Bestemmingen

Op naar… Veere

Zeilen helpt je op weg

17:25

Veere is een plaats aan het Veerse Meer dat in de provincie Zeeland ligt. De stad heeft twee jachthavens: Jachtclub Veere en Marina Veere. De havencommissaris van de jachtclub noemt Veere ‘het pareltje aan het Veerse Meer’. Bij het zien van de dronebeelden onderaan dit artikel geloven wij dat best!

Veere heeft in de zomer elke dinsdag een historische markt en vanaf Pinksteren elke zaterdag een versmarkt voor de Jachtclub met daarbij altijd een aantal viskramen. Het stadje is en blijft vissersplaats, ook al komen de mosselen en oesters tegenwoordig veelal uit de Oosterschelde. Het Veerse meer heeft geen tij, maar omdat er een doorlaat zit bij Kats, is het zeker geen stilstaand, dood water. Ook hier zijn de Zeeuwse Zaligheden dus zelf te rapen. Pas dan wel op de scherpe Japanse oester, want die snijdt vervelend in voeten.

Uitstekend betond

“Het stadje Veere is een echt pareltje aan het Veerse Meer, een water wat je via het Kanaal door Walcheren kan bereiken, of via de sluis vanaf de Oosterschelde,” zegt Nils, havencommissaris van Jachtclub Veere. “Het meer is uitstekend betond: het hoofdvaarwater (VM) en twee nevenvaarwaters (VK, tussen Arnemuiden en Kamperland en SvI onder de Bastiaan de Langeplaat door) zijn betond op twee meter. Daarnaast ligt er recreatiebetonning op 1 meter 50. Twee gebieden met gele betonning geven snelvaargebieden aan. Ga met diepstekende schepen niet buiten de betonning; een aantal eilanden zijn voormalige platen en die lopen ver door. Ook zijn er een aantal strekdammen. Die na het kanaal aan stuurboord is berucht: hier de betonning afsnijden is zelfs bij geringe diepgang af te raden.”

Achteruit in varen

“De voormalig vissershaven van Veere is sinds 1961 – de sluiting van het Veerse Gat – de thuishaven van Jachtclub Veere,” vertelt Nils. “Als je Veere alleen overdag wil bezoeken – om bijvoorbeeld voor anker te gaan in het gebied tussen de boeken VM 81 en VM 85 en de eilanden Mosselplaat en Schutteplaat – waar het net wat dieper is dan twee meter – dan wordt je verzocht aan de buitensteiger, voor de Campveerse Toren en onder de stadswal te gaan liggen. Om te overnachten kan je de haven in. Je ligt er midden in het stadje. Let op: met de boeg naar buiten, dus hoogzomer is het aan te raden achteruit in te varen. Er is in Veere geen supermarkt, maar wel een bakker die een aantal dagen per week open is, en er zijn een aantal uitstekende restaurants. Daarnaast is het leuk winkelen in Veere voor hebbedingetjes en ook Oma’s Snoepwinkeltje mag zeker niet gemist worden.”

Contactgegevens havens

Jachtclub Veere
0118 – 50 12 46 / 06 219 226 76
havenmeester@jachtclubveere.nl

Marina Veere
+31 11 85 01 553
info@marinaveere.nl

Zie ook: Op naar… Monnickendam

Last modified: 11 april 2022
Sluiten