Nieuws

Zo kregen wij onze bootgordijnen weer stralend wit

Van Biotex tot de zon

11:11

Je kent het wel: die grijze vlekjes in de bootgordijnen. Het weer en schimmel is er ingetrokken en vanzelfsprekend wilden we dat er graag uit hebben. Maar hoe doen we dat? Om antwoord te krijgen op die vraag, plaatsten we een oproep op Facebook. Dat was niet voor niks, want onze gordijnen zijn inmiddels weer stralend wit!

Onze post trok tientallen reacties. Jullie kwamen met goede suggesties en veel daarvan hebben we uitgeprobeerd. Het fijne was dat we eigenlijk alle middeltjes al wel in huis hadden. We hebben het geluk dat we witte gordijnen hebben dus ook producten waar bleek in zit, hoefden we niet te schuwen.

Weken in de Biotex (en zout)

We startten ermee om de gordijnen 48 uur in de Biotex te leggen. En later voegden we aan datzelfde water zout toe. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Weken in een badje van Biotex en zout.

Deppen met azijn

De vlekken waren na het Biotex- en zoutbadje nog niet weg, dus onze volgende stap was om de boel te deppen met witte natuurazijn. Maar dat richtte voor ons gevoel niet veel uit.

Insprayen met Dasty

Vervolgens sprayden we de gordijnen in met Dasty Hygiene Kitchen & Bathroom. Hierdoor leek een deel van de vlekken weg te trekken. Houd er rekening mee, als je gordijnen geen witte kleur hebben, dat hier bleekmiddel in zit.

Hup, de wasmachine in

Omdat we met een soort bleekmiddel aan de slag zijn gegaan, hebben we niet lang daarna de gordijnen in de wasmachine gegooid. Voor het geval het voor kleurverschil zou zorgen of de stof zou aantasten.
Voor het wassen, kozen we voor witte wasmiddel van Robijn, wat Biotex en een handwas-programma van 30 minuten. Dit om te voorkomen dat de gordijnen eventueel zouden krimpen of dat de ophanghaakjes zouden sneuvelen. Na de wasbeurt waren we blij verrast: de meeste weer- en schimmelvlekken zijn er nu toch echt uit. Alleen op de stiksels zie je nog wat grijze vlekken zitten, maar ook deze zijn een stuk minder (goed zichtbaar) geworden.

Nog wat grijze spikkels op de stiksels, maar daar kunnen we mee leven!

Droog waaien in de zon

Om te voorkomen dat de schimmelvlekken er meteen weer in zouden vliegen, hebben we de gordijnen snel buiten te drogen gehangen. Binnen een paar uur had de zon goed haar werk gedaan. Het leek wel of er door het zonnetje nog meer grijze spikkels waren verdwenen. Bekijk hieronder het resultaat:

Nog meer tips

Verder kregen we te horen dat karnemelk, oxaalzuur, HG Schimmelreiniger en chloor-bleekmiddel ook zouden werken. Dat hebben wij niet uitgetest. Als jij van plan bent om dat wel te gaan doen, laat je ons dan de uitkomst weten?

Een andere goede tip was om de gordijnen na het seizoen van boord te halen. Dat gaan wij vanaf nu ook zeker doen.
En het advies om nieuwe gordijnen te laten maken, konden we in ons geval gelukkig in de wind slaan. Wij zijn tevreden en blij dat we toch nog met schone gordijntjes het seizoen ingaan.

Zie hieronder onze Facebookpost:

Last modified: 25 april 2024
Sluiten