Wedstrijden

Uitdagende omstandigheden in 58ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Weersvoorspellingen zorgden voor hoofdbrekens

19:20

De vele winddraaiingen en de pittige buien met stevige windvlagen maakten de 58ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace uitdagend voor navigators en zeilers. De wind draaide van noord op vrijdagavond bij de start via het westen naar het zuiden en weer terug naar het zuidwesten, terwijl de windsnelheid varieerde van 5 – 20 knopen met vlagen van zo’n 30 knopen. Navigators bleven rekenen en wijzigden hun plannen continu. De zeilers konden daardoor gedurende 24 uur rekenen op veel zeilwissels.

Ondanks de pittige omstandigheden passeerden de meeste teams de finishlijn. Zaterdagavond, terwijl de zon zich eindelijk liet zien, voeren louter blije zeilers de haven van Medemblik in na 24 uur non-stop zeilen op het Markermeer, IJsselmeer en een enkeling op de Waddenzee, waarna het feest op de kade kon losbarsten en tot in de kleine uurtjes voortduurde. Wethouder Yannick Nijsingh van Medemblik feliciteerde de zeilers zondagochtend bij de prijsuitreiking bij kasteel Radboud met hun bijzondere prestatie en was er trots op dat Medemblik en de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace al 58 jaar verbonden zijn.

De teams die de winddraaiingen het beste in de gaten hadden en daarop de juiste rakken kozen, konden zich zondagochtend op het podium laten feliciteren als beste team in hun klasse. De wedstrijd bleef voor de deelnemers 24 uur puzzelen, schakelen, plannen bijstellen en weinig slapen. Het mijlenrecord van 222,06 mijl, sinds 2021 in handen van team Blacquire met de Blacq Magic, werd niet verbroken.

Een nog leeg Medemblik, voorafgaand aan de 24 Uurs.

IJsselmeer favoriet

In totaal zijn 354 van de 357 ingeschreven deelnemers gestart. De krimpende wind van noord naar zuid maakte de wedstrijd perfect voor rakken op het IJsselmeer. Elf winnaars startten op het IJsselmeer, vijf in Enkhuizen Noord, drie in Medemblik, een in Hindeloopen en een in Stavoren, en hebben daar ook hun rakken gezeild. Slechts een winnaar startte op het Markermeer bij de Hoek van het IJ en schutte later naar het IJsselmeer voor de laatste rakken. Geen van de winnaars is op stromend water geweest.

De Waddenzee was dit jaar sowieso bij weinig zeilers favoriet, waarschijnlijk door de noordenwind bij de start, maar ook door de voorspelde krimpende wind. Zes deelnemers waagden de start op stromend water bij de nieuwe startplaats ten noorden van Kornwerderzand, maar dit bleek niet te leiden tot een overwinning.

© Laurens Morel / Saltycoulours.com

Mooie prestatie voor Sailwise

De catamaran Beatrix van stichting Sailwise deed voor de tweede keer mee en zeilde 80,9 mijl in 24 uur. Deze stichting voor mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel, zette haar volledig aangepaste catamaran in. De bemanning bestond uit twee schippers, drie zeilers met een lichamelijke beperking en drie vrijwilligers. Deelnemer Jeroen Beniest vond het een mooie ervaring: “Het was leuk spannend”, zo vertelt hij na afloop. “Het nachtzeilen in een wedstrijd is toch fanatieker en de hele sfeer eromheen was geweldig. Het uitkijken naar andere boten en naar boeien, je ziet een heleboel lampjes. En de sfeer onderling was hartstikke goed. Iedereen hielp elkaar.”

Zeer lokale buien. Hier dikke regendruppels aan boord van Comfortina 42 Jazz.

ORC1: ‘Dit is onze afsluiting als team’

Schipper Thijs Veldman van Team Heiner 2 verklapt dat hun geheime wapen de A5, de asymmetrische spinnaker, was. “Daarmee konden we veel hoge rakken varen. Gemiddeld hebben we 7,5 knoop gezeild, best hard. Daarbij hadden we met negen man genoeg gewicht in de rail. We zeilen nu vier jaar samen en dit is onze afsluiting als team. Mooi dat we het met een podiumplaats kunnen afsluiten. Onze navigator/tacticus had goede navigatiesoftware, maakte goede keuzes en we hebben perfecte rakken kunnen varen. Daarnaast finishten we op tijd, zonder strafmijlen. Dat hielp allemaal mee om zoveel mogelijk mijlen te kunnen maken. We zijn gestart in Enkhuizen Noord. We overwogen eerst nog om naar het Markermeer te gaan om de sluispassage mee te pakken, maar met het oog op het wier en onvoorspelbare wind zijn we toch op het IJsselmeer gebleven.”

ORC 2 en overall winnaar: ‘Team is bepalend voor het succes’

Team Sailselect van Jeroen Koninkx is behalve winnaar in de ORC 2 ook overall winnaar ORC. Een prachtige prestatie. Hij vond de condities van deze editie heel bijzonder: “Het mooie van de 24 uurs is de combinatie van plannen, tactiek, rekenen, puzzelen en omgaan met weersveranderingen. Deze wedstrijd blijft voor ons uniek, een verplicht nummertje eigenlijk. We doen voor de elfde keer mee en zijn vijf keer op de eerste plaats geëindigd. Maar de winst van de overall prijs is een kers op de taart. Het geheim is dat we een heel leuk, gemotiveerd team hebben. Een gaaf team is bepalend voor succes. We hebben net de Fastnet gevaren en dat was een goede training qua uithoudingsvermogen en een nachtje doorhalen. Maar de 24 uurs is toch een ander spelletje. Deze editie was heel uitdagend met die enorme krimpende wind. Je weet nooit wanneer die komt. We hebben de rakken zodanig gekozen dat als die krimp komt, een bezeild rak niet ineens een kruisrak wordt. En dat is goed gegaan. Toen hij kwam, konden we mee. We zijn gestart in Enkhuizen Noord en zijn op het IJsselmeer gebleven. Afgelopen maandag hadden we nog een rondje buitenom met de klok mee bedacht, met starten in Kornwerderzand op het wad. Toen veranderde het weer en was het kansloos om het wad op te gaan.”

Tocht 1: ‘Lat ligt hoog voor volgend jaar’

De vijf deelnemers van team Jamas!, een J-80 van Maarten de Vreeze, deden voor het eerst mee aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De Vreeze: “We hebben een goed team weten samen te stellen en hebben heel hard gewerkt op een spartaans bootje. Het is eigenlijk 24 uur afzien op een J-80. We hebben absoluut niet geslapen, misschien een half uurtje, en hebben heel hard gezeild. Zoveel mogelijk hebben we de gennaker erop gezet en we zijn een paar keer uit het roer gelopen, maar het is fantastisch om voor de eerste keer mee te doen en meteen te winnen. De lat ligt hoog voor volgend jaar.”

Tocht 2: ‘Volgend jaar in de ORC’

Team Vrijbuiter, een Winner 950 van schipper Rick Hol, is blij met de prestatie. “We doen voor de tweede keer mee. Vorig jaar hadden we wat fouten gemaakt, dus nu wilden we het beter doen. Onder meer goed starten, dat was vorig jaar een drama en nu veel beter. Veel vaker het plan aanpassen. Dus elke zes uur de weerkaarten erbij pakken en niet in een plan blijven hangen. Vanwege de winddraaiingen hebben we het plan continu aangepast. Daarnaast is hard varen belangrijk. En genoeg eten. Heel veel eten. Er zijn weinig momenten dat we niet een bord in ons handen hadden of een zak Haribo. We hebben een beetje geslapen, dat is het voordeel met zijn zessen. En het voordeel daarvan is dat je altijd een warm bed hebt,” besluit hij lachend. “Volgend jaar doen we weer mee, maar dan in de ORC.”

© Laurens Morel / Saltycoulours.com

Tocht 3: ‘Ik heb wat powernapjes gedaan’

De Muschka, een honderd jaar oude Von Hacht 75 m2, van Ramon van Leeuwen, deed voor de elfde keer mee. Het team won een paar keer in de VKSJ en een aantal keren in de tocht. “We zijn het podium een beetje gewend,” zegt Van Leeuwen lachend. “We zeilen heel vaak en oefenen veel. Dit jaar vieren we het honderdjarig bestaan van de oude dame en hebben veel gevaren. We hebben een poel van vijftien man, waar steeds een stuk of zes van mee varen. Dan ken je elkaar wel. We zijn in Medemblik gestart, onze thuishaven, en op het IJsselmeer gebleven. Logistiek is het wel heel fijn om hier te starten. Ik doe zelf de navigatie en heb onderweg wat powernapjes gedaan, maar van slapen is niet veel gekomen. Ik ben eigenlijk 24 uur bezig, maar dat vind ik ook leuk.”

Mastbreuk voor FF65 FireFly.

Facts

Van de 357 ingeschreven boten gingen er vrijdagavond in dertien startplaatsen 354 over de startlijn, waarvan er 24 uur later 324 door de finish zeilden. Daarvan kwamen er 294 reglementair over de streep. Gezamenlijk legden de zeilers maar liefst 35.028,32 mijlen af, minder dan de editie in 2022 (43.014,60), maar die kende meer deelnemers. Gemiddeld zeilden zij dit jaar 134,72 mijl tegen vorig jaar 125,77 mijl, met een gemiddelde snelheid van 5,61 knopen. Populairste startplaats was Enkhuizen Noord (87), als tweede Stavoren (44). Medemblik (40) had ook een respectabel aantal.

Overige winnaars

ORC 3: Basta, Dehler 34 JV, Henri Grootkarzijn
ORC 4: Coppelia, Jeanneau Rush, S. van Vliet
DOUBLE: Levante, FF 110, M. Van Oost
RPB: Danielle, Lemsteraak, W. Van Rootselaar
Tocht 4: PushUp, Bashford Howison 36, R. Bosland
Tocht 5: Rapide, J 39, R. Onnes
VKSJ: Carmagnole, Vd Stadt Mahonie Marsdiep, G. Visch

Check de uitslagen lijst en je eigen Vaarfoto!

Klik hier voor een lijst met de volledige uitslagen. En check natuurlijk ook je zeilende coverfoto op vaarfoto.nl!

De datum van de 59ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace in 2024 is 30 en 31 augustus.

Tekst: Marjolein Brandt/24 Uurs Zeilrace.
Foto’s © Laurens Morel/Salty Colours en Marinus van Sijdenborgh de Jong

Tags: Last modified: 29 augustus 2023
Sluiten