Op reis

Toerzeilers Vertrekkersdag: Wegdromen op een gure novemberdag

Zo was de editie van 2022

09:55

Vertrekkers tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag

Het enthousiasme was duidelijk voelbaar en uitspraken als “rondje Atlantic” en “oversteek naar de Carieb” vlogen je 19 november om de oren. Wat je eigen plannen ook waren, de gure novemberwind en de bijbehorende kou die zich tussen de kieren van het gebouw waar de Toerzeilers Vertrekkersdag plaatsvond door wurmde, maakte zulke ondernemingen bijna een must. Het was bijna gek als het niet op je planning stond. En dat was natuurlijk, tussen al die aspirant vertrekkers, ook niet verwonderlijk. Een groep van zo’n 60 zeilers was zaterdag aanwezig in Nieuwegein om workshops bij te wonen, ‘droomverhalen’ te horen, nog wat praktische tips te krijgen, maar vooral om de opwinding en het enthousiasme voor een naderend avontuur met elkaar te delen. Dat werkte, ook als niet-vertrekker, aanstekelijk.

Na een voorstelrondje en een korte koffie of theepauze werd je bij het eerste droomverhaal vrijwel meteen de wondere wereld van de rondtrekkende zeilers ingetrokken. Daarmee was de toon voor de rest van de dag direct gezet. Tijdens de workshops was de leer- en nieuwsgierigheid bij de vertrekkers merkbaar aanwezig. Tussendoor werden eigen plannen en dromen langzaam maar zeker gedeeld. Zoals te verwachten viel bij een gemêleerd gezelschap zeilers, liepen die plannen en dromen ontzettend uit een. Waar de een zijn of haar boot al door en door kende, had een ander haar boot pas drie dagen of was er nog helemaal geen boot. Ook de plannen van de verschillende zeilers varieerden behoorlijk. Van solo de wereld rond tot een rondje Atlantic, en eerst maar eens naar de Azoren tot niet echt een plan hebben en kijken waar de wind je brengt; werkelijk alles kwam voorbij.


Het roer om

Zo ook Annemarie en Siebe met hun twee dochters Charlotte (8) en Marjolein (6). Dit Friese gezin was in 2021 eigenlijk op zoek naar een woning, maar besloot het toch over een andere boeg te gooien. “We zochten een huis en stelden onszelf continue de vragen: wat willen we nu écht als gezin? En waar doen we het voor? Een van de meest besproken wensen was een lange reis maken, met onze dochters”, vertelde Annemarie enthousiast. “Met tieners wordt het wel ingewikkelder en nu ‘leunen’ ze nog op ons. Onze ouders zijn nog fit. Ik vind thuisonderwijs ontzettend leuk en Siebe is een echte waterrat. De puzzelstukjes kwamen samen: doorpakken, nu het kan! We vertrekken!”

Naar de Scilly Islands en verder

Hun boot Paradiso, een Jeanneau 53 uit 2010, hebben ze afgelopen september gekocht in Griekenland van een Nederlands stel. Samen met onder andere de vorige eigenaar heeft Siebe de boot in een kleine achttien dagen teruggevaren naar Nederland. De timing was perfect, want ze waren precies voor de stormen terug. Deze winter wordt de boot klaar gemaakt voor hun reis, en dan gaat het gezin op pad. De precieze duur staat nog niet vast.

“We verwachten minimaal een jaar, maar pinnen ons daar niet op vast; we zien wel. We hebben meerdere momenten dat we als gezin echt ‘inchecken’ of we alle vier happy zijn. Bovendien is het ook maar net hoe lang het ons ‘gegund’ is, qua gezondheid familie en de ontwikkelingen op de zaak van Siebe.” En ook de bestemming is wat Siebe en Annemarie betreft flexibel: “Eerst naar de Scilly Islands… en vanaf daar kijken we verder, zonder ‘must see’ plekjes. Er bestaan teveel mooie plekken! In eerste instantie willen we afzakken richting Middellandse Zee.”

Lesgeven aan boord

Met leerplichtige kinderen op reis gaan, kan natuurlijk lastig zijn, want naast het zeilen en van elkaar genieten als gezin moet je je ook bezig houden met lesgeven. Maar ook daar voorzien de nuchtere Friezen geen problemen. “Een of twee dagen per week willen we er echt voor gaan zitten en met opdrachten en uitleg bezig gaan”, aldus Annemarie. “De andere dagen zetten we vooral in op het praktisch leren van alledaagse dingen. Er zijn zoveel leermomenten op een dag, wat je met de kinderen hier en daar kunt uitvergroten. Variërend van het opnemen van Engelse woordjes tot en met de ‘zeil-taal’ oppakken, lekkere gerechten koken tot en met het schrijven van e-mails naar familie. Het scheelt dat ze allebei al kunnen schrijven, lezen en rekenen!”

Siebe en Annemarie gaan met hun twee dochters een langere zeilreis maken.
Siebe en Annemarie met hun twee dochters Charlotte en Marjolein. Het gezin staat samen volledig achter het plan om een lange zeilreis te gaan maken. Op de foto hadden ze net een week met een gehuurd zeiljacht gevaren. “Dat smaakte naar meer!”, aldus Annemarie. Foto: privé archief.

Zullen we het anders gewoon doen?

Twintigers Rosan (26) en Niels (27) besloten in december 2020 de sprong te wagen en hun reis te gaan voorbereiden. “Zullen we het anders gewoon gaan doen?” was voor het stel het startpunt van het verwezenlijken van hun droom om ooit nog eens de wereld rond te zeilen. “Waar dat ooit voor veel mensen verandert in ‘nooit’, is het voor ons veranderd in ‘het tweede weekend van augustus 2022’”, vertelt Rosan. “Waarom specifiek dan? Daar kom ik zo nog even op terug.”

Niels en Rosan aan boord van Jedi
Niels en Rosan. Foto: privé archief

Hun boot Jedi, een Sigma 38 OOD, is een zeer degelijk schip van Engelse makelij. De boot is zo’n 30 jaar geleden gebouwd voor wat langere wedstrijden op zee, maar met oog voor het comfort van de bemanning. “Een snel en zeewaardig schip dus, waarop het ook prima vertoeven is. Op dit moment is de naam nog Jedi, maar op het moment dat we vertrekken zal ze een andere naam hebben. In het voorjaar zal de omdoping plaatsvinden en wordt dus ook bekend welke naam op haar boeg zal schitteren als we bij IJmuiden bakboord uit gaan.”

Eerst nog even de Sneekweek zeilen

De geplande datum van vertrek van de enthousiaste zeilers is vrij specifiek. Helemaal als je dat in december 2020 al zo zeker weet. “We willen vertrekken in het tweede weekend van augustus 2023”, vertelt Rosan. “Dan kunnen we namelijk in de eerste week van augustus aan de Sneekweek meedoen. Nog even een weekje zeilen voordat we gaan zeilen. Het plan is om zo’n 5 jaar onderweg te zijn. Dat wordt overigens niet alleen maar reizen, we zullen namelijk onderweg moeten gaan werken om af en toe de scheepskas weer wat aan te vullen. Wat dat voor werk gaat worden zien we dan wel weer, voor nu ligt de focus op het vertrek!”

Welke bestemmingen er absoluut op het verlanglijstje van Rosan en Niels staan? “We krijgen de vraag veel, maar vinden hem moeilijk om te beantwoorden. We hebben vooral heel veel zin om veel te ontdekken. De plekken waarvan we nu nog geen idee hebben dat ze er zijn, staan bij ons dan ook hoog op het verlanglijstje. Het allermooiste van reizen is om ergens te komen waarvan je niet eens wist dat het bestond. Als we dan toch concreet een paar locaties moeten noemen: de San Blas eilanden, de Markiezen, Nieuw-Zeeland en last but not least: het midden van de Atlantische Oceaan.”

Toerzeilers Vertrekkersdag: Jedi
Jedi krijgt straks een andere naam. Welke wordt in het voorjaar bekend. Foto: privé archief

Leren zeilen voor een wereldreis

Als je een goede reden nodig hebt om te leren zeilen, dan is het maken van een wereldreis er zeker een! Dat geldt in elk geval voor Marion Eggink (56) die met haar man Evert Jan (65) een Friendship 33 van vrienden kocht. Omdat Marion het toch niet zo prettig vond om alleen maar op hun nieuwe aanwinst te zitten en Evert Jan het werk te laten doen, volgde ze tot de zomer van 2020 naar eigen zeggen “de ene cursus na de andere bij o.a. de Zeezeilers van Marken”.

In de zomer van 2020 werd het vaargebied langzaam verlegd van het IJsselmeer en Zeeland naar een oversteek naar Engeland en the Isle of Wight. “Daar is, in een romantische witte baai met het meest blauwe water dat je je kunt bedenken, ons plan voor de wereldreis ontstaan”, aldus Marion. “Het idee kwam eigenlijk heel onverwachts, maar de liefde voor het zeilen was geboren en wij hebben daar onze plannen gesmeed om te vertrekken in 2023! Op je oude dag dus een nieuwe hobby samen ontdekt, hoe bijzonder en gaaf!”

Varen waar de wind ons brengt

Marion en Evert Jan, beide ondernemer, zijn van plan nog tot begin januari te werken en de boordkas te spekken, zodat ze tussen april en 11 juni kunnen vertrekken. De Friendship is inmiddels ingeruild voor HAPPINEZ, een Breehorn 37. HAPPINEZ heeft een refit gekregen en er staan nog een paar andere dingen op de wensenlijst, maar klaar of niet “Uiterlijk 11 juni vertrekken we. Ze is prachtig en we kunnen niet wachten om samen met haar te vertrekken en het bootleven te ervaren”.

Echt vaste plannen voor de bestemmingen onderweg hebben de ondernemers nog niet. “Wat zijn onze plannen. En vooral dromen? Varen waar de wind ons brengt, geen vastomlijnd plan, genieten van de reis maar wel richting Zuid en minimaal voor een jaar maar misschien wel voor veel langer. Natuurlijk hebben we wensen; Marokko, Kaap Verde, Carieb, Galapagos, De San Blas eilanden, New York en nog veel meer”, sluit Marion haar mailtje aan Zeilen af.

Marion en Evert Jan
Marion en Evert Jan vertrekken uiterlijk 11 juni met HAPPINEZ voor een langere zeilreis. Foto: privé archief

Rondje Carieb voor vader en dochter

Na je eindexamen 14 maanden zeilen met je vader. Een betere afsluiting van je middelbare schooltijd en voorbereiding voor je studie kun je bijna niet bedenken, toch? Voor Annabelle (18) wordt dat, als ze haar VWO diploma, werkelijkheid. Samen met haar vader Herman (59) vertrekt ze in mei 2023 met hun boot Garfield, Compromis 36 uit 1999, voor een rondje Carieb.

Vader en dochter zijn ervaren zeilers. “Mijn eerste zeilboot kocht ik rond mijn 30e en sindsdien staat een lange zeilreis op mijn bucket-list”, vertelt Herman. Nadat hij in 1995 zijn diploma Stuurman Kleine Zeilvaart haalde op de Enkhuizer Zeevaartschool, zeilde Herman een jaar op de bruine vloot. Daarna heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt. “Ik was mede-oprichter en van 1996 tot 2003 mede-eigenaar van Kent Boten in Woudsend. In die hoedanigheid heb ik circa 100 motorjachten verkocht op de Nederlandse en Duitse markt.”

“Annabelle wordt in januari 18 en ging op haar 15e mee op de eerste tocht van Guppy XL met Laura Dekker en 7 jongeren van Harlingen naar Barbados”, vertelt een trotse vader. “Na terugkomst uit Barbados stond voor Annabelle vast, dat we dat nog eens samen over moeten doen.”

Annabelle en Herman
Annabelle en Herman vertrekken eind mei 2023 voor een rondje Carieb. Foto: privé archief

Een reeks stripfiguren

Garfield ligt in de Woudsendse jachthaven waar Herman vroeger gewerkt heeft. “De naam Garfield hebben we gekozen, omdat we van de oude naam Quo Vadis afwilden en we graag een leuke naam hadden, die wereldwijd gekend wordt. Al mijn eerdere boten hadden ook namen van stripfiguren (Rakker, Felix en de kleine IJsbeer), dus in dat rijtje past Garfield prima.” En die naam zorgt voor veel reacties van andere zeilers. Herman: “We horen ook vaak het gegniffel van passanten als ze onze scheepsnaam zien.”

In voorbereiding op de reis heeft Garfield een flinke upgrade gekregen. “Ze is intussen een echte blue water cruiser geworden met o.e. een Hydrovane, zonnepanelen, een nieuw grootzeil en een Parasailor, nieuwe navigatie-instrumenten en lithiumaccu’s.”

Een lijstje aan bestemmingen

Het doel van de reis is dus een rondje Carieb, maar ook voor de ‘sub-bestemmingen’ hebben vader en dochter nog wel een verlanglijstje. Herman: “In de hoop dat de orka’s het goedvinden, willen we veel tijd in de Spaanse Rias doorbrengen. Daarnaast wil Annabelle veel meer zien van de Kaap Verdische eilanden. Naast de “Bounty-eilanden” in de Carieb ben ik heel nieuwsgierig naar Suriname met ons koloniaal verleden en mocht de tijd het toelaten nemen we ook graag de Bahamas mee. Daarna via Bermuda en de Azoren terug.”


Ben je geïnspireerd geraakt om zelf ook te vertrekken, of heb je vertrekkersplannen en de Toerzeilers Vertrekkersdag gemist? Kom dan naar de Zeilen Vertrekkersdag op 25 maart 2023 in Enkhuizen (details volgen).

Tags: , Last modified: 9 maart 2023
Sluiten