Promo

Klaar voor het vaarseizoen

Overal aan gedacht?

10:35

Het vaarseizoen barst bijna los! Het wordt langer licht, de temperatuur stijgt langzaam en de eerste zomerwedstrijden en -tochten vinden plaats. Wanneer het stormt en regent op winterse dagen, ben je blij dat je boot veilig in een loods ligt of op de wal staat. Maar zodra zon en blauwe lucht zich vaker laten zien, begint het weer te kriebelen. Je wilt op pad! Met deze tips ben je helemaal klaar voor het nieuwe vaarseizoen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Voorbereid?

Wat zijn jouw vaarplannen voor dit seizoen? Ga je de binnenwateren verder verkennen, Het Wad op of de zee? Doe je mee aan een clubcompetitie? Of heb je je ingeschreven voor een leuke wedstrijd? Tussen wegdromen en losgooien zitten vaak nog wel wat praktische bezwaren. In gedachten ben je al op het water, maar in werkelijkheid ligt je boot nog op het droge. Voordat je weer op pad kunt, wil je dat een aantal zaken geregeld is. Elk jaar loop je daarom verschillende onderdelen van je boot langs, zodat je er zeker van bent dat je veilig op pad kunt. Je wilt tijdens het seizoen vooral genieten zonder gedoe.

Motoronderhoud

Een boot vergt regelmatig onderhoud wil je er optimaal -en zo lang mogelijk- van genieten. Het is daarom handig om een aantal dagen aan het begin van het seizoen te nemen om je boot weer volledig vaarklaar te maken. Wanneer je je motor bijvoorbeeld nodig hebt, wil je dat die het doet. Starten en blijven lopen als een zonnetje. De KNRM moet het vaakst uitvaren vanwege motorproblemen en deze motorproblemen hebben bijna allemaal te maken met gebrekkig onderhoud.

  • Vuil in de brandstofleiding is probleem nummer één. Vervang jaarlijks je brandstoffilters en zorg ervoor dat er geen vuil in je brandstoftank zit
  • Voorzie je motor van schone olie en een nieuw oliefilter. Heb je een saildrive, kijk dan of de olie niet melkachtig is. Zo ja, dan komt er water bij. Tijd voor een expert.
  • Veel bootmotoren zijn watergekoeld. Is de inlaat vrij en zitten daar geen schelpjes of andere zaken die voor verstopping zorgen? Heb je een nieuwe impeller geplaatst zodat er voldoende koelwater wordt aangezogen en doorgepompt? En werkt je thermostaat nog goed?
  • Staat je boot op de kant, controleer dan je schroefas op speling en aangroei.
Klaar voor vaarseizoen

Kijk en luister tijdens het vaarseizoen regelmatig naar je motor. Klinkt alles nog goed en lekt het nergens? Mocht je motor haperen omdat er vuil in de brandstofleiding zit, hang dan de aanvoerslang rechtstreeks in een jerrycan met schone diesel. Zo kun je altijd veilig de eerstvolgende haven bereiken.

Zeilgarderobe

Net zo belangrijk als je motor, zijn je zeilen. Wanneer is een zeil eigenlijk aan vervanging toe? Als het doek duidelijke slijtagesporen begint te vertonen, ben je eigenlijk al te laat. Niets zo vervelend als een vakantie of wedstrijd die in het water valt door een scheurend zeil. Ook de jaarlijkse controle van je verstaging en mast is van essentieel belang. Hoe je het staande want zelf controleert, lees je in dit artikel.  

Loop aan het begin van het seizoen ook al je lijnen na. Heeft een val de hele winter ergens tegenaan geschavield? Vertonen je schoten geen slijtageplekken? Vieze lijnen kun je vaak gewoon wassen in de wasmachine – goed voor je lijnen én het oogt beter.

Onder water

Heb je je motor, zeilen en het want gecheckt, kijk dan – als je boot nog op de kant staat-  of het onderwaterschip nog in goede staat is. Loop alles even langs: anodes, dieptemeter, wieltje van je snelheidsmeter en de antifouling. Een goede beschermingslaag tegen aangroei vergroot op verschillende manieren je vaarplezier; je boot vaart namelijk sneller als hij schoon en glad is, je verbruikt minder brandstof en je sleept geen wezensvreemde beestjes van het ene naar het andere vaargebied. Probeer wel zoveel mogelijk aangroeiwerende middelen te gebruiken die vriendelijk zijn voor het milieu. Van buiten zie je meteen duidelijk hoeveel gaten er in je romp zitten. Check of al deze doorvoeren nog waterdicht zijn en of de slangen die er aan de binnenkant op zijn gemonteerd goed vastzitten. Verplicht met dubbele slangklem om de kans op lekkage nog kleiner te maken.

Klaar voor vaarseizoen

Veiligheid

Ook je gasflessen en -leidingen moet je laten checken; je wilt geen gevaarlijke lekkages. Controleer ook of je veiligheidsmiddelen nog werken. Hebben zwemvesten een goed patroon, moet je reddingsvlot gekeurd worden, is je vuurpijlenset niet over datum en voldoen je brandblussers nog? Allemaal zaken die snel aan je aandacht ontsnappen, omdat je ze nooit gebruikt. Je hoopt natuurlijk dat dat zo blijft, maar áls je ze nodig hebt, wil je dat ze doen waarvoor je ze aan boord hebt.

Nog iets wat je nooit nodig hoopt te hebben: de gratis KNRM-app. Maar mocht je onverhoopt toch in de problemen raken, dan is ‘ie je redder in nood. Je kunt in de app gemakkelijk je schip registeren, je tocht plannen en zelfs de weers- en haveninformatie bekijken. En in geval van nood doe je met een druk op de knop een noodoproep of assistentieverzoek. Neem in geval van schade ook altijd contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Klaar voor vaarseizoen

Veel vaarplezier!

Het is erg handig om voor jouw specifieke boot en situatie een checklist te maken en die elk jaar langs te lopen. Vergeet daarbij niet je navigatieapparatuur te controleren. Doet alles het nog en zijn je kaarten up-to-date? Schaf als back-up ook recente papieren kaarten aan van het gebied waar je gaat varen.

Tenslotte het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten! En heb je de fotowimpel al in het want wapperen? Op Vaarfoto.nl kun je foto’s van andere boten in actie uploaden, of mooie foto’s van jezelf in actie op het water terugvinden. Veel vaarplezier!

Met de bootverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd van snelle service en deskundige reparatie. Zo kun je binnen no-time weer het water op.

Omslagfoto: © Klaas Wiersma

Last modified: 2 mei 2024
Sluiten