Golden Globe Race

Zenuwslopende ontknoping laatste finisher Chichester Class

Jeremy Bagshaw, de nummer twee in Chichester Class, bereikt de finish

19:20

Jeremy Bagshaw Chichester Class

Zonder eten en water, met een gehavende boot en – in echte Golden Globe Race stijl – geen wind meer in de laatste mijlen voor de finishlijn: het waren zenuwslopende laatste uren voor de nummer twee in Chichester Class Jeremy Bagshaw. Met nog 400 meter te gaan voor de finishlijn viel de wind volledig weg, waardoor de Zuid-Afrikaanse zeiler door de stroom weggezet werd. Met lede ogen moesten Bagshaw, en de inmiddels om hem verzamelde begeleidingsboten, toezien hoe Olleanna steeds verder van Les Sables d’Olonne wegdreef in plaats van dichterbij de finish kwam. Eindelijk bracht de stroming Olleanna nog 2,1 mijl de zee op.

De verwachting van Don McIntyre dat Bagshaw rond de lunch in de Franse kustplaats aan zou komen, bleek dus niet uit te komen. En ook de cheeseburger waarnaar Bagshaw bleek te verlangen, moest nog even wachten. Na uren geduldig wachten, was het rond 18:45 uur plaatselijke tijd dan eindelijk zover: Jeremy Bagshaw finishte zijn wereldomzeiling. Weliswaar in Chichester Class, omdat hij in Hobart gedwongen werd te stoppen om zijn onderwaterschip te ontdoen van aangroei en extra water en eten in te slaan, maar toch. Zeker na alle tegenslag die Bagshaw ook in het laatste deel van de race te verwerken kreeg, is zijn tweede plaats in Chichester Class meer dan verdiend. De finish van Jeremy Bagshaw is te zien in onderstaande video.

Omslagfoto: Les Sables d’Olonne

Jeremy Bagshaw is de laatste finisher van deze editie, maar wil je alles over de Golden Globe Race nog eens terug lezen? Een wekelijks verslag van de race vind je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing.  

Tags: , , Last modified: 9 juni 2023
Sluiten