Nieuws

Haaien vallen catamaran aan, zeilers gered

De catamaran was half aan het zinken

10:18

In de Koraalzee, ten oosten van Australië, hadden haaien het gemunt op een opblaasbare catamaran. De zeilboot werd meerdere keren aangevallen door de dieren waardoor de rompen flinke schade opliepen en de boot dieper in het water zonk. De drie opvarenden zijn er ongedeerd vanaf gekomen.

Op het moment van de aanval waren twee Russen en een Fransman aan boord van catamaran Tion. Het trio zou onderweg zijn van het eiland Vanuatu in de Grote Oceaan, naar de stad Cairns, in tropisch Noord-Australië. De drie hebben als doel om rond de wereld te zeilen, zoals de Russische reizigers dat in de 19e eeuw deden. Door dit met een opblaasbare catamaran te doen hopen ze daarmee een wereldrecord te zetten.

De Australian Maritime Safety Authority (AMSA) kwam in actie toen de zeilers woensdagnacht een noodsignaal had uitgezonden via een radiobaken. Zij waren toen circa 430 mijl verwijderd van Cairns. “De zeilers vertelden dat bij haaienaanvallen grote stukken van hun catamaran waren afgebroken,” laat een woordvoerder van de reddingsdienst weten.

Half zinkende catamaran

Beide rompen raakten beschadigd door de haaienaanvallen. De autoriteiten vroegen assistentie aan een autotransportschip Duging Ace, dat in de buurt was. De opvarenden van het vrachtschip redden de drie opvarenden van de onbestuurbare, half zinkende catamaran en brachten ze naar Brisbane.

De Australische reddingsdienst AMSA verspreidde beelden van de beschadigde catamaran en wees naar aanleiding van het incident op het belang van een radiobaken aan boord. De woordvoerder van AMSA benadrukte dat de drie zeilers “ontzettend veel geluk” hebben gehad dat het vrachtschip zo nabij was. “De oceaan is zo enorm, het gebeurt zelden dat er een schip in de buurt is bij een noodsignaal op volle zee.”

Omslagfoto: Albert kok/CC BY-SA 3.0

Last modified: 7 september 2023
Sluiten