Nederlandse wedstrijden

Afzien? Niet tijdens de Cold Race

Langweer is omgetoverd tot startpunt van de Cold Race. Alhoewel, Cold Race... 

21:20

In het Friese dorpje Langweer staat een grote tent waar de deelnemers zich opwarmen bij een kampvuur. Ze wachten tot de razendsnelle rib ze op komt halen. Want het principe van de Langweer Cold Race is dat de valken (waar de wedstrijd mee wordt gevaren) gedurende de hele dag op het meer blijven. Omdat er dit jaar 72 teams meedoen en er geen 72 valken zijn, worden de teams heen en weer geloodst.

De race

De rib vertrekt met een aantal teams naar het midden van de Langweerderwielen. Het zicht is ongeveer 15 meter, verder kijken is onmogelijk door de dikke mist. Teams die in de eerste etappe gefinisht zijn, mogen afstappen en worden afgewisseld met de nieuwe teams. Zo wordt er de hele dag af en aan geracet. Als je het racen kunt noemen. De weersvoorspelling laat zien dat het in de ochtend nog 8-14 knopen waait, maar daar is weinig van te merken. En met een temperatuur van 13 graden is het niet koud. De boten komen moeilijk vooruit en Alex Hoeve (wedstrijdleider) besluit om het veld kleiner te maken. Dat doet hij door de op afstand bestuurbare boei te verleggen. Op zijn iPad klikt hij aan waar de boei naartoe gestuurd moet worden, drukt op ‘navigeer’ en de boei vaart uit zichzelf naar de gewenste locatie. Een komisch gezicht.

Wel gezellig

Maar een kleiner speelveld, maakt nog geen snellere boten. Ze komen haast niet vooruit, maar er is nog steeds veel plezier. Dat is te horen aan de gezellige gesprekken die deelnemers in deze weersomstandigheden prima met elkaar kunnen voeren. Ook met deelnemers van andere boten. De wind blijft uit en de boten dobberen ‘roerloos’ over het water. De wedstrijdleiding op het water neemt contact op met de wedstrijdleiding op het land. Langzaam wordt duidelijk dat er een beslissing is gemaakt. De wedstrijd is voor vandaag afgelast. Morgen weer een nieuwe dag.

De finish

En die nieuwe dag blijkt verassend beter uit te pakken dan de eerste wedstrijddag. Met windje 2/3 gaat het zeilen op zondag een stuk beter! De wedstrijd wordt hervat en glansrijk gewonnen door het trotse team Aartsen. Zij gaan met de beker en een fles champagne naar huis. In de hoop dat de Langweer Cold Race volgend jaar kouder is en met meer wind. Want zo hoort het.

Meer evenementen in november

Tags: Last modified: 18 november 2021
Sluiten