Actueel

Zo win je de 24 uurs race!

10:38

foto Klaas Wiersma

De 55e editie van de 24 Uurs Zeilrace die vrijdag 23 augustus van start gaat belooft er een te worden met mooi zomers, maar licht weer. Een groot verschil met de slijtageslag van vorig jaar, toen onweer en zware buien het de deelnemers lastig maakten. Dit jaar verschijnen er ruim 400 boten aan de start van het grootste zeilevenement op de Nederlandse wateren. Alles komt voorbij in die 24 uur: vreselijk veel lol, hevige vermoeidheid, prachtige zeilmomenten en lastige keuzes. De 24 Uurs werkt verslavend en na de eerste keer wil je de volgende keer weer.

Winnen

Maar hoe kun je de 24 Uurs eigenlijk winnen? Voor de 53e editie zette Zeilen 53 tips voor je op een rijtje. Die tips kun je hier alsnog downloaden. Hieronder geven we er alvast een paar.

1. Kies je startplek

Kies uit de 13 mogelijke startlocaties degene die gezien de verwachte omstandigheden het meest gunstig lijkt. Bij weinig wind kan de windkracht op startlocaties als Kornwerderzand groter zijn dan bij bijvoorbeeld Volendam. Bovendien bieden de noordelijke startlijnen de mogelijkheid om sneller de Waddenzee te gaan en daarover naar de Noordzee, waar van getijstroom kan worden geprofiteerd. Veel boten starten vanuit hun thuishaven wanneer die is aangemerkt als starthaven.

2. Blijven trimmen 

Een open deur voor ervaren wedstrijdzeilers, maar bij menig toerzeiler verslapt na verloop van een paar uren de aandacht voor de trim van de boot. Blijf gefocust! Zeker bij weinig wind ontstaat na een lange nacht zeilen het gevoel dat het allemaal niet uitmaakt. Dan gespitst blijven op het benutten van ieder zuchtje wind maakt het verschil tussen winst en verlies. Vooral in licht weer is het essentieel om continu te blijven trimmen. Daarnaast helpt het om vooraf voor een aantal windrichtingen de optimale rakken in de kaart in te tekenen. Gebruik per windrichting een kleur. Daar heb je veel profijt van wanneer de wind draait onderweg.

3. Waar is het wier?

Fonteinkruid is de reden dat het de laatste jaren tijdens de 24 uurs steeds minder druk is geworden op het zuidelijke Markermeer. Er is ook niets frustrerender dan tijdens een wedstrijd vastzitten in het wier. Via deze link krijg je een idee van de plaatsen waar de kans op vastvaren het grootst is.  Neem een bemanningslid mee die bereid is overboord te springen om onderwater het roer of de schroef van kruid te ontdoen. Met een aardappelschilmesje aan een touwtje om je pols kan je wonderen verrichten voor je team.

4. Maak een plan 

Bepaal aan de hand van de verwachte wind een strategie. Probeer zoveel mogelijk halfwindse of ruim bezeilde rakken achter elkaar te vinden, die uiteindelijk om zeven uur naar de finish leiden. Zorg voor variaties op de strategie. Wanneer een verandering van windrichting wordt verwacht, is het tijdstip van de draaiing niet duidelijk te voorspellen. Dan is het handig alternatieven van bezeilde rakken voor handen te hebben.

5. Rust

Ga slapen als je nog niet moe bent. Iedereen wil wel die mooie avond inzeilen, maar zorg dat een deel van je bemanning ook nog een beetje fris is als de zon weer opkomt. Het is dus slim om vooraf een wachtschema te maken en je eraan te houden. ’s Nachts varen is inspannend en met veel boten in de buurt moet je alert blijven. De eenmaal slapende bemanning weer aan dek krijgen is soms ook een bron van irritatie aan boord. Bedenk als het tijd is voor je ochtendwacht terwijl je nog heerlijk in je slaapzak ligt te knorren hoe verschrikkelijk graag je slaperige teamgenoot wil worden afgelost.

6. Bijschijnen helpt!

Neem een goede zaklamp mee. Ook ’s nachts verzamelen jachten zich steeds bij de boeien. Iedereen heeft een driekleurenlicht in top (verplicht) maar het kan erg verhelderend zijn voor jachten in de buurt wanneer bij een ontmoeting even in de zeilen wordt geschenen – dat maakt de oriëntatie op de richting, snelheid en intenties gemakkelijker. Ook helpt het bij de zeiltrim in het donker.

Foto´s

We wensen je veel succes en een geweldige tocht toe. Heb je een fantastisch mooie, spectaculaire, of dramatische foto gemaakt tijdens de 24-uurs? Mail deze dan naar de redactie!

Tags: , , , Last modified: 22 augustus 2019
Sluiten