Actueel

Strijd tegen waterplanten begonnen bij Randmeren

16:09

Het maaien van waterplanten bij de Randmeren is begonnen. Iedere zomer vinden de lange, stugge slierten van waterplanten een weg naar de oppervlakte, waar ze in schroeven draaien en achter kielen blijven hangen. Recreanten en reddingsdiensten ondervinden er hinder van. Waar wordt er gemaaid en hoe kan je de waterplanten omzeilen?

Uitgebreider maaiprogramma

Er worden dit jaar veel recreanten verwacht op het water. Daarom maait stichting Maaien Waterplanten Randmeren een ruimere oppervlakte in vergelijking met vorig jaar. De verwachting is dat de grootste inzet moet worden geleverd in het Gooi- en Eemmeer en het Wolderwijd. Extra aandacht is er voor de routes voor de veiligheidsdiensten Wolderwijd en de aanvaarroutes naar de havens en de eilanden. Ook de vaargeulen naar de Blaricummermeent en gemeente Huizen worden geïnspecteerd en gemaaid.

(c) Gastvrije Randmeren

Duo maaimethode

Dit jaar wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe duo-maaimethode: een maaibeurt met na-check. De duo-maaimethode moet zorgen voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gemaaide vaargebieden. De eerste boot heeft maaibalken aan de zijkant van de boot en maait cirkelvormig. De tweede boot, die daarna volgt, heeft een maaibalk  aan de voorkant van de boot en maait rechtdoor varend nog een keer na. Op die manier wordt er twee keer over hetzelfde veld gevaren en worden zoveel mogelijk planten vlak boven de bodem afgeknipt.

(c) Gastvrije Randmeren

Blijf op de hoogte

Wil je weten waar en wanneer er gemaaid wordt? Dat kan via de website van Gastvrije Randmeren. Elke vrijdag wordt het verloop van het maaiseizoen geüpdatet. Daarnaast verstuurt Gastvrije Randmeren tijdens het maaiseizoen wekelijks een nieuwsbrief met de laatste maai-informatie.

Kom je onderweg waterplanten tegen? Meld ze met de Waterplantmelder. Zo helpen we elkaar de waterplanten te omzeilen. Volgende zomer komt er wellicht een extra app. Die wordt nu nog door een selecte groep watersporters getest. Het hulpmiddel zal inzichtelijker maken waar we kunnen varen met de minste kans op waterplanten. Gastvrije Randmeren hoopt de app volgend jaar in gebruik te nemen.

Bestuurlijke lobby Tweede Kamer

Ondertussen wordt er ook gezocht naar oplossingen voor de langere termijn, zoals het verdiepen van het vaarwater. Daar zijn grote investeringen voor nodig, die de getroffen gemeenten en provincies niet kunnen opbrengen. De vier provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland en het samenwerkingsverband Gastvrije Randmeren (16 gemeenten), deden onlangs nog een oproep aan het Rijk om gemeenten en provincies te ondersteunen met de investeringen om het zuidelijk IJsselmeergebied bevaarbaar te houden. Lees daarover meer op de website van Gastvrije Randmeren.

Lees ook: Verstrikt in fonteinkruid, wat nu?

Omslagfoto (c) Gastvrije Randmeren

Tags: , , Last modified: 7 juli 2021
Sluiten