Aan boord

Met een MaxFun 35 vol talent naar de startlijn

10:31

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace komt dichterbij. Met een kleine reeks artikelen bieden we je alvast wat voorpret. In het eerste artikel spraken we drie oude rotten over hun 24 Uurs, maar hoe is het om voor de eerste keer mee te doen? Bij Team Heiner bereiden de Talents van lichting 2020 zich voor om voor het eerst een wedstrijd te zeilen met een MaxFun 35 en met het hele team samen. “Wie doet wat? Dat moeten we nog beslissen.”

Klussen

“We zijn momenteel hard aan het klussen aan de MaxFun 35, om hem wedstrijdklaar te maken. We hebben het hele onderwaterschip kaal geschuurd en nieuwe lagen epoxy erop gezet. Hierna volgt nog de antifouling. Daarna zullen we de elektra aanpakken. Als je ‘s nachts vaart wil je wel dat de navigatielichten het doen”, vertelt Thomas Roggekamp.  Samen met Merlijn Rutten maakt hij deel uit van het negenkoppige Team Heiner Talents ’20; een selectie van jonge zeilers die de kans krijgt om zich gedurende drie tot vijf jaar te ontwikkelen op grote boten, onder de vleugels van zeillegende Roy Heiner. Rutten: “De meesten onder ons zeilden hiervoor met een Laser J22 of een Optimist. Bij Team Heiner begonnen we op SB20’s, om de overstap naar de MaxFun 35 te verkleinen. Daar zijn we nu klaar voor.”

Vierdaagse training

Het team wil naar aanloop van de 24 Uurs zeilrace zoveel mogelijk trainen. Dat is in tijden van corona niet altijd mogelijk. “Toen deze zomer de coronacijfers opliepen hebben we de trainingen even opgeschort,” vertelt Roggekamp. Voelen de jonge zeilers zich genoeg voorbereid op de aankomende wedstrijd? Rutten: “We hebben onlangs een lange baan training gehad waarbij we zelf een baan samenstelden van 20 tot 30 mijl. Aankomend weekend start een vierdaagse training waarbij we ook ‘s nachts zullen zeilen. Zo ervaren we hoe het is om in het donker te zeilen, te navigeren, de posities door te wisselen en om te gaan met onze energie. Ik denk dat de trainingen ons goed voorbereiden op wat we allemaal zullen tegenkomen.”

Denken in team

Tijdens de trainingen leren de Talents alle posities aan boord kennen. Roggekamp: “Iedereen krijgt een basisplek waar hij verantwoordelijk voor is. Tijdens de race kunnen de posities doorgeschoven worden. Zo leer je alles. De filosofie bij Team Heiner is dat je denkt met zijn allen. Je staat er dus nooit alleen voor.” Aan welke positie geven ze zelf de voorkeur? Rutten: “Het voordek en het trimmen vind ik superleuk. Maar er is nog een verschil tussen wat je leuk vindt en wat je goed kan. Iedereen heeft voorkeursposities en talenten. Samen met het hele team gaan we beslissen wie waar komt te staan.”

Tactiek en zonsopgang

Wat verwachten ze van de race? Rutten: “Ik vind het best spannend. De strategie, het weer en de samenwerking zijn allen belangrijke factoren. Het is niet de eerste keer dat ik ‘s nachts zal varen, maar wel met een team dat er naartoe gewerkt heeft. Ik hoop vooral dat we ervan zullen genieten en er veel van kunnen leren.” Roggekamp zeilde al eerder een 24 Uurs. “In 2018 en 2019, met een ander team. De eerste keer was ik een lastminute-opstapper bij een boot waar ik amper iemand kende. Van de voorbereidingen had ik niets meegekregen. Ook het weer was pittig, met windstoten tot 40 knopen. Ik heb me toen echt afgevraagd of het wel zo’n leuke bezigheid is, dat zeilen. Achteraf vergeet je dat snel. Eén ding heb ik geleerd; met een goede voorbereiding is zeilen veel leuker. En het is ook gaaf om tijdens je shift de zon te zien opkomen.”

Bekijk hieronder een filmpje waarin de Team Heiner Talents ’20 trainen op de MaxFun 35. De Team Heiner Talents zijn te volgen op Youtube en Instagram.

Inschrijven voor de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Op 27 augustus zullen honderden jachten vanuit dertien havens aan het Marker- en IJsselmeer vertrekken, om een etmaal later voor de kust van Medemblik te finishen. Wil jij dit jaar meedoen met je eigen boot? Inschrijven kan nog tot 6 augustus en kost 105 euro. Boten die zich na de sluitingsdatum inschrijven (van 6 augustus tot uiterlijk 20 augustus) worden belast met 35 euro extra administratiekosten. Er worden 600 deelnemers toegelaten, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Kijk voor meer informatie op www.24uurszeilrace.nl.

Lees ook: 7 tips om je bemanning tevreden te houden

All foto’s (c) Team Heiner Talents

Tags: , Last modified: 12 augustus 2021
Sluiten