Reisverhalen

Twee twintigers met tussenpensioen: Stap 1

Hoe koop je een boot?

10:06

twintigers tussenpensioen boot

Niels en Rosan vertrekken in de zomer van 2023, na de Sneekweek om precies te zijn, voor een reis van vijf jaar. De twintigers gaan, zoals ze dat zelf zeggen, met tussenpensioen. Tijdens de Toerzeilers Vertrekkersdag hebben ze zich al kort voorgesteld. Voor Zeilen doen ze verslag van hun droomreis. Daarnaast houden ze een vlog bij op hun YouTube-kanaal. In hun vorige blog schreven ze hoe ze erachter kwamen dat hun droom gewoon werkelijkheid kon worden.


Oké dan, wat nu? Wat doe je als je net besloten hebt dat je de wereld rond wilt gaan zeilen? En als je nog geen boot hebt? Juist, boten zoeken! Tijdens het eerdere fantaseren over onze wereldreis hebben we stiekem al af en toe op de diverse websites voor tweedehands boten rondgeneusd. We zijn dus inmiddels bekend met de filters en stellen die soepel in op onze criteria: 34 tot 36 voet en maximaal €35.000. Het lijkt ons een mooie afbakening, en vol goede moed beginnen we met foto’s bekijken, specificaties uitpluizen en dagdromen.

Van dagdromen naar bezichtigingen

Dagdromen over hoe het zou zijn om op elk van de boten die we tegenkomen achter het roer te staan met om ons heen niets dan water, wind, zee en zon. Er zijn best wat boten die onze interesse wekken en al snel hebben we een lijstje met favorieten samengesteld. Tijd voor de volgende stap: het inplannen van bezichtigingen. Wat onwennig en onzeker proberen we contact te krijgen met de verkoper van de eerste boot op ons lijstje.

Volledig onbekend in de wereld van boten en bezichtigingen vragen we bij een jachtmakelaar in Lelystad of we de boot die ons wel wat lijkt mogen komen bekijken. Het antwoord luidt zoals je van een makelaar die een boot wil verkopen zou verwachten: uiteraard, jullie zijn van harte welkom! Zenuwachtig en gespannen voor onze eerste bezichtiging arriveren we een paar dagen later met z’n drieën op de haven. Met z’n drieën ja, want m’n vader is ook mee. Die gaat weliswaar niet de wereld rond zeilen, maar hij is wel de persoon waarvan ik de zeileritus heb geërfd. Ik heb daarom ook graag zijn mening en praktische inzicht er bij en ben blij dat hij mee is vandaag.

Rondneuzen zonder bemoeizuchtige makelaar

We melden ons bij de makelaar. Die heeft de sleutel al klaarliggen en deelt ons mede dat we simpelweg naar de boot kunnen lopen en daar zelf rond mogen neuzen. Of we nog meer boten willen bekijken? Graag! Deze kans om op ons gemakje, zonder bemoeizuchtige makelaar, onze ervaring met het bezichtigen van boten op te bouwen laten we niet aan ons voorbij gaan. We hebben buiten al op het aanbiedingsbord gekeken en weten snel nog drie boten te noemen waar we wel eens op zouden willen kijken. Gewapend met vier setjes sleutels vertrekken we richting de verkoopsteiger.

Het is een zeer leerzame ervaring, deze eerste bezichtiging. Van de eerste drie boten concluderen we al snel dat het niets voor ons is. Helemaal prima, want weten wat je niet wilt, brengt je steeds dichter bij uitvinden wat je wél wilt. De laatste boot die we bekijken, een vrij nieuwe Dufour 36, vinden we prachtig. Een fijne indeling, veel licht binnen, ruim, een mooie lijn. Maar wel echt te duur. Met ruim €60.000 gaat deze boot ver boven ons budget. Was ‘ie €20.000 goedkoper geweest, dan hadden we misschien heel snel een boot gehad, maar misschien is het maar goed ook dat we niet al zo snel een boot hebben. Het geeft ons veel meer mogelijkheden om te ontdekken wat we écht willen. En die mogelijkheden zijn er zeker.

Iedereen wil onze droomboot

Deze eerste bezichtigingsdag heeft wat bij ons geactiveerd en in de maanden erop bezichtigen we zoveel boten dat het bijna routine begint te worden om de afspraken in te plannen, vervoer te regelen en urenlang in de auto te zitten. Telkens vergezeld door m’n vader bezoeken we in een paar maanden tijd bijna twintig boten. Dé boot zit er echter nog niet tussen. Een keer komen we erg in de verleiding. En hoewel het op papier een ideale boot is, ontbreekt het belangrijkste: het gevoel. Uiteindelijk kan een boot in theorie nog zo perfect zijn, als het gevoel er niet is, dan is het niet de boot voor jou.

Naast al onze eigen eisen is er nog een grote uitdaging waar we mee zitten: het coronavirus wat ook dit jaar weer rondwaard. Het is niet zo zeer een beperking voor het bezichtigen van de boten, maar maakt wel dat er heel veel mensen op zoek zijn naar een boot. En wat zoeken mensen die tegen de coronaverveling graag een boot willen hebben? Juist, een boot van 34 tot 36 voet van maximaal €35.000. Zeilboten zijn hot, en heel veel boten die te koop komen, vinden binnen een dag een nieuwe eigenaar. Wat er nog wel te koop is, is vaak ook met een reden nog te koop…

Terug naar de tekentafel

Dit gaat voor ons niet werken zo, we hebben een nieuwe strategie nodig. We hebben gelukkig nog even om een boot te kopen. Het is nu eind maart 2021 en volgens onze planning zouden we uiterlijk in augustus dit jaar van het belangrijkste object van onze wereldreis voorzien moeten zijn. Zoals het nu loopt, wordt dat echter vrij lastig. Terug naar de tekentafel dus. Het rekenen begint opnieuw, en we concluderen uiteindelijk dat we het budget op kunnen rekken naar €45.000 en dat 38 voet ook nog te overzien is qua grootte. Gewapend met deze nieuwe range starten we onze zoektocht opnieuw. Elke dag checken we wat er aan nieuwe boten te koop komt. En dan is het ineens raak. Althans, er komt een boot online waar we onszelf de wereld wel mee rond zien varen. 38 voet, €45.000. Dit kon hem wel eens zijn…

Tags: , Last modified: 11 april 2023
Sluiten