Wedstrijden

Zo maak je de meeste mijlen in 24 uur

11:33

De laatste voorbereidingen voor de 56e Kustzeillers 24 Uurs Zeilrace die vrijdag 27 augustus van start gaat zijn in volle gang. Dankzij de verwachte noordelijke windkracht 4 belooft het een vliegende start te worden aan één van de dertien locaties aan het IJssel- en Markermeer. Met uitgekiende boeienlijsten, rakkenkaarten en de laatste weerberichten maken de 413 ingeschreven teams zich klaar om een etmaal lang hard te varen, lastige keuzes te maken, vermoeidheid te trotseren, maar bovenal om heerlijk te zeilen.

Puzzelen

Wie in 24 uur de meeste mijlen wil maken moet niet enkel hard varen, maar ook hard rekenen. Een goede puzzelaar aan boord is goud waard. Hans van der Zeijden, vast bemanningslid van de FF95 Swell, is zo iemand. “Ooit zat ik 20 uur onderdeks te puzzelen, maar dat was extreem. Meestal stuur ik ook af en toe en maak ik de puzzel samen met het team,” vertelt van der Zeijden. “Ik vind het wel heel erg leuk om te doen. Ik start een week of twee van tevoren met de voorbereidingen. Vanaf het moment dat de boeienlijst op de website verschijnt, begin ik de koersen van de rakken uit te zoeken. Die noteer ik erbij. Zo weten we tijdens de race meteen welke koers we uit moeten. Daarna doorloop ik de verschillende scenario’s met de app ‘Bezeild’ (enkel voor IOS), waarmee je heel makkelijk de afstanden kunt uitrekenen. Ook plastificeer ik de rakkenkaart, die ik eerst in drie stukken opdeel. De kaarten hangen we op in de kuip. Zo kan iedereen van het team altijd volgen.”

Met de app ‘Bezeild’ kun je makkelijk scenario’s doorlopen (c) Bezeild

Noordenwind

Rest enkel nog de belangrijkste vraag: wat doet het weer? “Ideaal is een wind die halverwege draait, waardoor bepaalde rakken onderweg gunstiger worden. Als je dan gebruik maakt van de stromingen op de Waddenzee kun je flink wat mijlen maken met een rondje om de eilanden.” Dit jaar tonen de voorspellingen een lekker windje van zo’n 15 tot 17 knopen uit het noord-noordoosten. “Dat is prima voor ons, maar dat maakt een rondje om de eilanden lastiger. Als de wind uit het noorden blijft komen moet je lange stukken tegen de wind opkruisen. We zullen het zien. Donderdag bekijken we het Weekend Weerbericht van Henk Huizinga en vrijdagochtend maken we de definitieve planning. We hopen toch nog een stroompje te kunnen meepakken op de Waddenzee.”

Screenshot app ‘Actuele Wind

Zo hoog mogelijk starten

Om zoveel mogelijk halvewindse rakken te kunnen maken, kies je best een goede startlocatie uit. Bij noordenwind is dat een haven ergens in het noorden. Heeft het team al een haven uitgekozen? “Wellicht wordt het Stavoren. Kornwerderzand of Den Oever zijn eigenlijk nog beter, maar die plaatsen zijn lastiger te bereiken voor de mensen die vrijdag opstappen.” De logistieke puzzel maakt ook deel uit van de race. Sommige teams vertrekken vrijdagochtend met het hele team richting de meest gunstige startlocatie. Anderen vertrekken vanuit de thuishaven wanneer die is aangemerkt als starthaven.

Ken je boot

“Het belangrijkste tijdens het puzzelen is dat je je boot kent”, gaat Van der Zeijden verder. “Uiteindelijk moet iedereen zijn eigen puzzel maken. We krijgen allemaal dezelfde wind, dezelfde stroming en dezelfde rakkenkaart, maar alle boten werken anders. Je moet goed weten wat je snelste zeilkoers is. Onze zeilboot presteert goed met ruime wind; een FF95 kan zelfs planeren. Daar moeten we ons voordeel mee doen. Anderen zullen dan weer scherpere koersen kunnen bezeilen.”

Swell, een FF95 (c) Matthijs van der Louw

Racen tegen elkaar

Dat iedereen met hetzelfde spelletje bezig is, vindt van der Zeijden een van de leukste aspecten aan de 24 Uurs. “Soms kom je met vijf boten uit verschillende richtingen bij dezelfde boei aan, waarna iedereen opnieuw alle kanten opgaat. Of je nu een fanatieke wedstrijdzeiler bent of gewoon voor het plezier meedoet; op het water race je allemaal tegen elkaar. De finishrak, waar iedereen samenkomt, is altijd heel indrukwekkend. Dit jaar zal die voor de wind uit zijn. Dat zal vast mooie spinaker-beelden opleveren!”

Pak de meeste rakken met deze 10 tips:

  1. Ken de snelste zeilkoers van je boot. Vermijd opkruisen en kies zoveel mogelijk rakken waarop jouw boot het snelste vaart.
  2. Kies een gunstige startlocatie. Vertrek bij noordenwind ergens zo hoog mogelijk in het noorden.
  3. Vergelijk de windverwachting met de werkelijke wind. Apps en modellen houden slechts beperkt rekening met lokale effecten. Kijk wat de verschillen zijn. Check tijdens de tocht ieder uur voor veranderingen, zowel in verwachting als in werkelijke wind.
  4. Maak je gebruik van de stroming op het wad/Noordzee? Zorg dan dat je zeilboot daartoe uitgerust is.
  5. Begin vanaf zaterdagochtend terug te rekenen vanaf de eindstreep. Verbruik vooraf niet teveel rakken van of naar de WV 19, want die heb je op het einde mogelijk nog nodig.
  6. Soms is het beter om tien minuten te laat te eindigen, dan te vroeg. Een extra rak weegt mogelijk zwaarder op dan de strafmijlen. Let wel op: als je pas na 25 uur finisht, word je team gediskwalificeerd.
  7. Houd altijd een plan B, C en D in het achterhoofd.
  8. Denk en plan altijd minimaal drie tot vier rakken vooruit.
  9. Neem je rust. Een vermoeide bemanning maakt fouten.
  10. Houd het leuk; de veiligheid van bemanning en schip staan voorop.

Benieuwd naar meer tips? Voor de 53e editie in 2019 zette Zeilen 53 tips voor je op een rijtje. Lees hier welke tips je zeker niet mag missen.

Online wedstrijdverklaring

Dit jaar heeft de 24 Uurs Zeilrace ook een primeur in petto: Na 55 jaar is het tijdperk van schrijven en barcodes plakken definitief voorbij. Vanaf dit jaar vullen de deelnemers online de wedstrijdverklaring in, zodat na de finish direct zichtbaar is hoeveel mijlen een team heeft gezeild en de uitslag berekend kan worden. De teams zijn op de website real time te volgen, als het invullen van de wedstrijdverklaring gedurende de Kustzeilers 24 Uurs zeilrace gebeurt. Leuk voor de thuisblijvers!

Wij wensen ieder team veel succes en veel zeilplezier!

Lees ook:

Omslagfoto (c) Hans van der Zeijden

Tags: Last modified: 26 augustus 2021
Sluiten