Nieuws

Zeilers vieren winters feest op de Wadden

Vijf verhalen van stoere winterzeilers

19:05

Fotocredits: Rainier de groot

Zeilen met kerst: het heeft een magische aantrekkingskracht. Al jaren gaan stoere zeilers naar Terschelling of Vlieland. De laatste jaren is het groepje wat kleiner geworden, omdat het weer niet altijd gunstig was. Dit jaar speelde storm Pia met de zeilwensen van veel winterzeilers: wel gaan of niet? We gaan eens kijken in de jachthaven van Terschelling, waar de bikkels liggen.

BluePassion

Joke Buddingh (71) en haar man Rob Querner (72) en hun Beneteau Oceanis 37 bluePassion houden van lange zomerreizen: een aantal jaar waren ze steeds drie maanden in de Oostzee te vinden, maar ze hebben ook een rondje Schotland/ Orkneys gedaan en deze zomer nog een tocht van drie maanden naar Bretagne.

Joke: “We houden juist ook van het winterzeilen vanwege de rust en de stilte op het water; en de jachthavens zijn niet overvol. In de kerstperiode is er veel gezelligheid in de havens en veel boten zijn met lampjes versierd.”

Waarom ze van Terschelling houden, in de kerstperiode? Rob: “Er heerst dan een bijzondere sfeer met een grote groep gelijkgestemde zeilers. Alle boten zijn feestelijk verlicht. Er wordt altijd wel iets georganiseerd, dit jaar bijvoorbeeld een salsa workshop en sjoelen op oudejaarsmiddag.” Joke legt uit dat de boot altijd zeilklaar ligt, dus ze hoeven geen speciale voorbereidingen te treffen voor een winterse zeiltocht, behalve uiteraard de kerstverlichting die mee gaat.


Hebben ze nog meer havens die ze graag bezoeken in de winter? “Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Urk: dat zijn havens die in de buurt van onze thuishaven Lelystad liggen. Daar komen we graag in de winter.”

Er hangt een nat badpak te drogen in de kuiptent. Klopt het dat Joke elke dag een stukje gaat zwemmen, ook in de haven van Terschelling? Ze lacht:

“Ja, ik ga elke ochtend even het water in, dat doe ik thuis ook in het IJsselmeer.”

Bikkel!

Joke zwemt het hele jaar door in buitenwater

Zee van Tijd

Annet van Assenbergh (64 jaar) en haar man Rainier de Groot (60 jaar) zijn echte ‘kerst op Terschelling’- veteranen: elk jaar zijn ze er twee tot drie weken te vinden met de feestdagen. Na een ‘Rondje Engeland’ met hun Garcia 45 Zee van Tijd zijn ze nu dus weer op Terschelling te vinden.

Rainier de Groot en Annet Assenbergh met Zee van Tijd

Rainier: “Het magische van winterzeilen is de afwisseling: de weersomstandigheden maken het spannend. Naast dat het heerlijk is om buiten op het water te zijn, is het elk jaar weer anders. Ik hou van de stilte en leegte op het water. We genieten van de prachtige wolkenluchten en de ruimte.” Annet: “Het bijzondere van de kerstperiode is dat iedereen zo relaxed is. We ontmoeten altijd zoveel andere zeilers en praten graag met de eilanders.

De sfeer op Terschelling is heel gemoedelijk en gezellig. Ook al zijn er veel toeristen, toch is het rustig. We houden erg van de rust en de natuur hier en maken graag lange wandelingen. Het leuke is dat je de keuze hebt tussen de rust en de gezelligheid van bijvoorbeeld alle restaurants.”

Rainier: “We ontmoeten op Terschelling zeilvrienden die we alleen met de kerstperiode zien, elk jaar weer. Elk jaar komen daar nieuwe zeilers bij en iedereen is enthousiast.”

“Oudjaarsavond komen we samen in het havengebouw en tellen af naar het nieuwe jaar. De jaarwisseling is magisch met het vuurwerk, de scheepshoorns en de diverse vuurpijlen die afgeschoten worden.”

Zijn er nog speciale voorbereidingen die ze treffen voor het winterzeilen? Annet: “Een extra elektrisch kacheltje gaat mee, evenals glühwein en chocomel; maar ook erwtensoep. En natuurlijk een luchtontvochtiger. En uiteraard de lichtsnoeren voor in het want!

Dat doet iedereen en zo creëren we een sprookjesachtige sfeer in de jachthaven. Daar genieten we zelf ook altijd zo van.” Rainier: “Mijn skipak gaat wel altijd mee en m’n warme visserslaarzen. Aan boord hebben we het niet koud, de kachel doet z’n werk. Op tijd iets warms drinken helpt ook om niet te koud te worden.”
Volgend jaar dus weer op Terschelling? Annet lacht: “nou, het kan maar zo zijn dat we volgend jaar kerst aan boord vieren op de Canarische eilanden!”

Eva Kristina

Carola (52) en Marc (53) zeilen op hun Colin Archer Eva Kristina. Afgelopen twee jaar waren ze in Spanje en Portugal, daarvoor zeilden ze vooral ‘s zomers in Scandinavië en Frankrijk. ‘s Winters gaan ze graag naar Terschelling in de kerstperiode.

Carola, Mark en Roef voor de Eva Kristina

Marc: “In 2003 zijn we begonnen met winterzeilen op ons vorige zeilschip, de waalschokker Barraban. Toen naar de Grevelingen. De rust en ruimte op het water en de lege aanlegplekken zijn een verademing, en de afwezigheid van sommige boeien maakt je meer bewust van ondieptes en navigatie. Sindsdien hebben we bijna elke winter een vaartocht van een week of twee gemaakt. Het meest magische was een tocht met vrienden aan de noordkant van Sjealand in Denemarken waar we op dat moment woonden, met sneeuw, mist en goede wind.”

Carola aait scheepshond Roef en zegt:

“We zijn al jaren vuurwerkvluchteling vanwege onze hond, die is enorm bang van knallerij. In Terschelling is het een stuk rustiger qua vuurwerk in vergelijking met onze winterplek in de stad.”

“Verder komen we graag naar Terschelling omdat het een van de plekken is waar faciliteiten open zijn en veel boten samenkomen wat veel gezelligheid geeft. Natuurlijk telt het ook mee dat je overdag lekker kunt wandelen en fietsen en dat de geluiden en geuren van het wad een echt vakantiegevoel geven. In de winter is het op Terschelling altijd mooi weer, ook al stormt of regent het.”

Of ze nog speciale voorbereidingen treffen om in de kerstperiode te gaan zeilen? Marc: “Ja, we zijn al ver van tevoren alle bruggen aan het checken waar we langs moeten, aangezien de winterperiode de periode voor brugonderhoud lijkt te zijn. Ook zorgen we ervoor dat de dieseltank goed vol zit en we hebben voor een weeshuis aan boodschappen mee. Verder zorgen we ervoor dat we de houtkachel kunnen branden, aangezien je niet altijd overal elektriciteit tot je beschikking hebt om de centrale verwarming te kunnen laten draaien. Ook houden we het weer goed in de gaten, we hebben een paar keer vast gelegen vanwege ijsvorming.” Zijn er nog andere plekken waar ze graag in de winter komen? Carola: “Harlingen, Lauwersmeer, Zoutkamp en de Grevelingen: allemaal heerlijke plekken, zeker in de winter.”

Dixbay

Idris van der Meer is voor veel Zeilen-lezers een bekende naam: met zijn Pieter Beeldsnijder 45 Dixbay vaart hij graag naar koude gebieden of in wat extremere omstandigheden en maakt daar prachtige films over. In 2025 staat er een expeditie naar Spitsbergen op het programma. Samen met zijn vrouw Berenice Sons vaart hij met kerst naar de wadden.

Idris en Berenice op de Dixbay

Wat is voor hem het magische aan het winterzeilen? Idris: “Het mooiste van winterzeilen vind ik de rust op het water. In de zomer is het zo onwijs druk, in de winter is het veel rustiger en kom je alleen nog maar echte ‘die-hard’ zeilers tegen. Zeilen in de kerstperiode is juist leuk omdat er dan echte zeilfanaten op het water zitten. Ook als het even wat meer regent of harder waait, die zeilers gaan gewoon door en daar passen wij prima tussen.”

En dit jaar weer Terschelling? Idris lacht: “Terschelling is eigenlijk een traditie geworden; misschien zouden we ook eens naar Vlieland-met-de-jaarwisseling kunnen kijken. Dat was eigenlijk voor dit jaar het idee, maar uiteindelijk ligt iedereen op Terschelling dus gaan wij daar ook maar heen.”

Dixbay is een stoer schip, dus waarschijnlijk treft hij geen extra voorbereidingen voor het winterzeilen? Idris:

“Alles is wel aan boord en Dixbay is helemaal uitgerust om te zeilen met koud weer of harde wind. Enige wat we nog doen is extra lekker eten meenemen.”

Welke havens vind je nog meer leuk om in de winter aan te lopen? Idris: “Super favoriet is Hindeloopen. Alleen met noordelijke wind geen goed idee, maar altijd erg leuk. Medemblik doet het ook altijd goed. Of de Marker Wadden.”

Dreamcatcher

Mabel de Vries was er al vroeg bij: ruim voor de kerst lag ze met haar Beneteau Oceanis 37 Dreamcatcher in de jachthaven van Terschelling. Ze legt uit: “Ik vaar veel (solo) en werk ook deels vanaf de boot. De zomertochten gaan vaak richting België en Frankrijk, maar ik kan ook heerlijk blijven hangen in Zeeland. M’n wintertocht is naar Terschelling.” Mabel is, samen met André de Looze, de beheerder van de Facebook groep ‘Kerstmis op Terschelling’. Die groep heeft inmiddels ruim 600 leden! Mabel: “Verder vaar ik graag wedstrijden: in elk geval elk jaar de 200 MYLS SOLO.”

“Ik ben niet per definitie een winterzeiler, maar vaar zo lang mogelijk door. Terschelling heeft in de kerstperiode voor mij een extra aantrekkingskracht: het is ingetogener en uitbundig tegelijk.

Wandelen in de knisperende buitenlucht in de bossen is magisch. Daarbij is het winterlicht prachtig om foto’s te maken.

Ik vind Terschelling erg leuk omdat er in de kerstperiode een soort ‘community’ is van gelijkgestemden. Want zeg nou zelf, je moet wel een klein kronkeltje in het hoofd hebben om onder soms barre omstandigheden over te steken, maar het is het telkens weer waard. Inmiddels voor mij het 10e jaar op eigen kiel” legt ze uit.

Tref je nog speciale voorbereidingen om in de kerstperiode te gaan zeilen? “Niet echt” grinnikt ze, “alleen warmere kleding dan in de zomer.

Eten is ook meer winterkost als snert en hutspot, dan salade met zalm en fruitsalades. Maar omdat de boot altijd vaarklaar is, is het ‘trossen los en gaan’.” Zijn er nog andere havens die ze in de winter ook bezoekt? “Dat hangt van het weer af. Ik vind Hoorn, Enkhuizen en Lelystad (Houtrib) erg leuk, maar ook omdat ik daar mensen ken. Maar die zijn er in de winter eigenlijk niet realiseer ik me nu.”

We wensen alle kerstzeilers op Terschelling én Vlieland een prachtige tijd toe en uiteraard een heel gezellig Oud&Nieuw!

Tekst: Janneke Kuysters en beeld via de geïnterviewden.

Tags: , Last modified: 28 december 2023
Sluiten