Golden Globe Race

Michael Guggenberger derde finisher Golden Globe Race

Het podium is compleet

22:36

podium Golden Globe Race compleet

Een man uit een land dat geen kustlijn heeft en volledig omsloten wordt door andere landen. Uit een land dat vooral bekend staat om wintersport en bergen. Die man besloot acht jaar geleden, met slechts een paar jaar zeilervaring op zak, mee te doen aan een bizarre solo-zeilrace rond de wereld. Op papier misschien niet de meest waarschijnlijke finisher, maar in week 36 lukte het Oostenrijker Michael Guggenberger en daarmee is het podium van de Golden Globe Race compleet.

Na een kleine detour, omdat de wind de laatste mijlen niet heel erg meer mee leek te willen werken, kwam Guggenberger op 12 mei in Les Sables d’Olonne aan. De ogenschijnlijk vrolijke Oostenrijker, die zo vaak als hij kon de discobal aan boord van Nuri een beste draai gaf en een potje ging dansen, had meer dan de andere deelnemers last van het mentale en psychische aspect van 249 dagen alleen op zee. Desondanks is Captain Gugg een van de drie, van in totaal zestien gestarte zeilers, finishers van de Golden Globe Race. En dat zonder noemenswaardige schade.

podium Golden Globe Race compleet
Michael Guggenberger finishte 12 mei de Golden Globe Race. Foto: GGR2022 / JJ & DD

Nog één zeiler op zee

Hoewel het podium van de Golden Globe Race inmiddels compleet is, geldt dat voor Chichester Class nog niet. Met nog een grove 1000 mijl te gaan is de nummer twee Jeremy Bagshaw onderweg naar Les Sables d’Olonne. De Zuid-Afrikaanse zeiler, die in Hobart gedwongen moest stoppen om de aangroei van zijn onderwaterschip te halen en extra drinkwater in te slaan, maakte afgelopen weken behoorlijke progressie. Die opgaande lijn leek afgelopen week echter even te stagneren. Tot grote frustratie van Bagshaw werkte het weer even absoluut niet meer mee.

De komende week lijkt daar met een zuidwestenwind even verandering in te komen. Jammer genoeg lijkt dat van korte duur, want halverwege de week draait de wind naar het noordoosten en zal Bagshaw geen directe koers naar de finish meer kunnen zeilen. Althans, dat is de verwachting…

Jeremy Bagshaw onderweg naar Les Sables d'Olonne
Jeremy Bagshaw heeft nog zo’n 1000 mijl te gaan tot Les Sables d’Olonne. Foto: Macmedia2021/ Simon McDonnell

Omslagfoto: GGR2022 / JJ & DD

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 14 mei 2023
Sluiten