Actueel, Nieuws

Route du Rhum: 1e plaats voor Le Roux en Gabart

16:22

Le Roux wint Multi 50-klasse

Erwan le Roux (1e Multi 50) wordt binnengehaald.

Erwan le Roux is als eerste van de Multi 50-klasse binnengekomen in de Route du Rhum. Hij voer donderdag aan het eind van de middag over de finshlijn met Fenetréa – Cardinal. Hij deed in totaal 11 dagen, 5 uur, 13 minuten en 55 seconden over het traject van Saint-Malo (Frankrijk) naar Point-à-Pitre (Guadeloupe). Winnaar van de Vendée Globe Francois Gabart, komt naar verwachting vrijdagmiddag als eerste over de lijn met zijn 60-voets monohull MACIF. Hij blijft daarmee het grootste gedeelte van de 50-voets multihulls voor. De 50-jarige Lalou Roucayrol (Arkema Région Aquitaine) kwam vrijdagmorgen als tweede Multi 50-zeiler over de finish. Het is voor Roucayrol de derde keer dat hij op het podium eindigt tijdens de Route du Rhum (3e in 2002, 2e in 2010).

Eén lange sprint

Roucayrol, die in een gloednieuwe trimaran van start ging, verraste zijn concurrenten door vlak na de start direct meer westelijk te koersen dan de koplopers, waardoor hij ver uit de kust van Portugal blijft. De instructies van zijn navigator (op de wal) Eric Mas waren duidelijk; blijf dicht bij de grootcirkel totdat de wind noordwest wordt. Met verwachtingen van 40 knopen wind geen sinecure in de moeilijk in de hand te houden Multi 50’s, maar Roucayrol schuwt de zware omstandigheden niet en geeft gas. De tactiek werpt zijn vruchten af, tot hij bij de Azoren wordt achterhaalt door Le Roux. Wat volgt is een persoonlijk duel, waarbij de koplopers elkaar tot het uiterste opjagen. Roucayrol: “De hele wedstrijd was één grote sprint. Soms dacht ik dat ik beter af zou zijn met zwemvliezen in plaats van voeten. De boten zijn klein en we zijn meer onder dan boven water.” Le Roux wint uiteindelijk met een verschil van meer dan 10 uur. Van de gestarte Multi 50’s heeft meer dan de helft de strijd moeten staken. Maar vijf van de elf boten kwamen min of meer ongeschonden uit de strijd.

Roucayrol tweede Multi 50

Lalou Roucayrol komt als tweede binnen in de Multi 50-klasse.

IMOCA

Francois Gabart (MACIF) heeft in de IMOCA-klasse vanaf het begin aan de leiding gevaren en kan de eerste plaats bijna niet meer mislopen – op het moment van schrijven dobbert hij richting de finish in de luwte van Guadeloupe. Naar verwachting wordt Jeremie Beyou (Maitre Coq) tweede. Beyou bleef Gabart najagen over de Atlantische Oceaan en kwam tot op acht mijl de koploper.

In de Class 40 gaat de Spanjaard Alex Pella (Tales 2 Santander) aan de leiding, op de voet gevolgd door Kito de Pavant (Otio – Bastide Medical). Zij hebben nog zo’n duizend mijl te gaan en de afstand tussen de nummer zes en de nummer één is nog geen 200 mijl. Voor hen staat het podium nog niet vast. In de Rhum-klasse gaat de 50-jarige Francaise Anne Caseneuve aan de leiding op haar trimaran Aneo. Op ruim 500 mijl achter haar liggen de huidige nummers 2 tot en met 5 op een kluitje – voor zover dat gaat op de oceaan. Onder hen, op plaats 5, Sir Robin Knox-Johnston, die met Grey Power tot nu toe een zeer stabiele wedstrijd heeft gevaren.

Volg de wedstrijd via de tracker of kijk op www.routedurhum.com

Tags: Last modified: 30 januari 2019
Sluiten