Golden Globe Race

Overleven op weckvocht in Chichester Class

Langzaam maar zeker beweegt Jeremy Bagshaw naar Les Sables d'Olonne

23:19

Golden Globe Race week 38

Met een ‘gewonde’ boot en een watervoorraad die steeds verder slinkt, is het in week 38 in Chichester Class van de Golden Globe Race overleven voor Jeremy Bagshaw. De enige zeiler die nog moet finishen verloor vorige week zijn voorstag (de aanhechting van de stag begaf het) en kan sindsdien geen voorzeilen meer gebruiken. Een verre van ideale situatie zo relatief dicht bij de finish. Helemaal omdat de wind uit het noordoosten blijft waaien en een hoog aandewindse koers er voor Olleanna niet meer in zit.

Deze ‘handicap’ zorgde ervoor dat hij afgelopen week steeds verder van Les Sables d’Olonne verwijderd raakte. Als je niet beter zou weten zou je, als je Bagshaws koers zag, eerder denken dat hij onderweg was naar Ierland. Gelukkig kon de Zuid-Afrikaanse zeiler in de tweede helft van de week overstag en loopt de ‘nog te zeilen’-afstand weer terug. Nog zo’n 520 mijl te gaan.

Ingeblikt eten als extra watervoorraad

Dat lijkt een positieve ontwikkeling – en dat is het ook wel – maar ondertussen begint Bagshaws watervoorraad steeds meer te slinken. Het filtersysteem werkt maar heel langzaam, en zelfs met een rantsoen van 500 ml wordt de finish halen voor Bagshaw lastig. Om extra vocht binnen te krijgen, is hij inmiddels begonnen aan het vocht uit de blikjes voedsel die hij nog heeft. Overleven dus!

De komende week blijft de wind in dezelfde hoek zitten (noordoost), dus naar verwachting brengt de hoogste koers die Bagshaw kan inzetten hem naar Kaap Finisterre. Volgens de huidige voorspellingen draait de wind pas rond 7 juni naar het zuiden, maar hopelijk trekt het hogedrukgebied dat de huidige windrichting veroorzaakt eerder weg.

Golden Globe Race week 38
De positie van Jeremy Bagshaw aan het eind van week 38. Foto: goldengloberace.com

Foto: Macmedia2021/ Simon McDonnell

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 30 mei 2023
Sluiten