In gesprek met Rosalin Kuiper

De haastige Route du Rhum van Team Malizia

Boris Herrmann draait warm voor The Ocean Race

08:18

Boris Herrmann

Woensdag ging de Route du Rhum van start, de legendarische trans-Atlantische solowedstrijd die iedere vier jaar plaatsvindt. Een van de deelnemers in de Imoca-klasse is de Duitse zeiler Boris Herrmann. Er is haast geboden, want vlak na aankomst in Guadeloupe moet de boot weer terug naar Europa, om in Alicante om aan de start van The Ocean Race te verschijnen. Zeilen spreekt teamgenoot Rosalin Kuiper vlak voordat ze in het vliegtuig richting Guadeloupe stapt.

Heb je een erg chaotische tijd achter de rug?

“Vrienden denken soms dat ik een luxe leventje leid, maar de afgelopen tijd hebben we allemaal zo’n 90 uur per week gewerkt om Boris op tijd aan de start van de Route du Rhum te laten verschijnen. Dat is nu gelukkig even minder, we kunnen in Guadeloupe een paar dagen bijkomen. Maar als Boris aankomt moeten we snel de boot klaarmaken voor een tweede oversteek; het plan is met 5 andere Imoca’s terug naar Europa te varen.”

Rosalin bij de mast ©Yann Riou

Leidt zo’n solowedstrijd vlak voor The Ocean Race niet enorm af voor het team?

“Dat kun je wel zeggen ja. De afgelopen weken draaide het echt om Boris. De boot moest helemaal klaar zijn om alleen te varen. Maar straks moeten we met een team opereren, en die switch kost enorm veel energie. Daarom is het nu extra belangrijk voor iedereen om even bij te komen. Boris zal na de Route zeker ook een tijdje vrij nemen.”

Was de boot er wel klaar voor?

“Een boot is nooit klaar! Zeker deze niet, want hij is nog gloednieuw en we zijn nog bezig om de elektronica op orde te krijgen. Vlak voor de race gaf ik Boris zo’n 60% kans om de overkant te halen. Gelukkig ging de start goed, het gevaarlijkste deel is dus achter de rug. Nu gaat hij Guadeloupe wel halen denk ik.”

Malizia-Seaexplorer tijdens een training deze zomer © Pierre Bouras

En volg je Boris op de voet?

“Ik kijk ieder uur wel even op de tracker ja. Maar verder mogen we Boris niet ondersteunen met routingadvies en dergelijke. Het is dus heel interessant om te kijken welke beslissingen hij maakt aan de hand van de weersvoorspellingen. Dat is voor het hele team enorm leerzaam. Momenteel vaart hij een beetje in het midden van de vloot, hij doet nog even rustig aan. Hij heeft de boot nog amper sologevaren, en niet langer dan 3 dagen aan één stuk. Hij moet de boot nog leren kennen en wil ‘m graag heel houden voor wat komen gaat. Wat dat betreft is de Route du Rhum een super goede test.”

Volg Boris Herrmann en de andere solozeilers via de officiële tracker van de race.

Tags: , , , Last modified: 24 november 2022
Sluiten