Zeemanschap

Koud! Verzamelde tips voor winterzeilen

Twee graden boven nul, blauwe lucht, een klein briesje: zin om een stukje te zeilen?

12:08

(c) Janneke Kuysters

Twee graden boven nul, blauwe lucht, een klein briesje. Ik bel Mark: “Zin om een stukje te zeilen? Neem jij erwtensoep mee? Dan vraag ik Maarten om de chocolademelk.” In mijn studietijd hadden we de traditie om op twee januari een stukje te zeilen op de Kaag. Niet op een Valk van de zeilvereniging, maar op het 19-voets kajuitjachtje van een van de leden, dat eerst wit was en later door haar eigenaar banaangeel werd geschilderd.

Ondanks het derdehands setje thermo-ondergoed, dat ik van mijn broer had kunnen overnemen, en de eveneens gekregen dikke wollen legertrui, blies de wind tot op het bot. We wisselden af in de kajuitingang om uit de wind weer op te warmen. Voor de wind voeren we tot ‘achterop’ de Kaag, en gooiden het anker erin. De soep werd warm op het laatste beetje gas in het brandertje. We warmden onze verkleumde vingers aan haastig afgewassen, met warme chocolademelk gevulde plastic mokken. Eenmaal thuis duurde het uren voordat ik het weer warm had. Maar we hadden gezeild.

Klaar voor de winterwedstrijden op de Kaag. (c) Eric van den Bandt

De winter komt

Nog bijna een maand tot de astronomische winter, en de krokussen staan in bloei. Toch levert de pluim van het KNMI voor komende maandag al een verwachte temperatuur van 4,5 graden Celcius op. Het water is gelukkig nog relatief warm – nog steeds koud als je erin valt – maar aan dek zal de kou alomtegenwoordig zijn.

Op sneeuw moeten we nog even wachten. (c) Eric van den Bandt

Verzamelde tips voor winterzeilen

 

 

Tags: Last modified: 10 november 2022
Sluiten