Nieuws

De 5 best gelezen artikelen van de maand april

De populairste berichten op Zeilen.nl

12:34

Hieronder vind je een overzicht van de vijf best gelezen artikelen van de maand april op Zeilen.nl. Dagelijks plaatsen wij onder andere interessante nieuwtjes, mooie verhalen en leuke video’s op de website. Er komt van alles voorbij, dus het kan weleens zijn dat je een bericht ontgaat. Daarom zetten we de best gelezen artikelen van de voorgaande maand voor je op een rijtje!

1. Problematisch polyester
08-04-2023

Rozen verwelken, schepen vergaan… behalve boten van polyester, die blijven altijd bestaan. In Nederlandse havens en op de wal bevinden zich zo’n 25.000 verweesde boten. De reden? Goed recyclen is (te) duur. Het dilemma van de polyester-scheepsrecycling: wat doe je met je afgedankte boot? In Zeilen editie 04/2023 gaan we op onderzoek uit.
Klik hier om het hele artikel te lezen

zoutwateraccu boot

© Elfa.

2. Zoutwateraccu’s: wat zijn het precies?
14-04-2023

Een accu die milieuvriendelijk, onderhoudsvrij en onbrandbaar is: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoewel elektrisch varen een stuk duurzamer is dan motoren op fossiele brandstoffen, moet je wel een aantal flinke accu’s aan boord hebben om al die energie op te kunnen slaan. En de populaire lithiumaccu’s zijn nou niet bepaald milieuvriendelijk. Zowel bij de productie als aan het einde van hun levensduur hebben ze een schadelijke impact op het milieu. Zoutwateraccu’s lijken een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor lithiumaccu’s; Tjalk Vrijbuiter gaat er nu ook elektrisch op varen. Hoe werken deze accu’s precies en is een zoutwateraccu geschikt voor op een boot?
Klik hier om het hele artikel te lezen

piraterij 2023

© Decima Esquadrilla

3. Piraterij anno 2023
12-04-2023

Piraten zijn niet alleen fictieve figuren uit een ver verleden of een meeslepende film; tot op de dag van vandaag is piraterij een probleem waar scheepvaart wereldwijd in meer of mindere mate mee kampt. Twee weken geleden kaapten piraten in de Golf van Guinee nog een Deense tanker. De bemanning kon ternauwernood een noodsignaal uitzenden en trok zich daarna terug in de citadel, een beveiligde ruimte op het schip waar piraten niet in konden, zo schrijft de Volkskrant. Vervolgens verdween het schip op 260 kilometer van Congo-Brazzaville van de radar. Na een week werd het 135 meter lange schip teruggevonden, maar zes bemanningsleden zijn nog vermist: waarschijnlijk als gijzelaars meegenomen om losgeld te kunnen eisen. Wij vroegen ons af: hoe groot is het gevaar van piraten voor zeilers tegenwoordig eigenlijk?
Klik hier om het hele artikel te lezen

4. Je oude boot ten dode opgeschreven? Of toch niet?
21-04-2023

Boot Uma, van vertrekkers Dan Deckert & Kika Kevs, is vijftig jaar oud. Zelfs na acht jaar voltijd wonen en reizen op hun Uma voelt het soms nog steeds onwerkelijk dat ze van een versleten, oude boot een liefdevol thuis hebben gemaakt en dat zij van reizen rond de wereld hun leven hebben gemaakt. Toch stellen zij zichzelf bij elk (klus)project de vraag of het nog de moeite het waard is om er tijd, geld en energie in te steken. De boot is immers toch al op leeftijd… En polyester heeft niet het eeuwige leven, toch?
Klik hier om het hele artikel te lezen

twintigers tussenpensioen boot

5. Twee twintigers met tussenpensioen: Stap 1
11-04-2023

Niels en Rosan vertrekken in de zomer van 2023, na de Sneekweek om precies te zijn, voor een reis van vijf jaar. De twintigers gaan, zoals ze dat zelf zeggen, met tussenpensioen. Tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag hebben ze zich al kort voorgesteld. Voor Zeilen doen ze verslag van hun droomreis. Daarnaast houden ze een vlog bij op hun YouTube-kanaal. Inhun vorige blog schreven ze hoe ze erachter kwamen dat hun droom gewoon werkelijkheid kon worden.
Klik hier om het hele artikel te lezen

En lees hier de 5 best gelezen artikelen van de maand maart

Omslagfoto: © Albert ten Busschen, Bram van der Pijll en Gerwin Klok

Tags: Last modified: 1 mei 2023
Sluiten