Golden Globe Race

Golden Globe weekupdate: de laatste 1000 mijl

11:06

Elke week geeft Zeilen een update over hoe het eraan toegaat in de Golden Globe Race. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week, wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd en wie vaart momenteel waar. Lees het hier!

In onze vorige weekupdate schreven we dat Mark Slats slechts 15 mijl achter koploper Jean-Luc Van Den Heede zeilde. Inmiddels is daar verandering in gekomen en heeft de Fransman zijn voorsprong flink vergroot. Op het moment van schrijven is het verschil in afstand naar de finish tussen de twee 382 mijl. Slats heeft nog 981 mijl voor de boeg voor hij Les Sables d’Olonne bereikt en Van Den Heede 599.

Zowel Van Den Heede als Slats hebben het overgebleven deel van hun 160-litervoorraad dieselolie opgebruikt. Slats heeft zijn laatste druppels verbruikt en zich een weg te banen door het windstille hogedruksysteem dat boven de Azoren hangt.

Lukt het Slats om als eerst in Les Sables d’Olonne aan te komen? (c) Golden Globe Race

Wat gebeurde er deze week?

Beide schippers zijn afgesloten van het HAM amateur-radionetwerk en ontvangen via dit kanaal dus géén weerberichten meer. Slats en Van Den Heede hadden niet de juiste licenties, waardoor zij eigenlijk geen gebruik mochten maken van de HAM radio-uitzendingen. De weerjournaals worden nog wel naar Randmaa, Kopar en Lethinen verzonden, want zij beschikken wél over de juiste papieren.

Recente aantijgingen die op sociale media rondcirculeren over dat Van Den Heede illegale radioposities heeft ontvangen, blijken ongegrond. Op zondag 20 januari sprak Zeilen met de organisator van de GGR, Don McIntyre, en vroegen we hem hoe de vork precies in de steel zit. Volgens McIntyre zijn er gedetailleerde weersvoorspellingen gegeven, maar getuigt dat nog niet van weather routing. Het transcript (klik om het stuk te lezen dat op Facebook staat) van een gesprek tussen Van Den Heede en een HAM-operator ziet hij niet als weather routing.

Bekijk hier het hele interview met McIntyre:

Deze verjaardag zal Lehtinen niet snel vergeten… (c) Christophe Favreau/GGR 2018

61ste verjaardag

Kopar deed een poging om meer in de buurt van Randmaa te komen, maar die missie heeft hij niet succesvol voltooid. Kopar verloor tijd aan de reparaties aan aan zijn stuursysteem en nu wordt hij belemmerd door windstil weer. Dit terwijl Randmaa volop gebruik kon maken van de passaatwinden.

Tapio Lehtinen, die als laatste vaart in de vloot, verkeert momenteel op de Zuidelijke Oceaan. Hij hoopt dat hij binnen twee weken de laatste kaap, Kaap Hoorn, kan ronden. Maar voor hij die mijlpijl heeft bereikt, moet hij nog minstens twee stormen trotseren. Op vrijdag 18 januari is de Finse zeiler 61 jaar geworden. Dat was vast een bijzondere verjaardag…

Verwachtingen voor de komende tijd

De verwachting is dat Van Den Heede een lange tijd, misschien wel tot vlak voor de finish, te maken krijgt met gunstig weer. Rondom de verwachte finishdatum van Van Den Heede wordt er heftig, stormachtig weer voorspeld. Gezien de mastproblemen van Matmut is dit geen prettige verwachting voor de Fransman.

Slats zet koers naar het noorden en vaart langs de rand van een windstille zone. Hij zal zijn route naar de finish heel zorgvuldig moeten uitkiezen om te voorkomen dat hij in een windstil gebied terechtkomt. Momenteel wordt Slats circa twee dagen later bij de finish verwacht, dan Van Den Heede.

Randmaa heeft te maken met rustige weercondities. (c) Golden Globe Race

51% kans voor Slats op de overwinning

Op boot Düsseldorf (zondag 20 januari) vroegen wij aan McIntyre hoe hij de kansen van Slats in schat om de race winnend af te sluiten. Hij is van mening dat Slats een kans van 51 procent heeft tegenover 49 voor Van Den Heede. Van Den Heede moet op zijn tuig passen en krijgt het met meer wind daardoor zwaarder en zal minder hard kunnen zeilen. Daar ligt een groot voordeel voor Slats.

Randmaa vervolgt zijn weg naar het noorden onder goede windcondities. Momenteel geniet ook Kopar van een goede bries die zich snel naar het noorden zal keren. Lehtinen verkeert momenteel in sterke westenwinden die gepaard gaan met golven die hoogtes bereikt van zo’n 10 tot 12 meter.

Wie vaart momenteel waar (op 24 januari)

Jean-Luc Van Den Heede, DTF: 599 mijl
Mark Slats, DTF: 981 mijl (verschil in afstand tot finish met Van Den Heede is 382 mijl)
Uku Randmaa, DTL: 3550 mijl
Istvan Kopar, DTL: 4217 mijl
Tapio Lehtinen, DTL: 7623 mijl
Igor Zaretskiy: Chichester-klasse en hervat de race waarschijnlijk weer in oktober

Klik hier voor de tracker

Omslagfoto: Golden Globe Race

Tags: Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten