Actueel

7 tips om je bemanning tevreden te houden

09:53

(c) Laurens Morel

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace staat deze zomer met stip in onze agenda. Met een kleine reeks artikelen bieden we je alvast wat voorpret. Deze week: hoe houd je je bemanning tevreden? Een race zeilen is één ding. Zeilen in team, iets anders. Hoe zorg je dat je bemanning ieder jaar blijft terugkomen?

1. Stel je team op tijd samen

Bel je bemanningsleden ruim op voorhand op. Iemand die op het laatste moment wordt ingeschakeld, zal vast denken dat hij onderaan je lijstje stond. Bemanning die de tijd krijgt om zich voor te bereiden is ook gewoon gezelliger; samen kun je wekenlang palaveren over de weersverwachtingen en volop genieten van de voorpret.

(c) Laurens Morel

2. Maak goede afspraken

“Bespreek tijdens de briefing niet alleen wat de verantwoordelijkheden en taken aan boord zijn, maar spreek ook een gezamenlijk doel af voor de wedstrijd. Is dat: een leuke tijd, ongeacht de uitslag? Of wil iedereen een podiumplek veroveren? Het uitspreken van de verwachtingen en waarom je als bemanningslid meezeilt, geeft een focus tijdens de wedstrijd, maar draagt ook bij aan onderling begrip.” Deze tip komt uit het artikel Tactiek, Rating of Geluk uit Zeilen 6/2021. Het gaat hier over de YsY Ronde om Noord-Holland, maar geldt ook voor de 24 Uurs. Ook al zeil je mee met de tocht, vraag je bemanning welke doelen zij hebben. Een beetje psychologie aan boord kan wonderen doen. Probeer maar eens te verwoorden wat je wil bereiken, in plaats van wat je wil voorkomen. Het is moeilijker dan je denkt, maar de moeite waard. Positief taalgebruik geeft je team een positieve focus.

(c) Laurens Morel

3. Zorg voor veiligheid aan boord

Een veilige, respectvolle omgeving begint met een nette boot. Zorg dat alle veiligheidsmiddelen aanwezig zijn en nagekeken. Geef je bemanningsleden geen afgeragde lifeline, want dan geef je hen ook de boodschap dat hun veiligheid voor jou er niet toe doet. Wijst iemand iets aan dat stuk is? Wuif het niet weg, maar repareer het. Doorspreek op voorhand alle mogelijke noodscenario’s met je crew en geef je bemanningsleden de ruimte om te discussiëren over verschillende benaderingen. Dit is het moment dat je zelf kunt bijleren van de ervaring van je team.

(c) Laurens Morel

4. Accepteer dat er fouten zullen gemaakt worden

Het gevloek in de sluis of het getier tijdens een gijp; op een boot kunnen de gemoederen snel oplopen. Zeilen zonder roepen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan de sfeer aan boord behoorlijk verpesten. Voor je het weet ben je niet meer die gezellige schipper, maar loopt je reputatie als tiran als een lopend vuurtje langs de steigers. Zorg er in de eerste plaats voor dat niemand aan de schandpaal genageld wordt, ook al heeft die persoon iets doms gedaan. Laat kleine fouten gebeuren; je kunt nu eenmaal niet alles controleren. Vertel daarna op een rustige manier hoe jij het zou doen. Bewaak een goede sfeer en reageer als een bemanningslid een ander met de vinger wijst. Voorkom dit door iedereen verantwoordelijk te laten voelen en als een team problemen op te lossen. Maakt een bemanningslid een gevaarlijke fout? Neem de persoon in kwestie in alle discretie even apart, desnoods met een smoesje. Ontglipt je toch nog een onfraaie opmerking? Maak het dan goed. Als dat niet meteen lukt, doe het dan achteraf tijdens een biertje op de wal. Het is nooit te laat om je leven te beteren.

24 uur verdeeld in wachtjargon

5. Stel een wachtloopsysteem in

“Om vierentwintig uur per dag uitkijk te houden, te sturen en te kunnen anticiperen op de omstandigheden op zee is een wachtsysteem onmisbaar. Sterker, het is een belangrijk onderdeel van de veiligheid aan boord”, schrijft Klaas Wiersma in het artikel Wachtlopen uit Zeilen 7/2021. Ook als je ‘slechts’ 24 uur zeilt, moet je je rust pakken. Verdeel het wachtsysteem in blokken van drie of vier uur, afhankelijk van het aantal bemanningsleden. Vertel enthousiaste bemanningsleden (die maar blijven doorgaan) dat het hun ‘taak’ is om te rusten. En spreek af wanneer de bemanning je moet wakker maken. Het is geen pretje om pas te ontwaken als de boot, in dertig knopen wind en met veel te veel zeil, over de golven stuitert. Mentaal is de hondenwacht (van 00.00 tot 04.00 uur) het zwaarst. Zorg dat de bemanning tijdens deze nachtelijke uurtjes iets lekkers te snacken heeft, voor extra energie en een mentale oppepper. In dit artikel op zeilen.nl lees je meer over wachtlopen.

6. Een warme maaltijd

Genoeg drinken en eten; het spreekt voor zich. Op snacks alleen kun je niet overleven. Wees niet de schipper die slechts wat belegde broodjes aan boord heeft, tenzij je crew daar om gesmeekt heeft. Zorg voor minstens één warme maaltijd. Warm eten doet een mens niet alleen goed, het is ook een goed moment om met je team het verloop van de race te bespreken. Een te vette hap werkt zeeziekte in de hand, dus bewaar je best voor aan de wal.

(c) Laurens Morel

7. Geniet van alle overwinningen

Een strakke bocht om een boei, een soepele zeilwissel, een gebakken ei bij windkracht 5; vier alles wat er te vieren valt. Haal je dan ook nog een podiumplaats, of een jaarcijfer? Dan is dat de kers op de taart. Veel raceplezier!

Inschrijven voor de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Op 27 augustus zullen honderden jachten vanuit dertien havens aan het Marker- en IJsselmeer vertrekken, om een etmaal later voor de kust van Medemblik te finishen. Wil jij dit jaar meedoen met je eigen boot? Inschrijven kan nog tot 6 augustus en kost 105 euro. Boten die zich na de sluitingsdatum inschrijven (van 6 augustus tot uiterlijk 20 augustus) worden belast met 35 euro extra administratiekosten. Er worden 600 deelnemers toegelaten, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Kijk voor meer informatie op www.24uurszeilrace.nl.

Lees ook het artikel: Doorgaan, platslaan en diskwalificatie: drie oude rotten vertellen over hun 24 uurs.

Omslagfoto: Laurens Morel/Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

 

Tags: Last modified: 25 augustus 2021
Sluiten