Golden Globe Race

De laatste loodjes in Chichester Class

Tegenslag na tegenslag voor Jeremy Bagshaw

23:55

Golden Globe Race week 37

De laatste zeiler die in de Golden Globe Race startte en noodgedwongen in Chichester Class verder zeilt, Jeremy Bagshaw, is inmiddels minder dan 1000 mijl van Les Sables d’Olonne verwijderd. De Zuid-Afrikaanse zeiler heeft nog zo’n 700 mijl voor de boeg tot de finish. En als je dat in het licht van een wereldomzeiling bekijkt, lijkt dat niets. In ongeveer een week zou dat moeten lukken – met de meest directe route, die hij vanwege de aanhoudende noordoosten wind helaas niet kan varen. Aan het begin van week 37 in de Golden Globe Race twitterde Bagshaw nog strijdvaardig dat deze ‘zoveelste poging om zijn ziel te breken’ absoluut zou mislukken.

Geknapte voorstag

Maar de Golden Globe Race (Chichester Class of niet) zou de Golden Globe Race niet zijn als er in week 37 niet toch nog een fikse plottwist plaats zou vinden. Halverwege de week, in golven van zo’n twee tot drie meter en 25 knopen wind met uitschieters daar flink boven, begaf de aanhechting van Olleanna’s voorstag het. Gelukkig is de mast niet verloren gegaan en had Bagshaw geen verdere hulp nodig, maar het was duidelijk dat scherp aan de wind zeilen er niet meer in zat. De voorstag kan onmogelijk op zee herbevestigd worden, maar met de buitenste voorstag en de babystag kan hij nog wel een klein voorzeil, een lichte genua (bij licht weer) en het grootzeil voeren. Dit heeft echter wel tot gevolg dat Bagshaw met de huidige wind meer richting Groenland lijkt te koersen dan richting Frankrijk.

Drinkwatervoorraad raakt op

Alsof de problemen met de voorstag nog niet genoeg waren, is Bagshaws drinkwatervoorraad inmiddels geslonken tot slechts zeven liter. De reservevoorraad is door een lek in de tank volledig opgeraakt, waardoor er voor Bagshaw niets anders op zit dan zeewater te gaan filteren. Het systeem dat hij daarvoor aan boord heeft, produceert echter slechts 250 ml water per uur pompen. Verre van ideaal dus. De komende week wordt er geen regen voorspeld en blijft de wind uit noordoostelijke richting waaien. Bagshaw heeft zichzelf inmiddels op een waterrantsoen van 500 ml per gezet. Hopelijk is dat genoeg om Les Sables d’Olonne te bereiken, maar het is op dit moment praktisch onmogelijk om te voorspellen wanneer hij daar aan zal komen.

Golden Globe Race week 37
De positie van Jeremy Bagshaw aan het begin van week 38. Foto: GGR

Omslagfoto: Macmedia2021/ Simon McDonnell

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 23 mei 2023
Sluiten