moet je onder de Erasmusbrug door en dat is best wel een beleving om daar onderdoor te varen. Het openen gaat via bediening op afstand, buiten de spits op aanvraag elk uur (VHF20) of per telefoon ruim van tevoren melden. De bediening regelt dan ook voor je dat het kleine bruggetje bij de jachthaven, de Binnenhavenbrug, ook opengaat. Klik hier voor meer informatie over de openingstijden van de brug.
Kom je stroomopwaarts? Dan moet je door de Koninginnebrug. Deze is onbemand en wordt op afstand bediend vanaf de Erasmusbrug.

Naast Marina Rotterdam, kun je ook aanleggen bij WSV Blijdorp, De Rotterdamsche Admiraliteit en de erfgoedhavens (Haringvliet).

Snel op zee

“Qua planning moet je even opletten met de stroom op de Nieuwe Maas,” zegt Joris. “Je kunt er tegenin varen, maar dat kost je snelheid. Als je ‘m mee hebt zit je met anderhalf uur op zee. Als je van zee komt, kun je ook in de Veerhaven terecht. Dat is mooi tussen de oude scheepjes en dan hoef je ook niet onder de Erasmusbrug door.”

Contactgegevens

Rotterdam Marina 
+31 (0) 10 485.40.96
info@rotterdammarina.com
VHF 31

De Rotterdamsche Admiraliteit
+31 65 26 89 761
info@jachthaven-admiraliteit.nl

Erfgoedhavens (Haringvliet)
06 52 66 32 89
Info@erfgoedhavensrotterdam.nl

WSV Blijdorp
06 41 66 57 71

Omslagfoto: © Eric Westerveld & Tyco Roorda

Last modified: 8 juni 2022
Sluiten