Nederlandse wedstrijden

Terugkijken: webinar 24 Uurs Zeilrace

Volledig voorbereid van start

10:39

(c) Laurens Morel

Hoe doe je dat, zoveel mogelijk mijlen zeilen in 24 uur? Dit weekend, op vrijdagavond 25 augustus, is het eindelijk weer zo ver: de 24 Uurs Zeilrace gaat van start. Voor de 58ste keer verzamelen honderden boten zich op het Marker- en IJsselmeer én de Waddenzee om de alom geliefde klassieker te zeilen. Deze week organiseerden we een webinar om de uitdagende wedstrijd tot in de puntjes voor te bereiden. Hieronder kun je de opname terugkijken.

Regels, meteo en tips

In de webinar nemen de Kustzeilers de Notice of Race door, brieft Henk Huizinga uitgebreid de weersvoorspellingen van dit weekend (die je ook in ons wekelijkse Weekend Weerbericht terugvindt) en ervaren schippers vertellen je over hun wedstrijdtactiek. Zo geven de winnaar van vorig jaar in de RPB-klasse, Martijn de Jong, Klaas Wiersma, auteur van de Zeilen Wedstrijdgids en oud-winnaar van de 24 Uurs en race-debutante Lieke Steijn allerlei slimme tips over de tactiek en hun voorbereiding.

Webinar 24 Uurs
(c) Willem van Liebergen

Meer mogelijkheden

De combinatie van de klok rond racen, puzzelen om zoveel mogelijk mijlen eruit te persen en op tijd te finishen in Medemblik, maakt de wedstrijd al jaren een geliefde klassieker voor zowel toer- als wedstrijdzeilers. Dit jaar is er voor het eerst ook een startlocatie op het Wad, bij Kornwerderzand. Eerder was het alleen mogelijk om op het Marker- of IJsselmeer te starten, waardoor voor veel boten het Wad net buiten hun bereik lag. Ook krijg je nu een ruimere sluiscompensatie, dus wat rakken op het Wad varen is extra aantrekkelijk. Ten slotte is er een extra boei bijgelegd op het Markermeer, waardoor je daar nu uit meer rakken kunt kiezen. Ook voor doorgewinterde 24 Uurs-zeilers blijft de wedstrijd dus uitdagend en interessant.

Webinar 24 Uurs
(c) Harry van Ham

Voor nog meer voorpret voor de wedstrijd kun je ook het verslag lezen van het het team van Hurlie Up. Ondanks dat hun Hurley 22 die niet echt een racemonster te noemen is, zeilden ze vorig jaar toch bloedfanatiek de wedstrijd. Andere webinars, over onder andere navigeren, de Engelse Oostkust of lithiumaccu’s, om maar een paar onderwerpen te noemen, kun je hier online terugkijken.

Tags: , Last modified: 24 augustus 2023
Sluiten