Internationale wedstrijden

Nederland vaart mee in prestigieuze Admiral’s Cup in 2025

“Het team laat enorm veel potentie zien”

08:00

In de zomer van 2025 doet Nederland mee aan de prestigieuze Admiral’s Cup in Cowes, Groot-Brittannië. De Admiral’s Cup, ook wel het officieuze wereldkampioenschap offshore zeilen genoemd, vindt voor het eerst in 22 jaar weer plaats. Het nieuwe Dutch Offshore Sailing Team dat Nederland vertegenwoordigt bestaat uit het Rotterdam Offshore Sailing Team met hun Ker 46 Van Uden en het Baraka GP Sailing Team met hun Ker 43 Baraka GP. Het team zal varen onder de vlag van de Koninklijke Roei & Zeilvereniging De Maas.

Admiral’s Cup

De Royal Ocean Racing Club organiseerde tussen 1975 en 1999 elke twee jaar de Admiral’s Cup, voor het laatst in 2003. In 2025, als de RORC honderd jaar bestaat, zal de prestigieuze Cup dus voor het eerst in 22 jaar weer gehouden worden. De offshore Cup wordt in teamverband gezeild; elk team van twee jachten vertegenwoordigt een land of jachtclub. De Admiral’s Cup bestaat uit meerdere kortebaanwedstrijden, een langere wedstrijd en de Rolex Fastnet Race is de legendarische laatste wedstrijd. De uitslagen van beide klassen gecombineerd bepalen de uiteindelijke winnaar.

Nederland in de Admiral’s Cup

Nederland kent een mooie geschiedenis in de Admiral’s Cup. De editie van 1999 is gewonnen door het Nederlandse team met onder andere Roy Heiner, Bouwe Bekking, Wouter Verbraak en Peter van Niekerk als teamleden. Ook Gerd-Jan Poortman, die nu als schipper het Rotterdam Offshore Sailing Team leidt, maakte deel uit van de winnende Nederlandse selectie van ‘99. Poortman: “Als schipper van het ROST team ben ik zeer verheugd met dit prachtige punt op de horizon. Het team laat enorm veel potentie zien en ik denk dat we over twee seizoenen klaar zijn om ons te meten in het zeer competitieve Admiral’s Cup-veld.”

Links Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST) op Ker 46 Van Uden en rechts Baraka GP Sailing Team op Baraka GP (Ker 43)

Ook Baraka GP Sailing Team ziet de deelname als een kans om te laten zien wat de Nederlandse offshore zeilers in hun mars hebben. Al jaren vaart het team wedstrijden op The Solent, het fameuze water bij Cowes. Daarbij hebben ze de Fastnet Race al zeven keer gestart op Baraka GP.  Piet de Graaf: “De Admirals Cup is een belangrijk middel om te laten zien dat het Nederlandse Zeilen nog steeds leeft en van hoog niveau is. De samenwerking met het ROST en De Maas is meer dan logisch gezien de rijke historie van het zeilen in Nederland en het niveau van de teams.”

Lees ook: Van compleet nieuw team naar Nederlands kampioen: jonge zeilers van ROST blikken terug op geslaagd seizoen

Last modified: 25 april 2024
Sluiten