Twee graden boven nul, blauwe lucht, een klein briesje. Ik bel Mark: “Zin om een stukje te zeilen? Neem jij erwtensoep mee? Dan vraag ik Maarten om de chocolademelk.” In mijn studietijd hadden we de traditie om op twee januari een stukje te zeilen op de Kaag. Niet op een Valk van de zeilvereniging, maar op het 19-voets kajuitjachtje van een van de leden, dat eerst wit was en later door haar eigenaar banaangeel werd geschilderd.
Ondanks het derdehands setje thermo-ondergoed, dat ik van mijn broer had kunnen overnemen, en de eveneens gekregen dikke wollen legertrui, blies de wind tot op het bot. We wisselden af in de kajuitingang om uit de wind weer op te warmen. Voor de wind voeren we tot ‘achterop’ de Kaag, en gooiden het anker erin. De soep werd warm op het laatste beetje gas in het brandertje. We warmden onze verkleumde vingers aan haastig afgewassen, met warme chocolademelk gevulde plastic mokken. Eenmaal thuis duurde het uren voordat ik het weer warm had. Maar we hadden gezeild.
De winter komt
Nog bijna een maand tot de astronomische winter, en de krokussen staan in bloei. Toch levert de pluim van het KNMI voor komende maandag al een verwachte temperatuur van 4,5 graden Celcius op. Het water is gelukkig nog relatief warm – nog steeds koud als je erin valt – maar aan dek zal de kou alomtegenwoordig zijn.
Verzamelde tips voor winterzeilen
- Voor de langere tochten in de kou lees je Warme tips voor koude bestemmingen, tips van oceaanzeilers Janneke Kuysters en Wietze van der Laan.
- Verder 10 Zeemanschappelijke tips die ook buiten wintertijd van toepassing zijn.
- Winterzeilen op de plas? We spraken eerder een deelnemer aan de winterwedstrijden op de Kaag over Warm blijven tijdens het winterzeilen.
- Een fanatieke zwaardbootzeilster geeft daarnaast Tips om warm te blijven in een Laser Pico.
- Specifiek over wat je aan trekt schreven we op in Do’s en Don’ts om warm te blijven.
Tags: Winterzeilen Last modified: 10 november 2022