Actueel

Gevecht tegen het fonteinkruid is weer begonnen

10:51

Heb jij dit seizoen al last gehad van fonteinkruid dat langs de kiel hangt of in de schroef vastzit? Zodra de zon zich meer laat zien en de temperatuur oploopt, steken ook deze waterplanten weer de kop op. Onder andere de recreatievaart, beroepsvaart en reddingsdiensten ondervinden hier hinder aan. De eerste bossen fonteinkruid worden weer gemaaid en daarmee is het gevecht tegen deze groene tegenstander weer begonnen.

Vanaf eind juni wordt er gestart met het maaien van de planten. De exacte startdatum is afhankelijk van de bloei van het fonteinkruid en van het aantal meldingen van overlast. De gemeentes Amsterdam, Almere, Gooise Meren, Edam-Volendam, Waterland en Hoorn en Provincies Noord Holland en Flevoland hebben dit jaar budget beschikbaar gesteld. Stichting maaien waterplanten IJmeer Markermeer (SMWIJM) hoopt dat de groei in het aantal hectares wat gemaaid mag en kan worden de komende jaren wordt doorgezet om de overlast te beperken.

(c) John Cornelissen

2x maaien dit seizoen

De waterplanten worden onder andere gemaaid op de Wieden (Overijssel), Randmeren en Markermeer en IJmeer. Voor dit laatste gebied is besloten door omgevingsdienst Noord-Holland-Noord dat er in het seizoen 2020 tweemaal gemaaid mag worden, ruim 700 hectare. In 2019 was dit eenmalig maaien vanaf 1 juli en maximaal 681 hectare.

Normaal gesproken wordt het overlastgevende fonteinkruid ook gemaaid in gebieden waar zeilwedstrijden worden gehouden, maar vanwege het coronavirus is dat dit jaar anders. Er is bepaald om vooral gebieden waar veel recreanten varen aan te pakken.

Op het Markermeer, IJmeer en Gouwzee zijn de hectares als volgt verdeeld:
Durgerdam: 13 hectare
Edam: 25 hectare
Gouwzee: 15 hectare
Hoorn: 341 hectare
IJburg: 20 hectare
Muiderzand/Almere Poort: 50 hectare
Paard van Marken-Gouwzee: 135 hectare
Pampus-eiland: 45 hectare
Schardam: 30 hectare
Volendam: 36 hectare
Warder: 25 hectare

Klik op de afbeelding om naar de website van Waterplantmelder te gaan.

Waterplantmelder

Heb je (veel) fonteinkruid gespot? Maak dan een melding via de Waterplantmelder! Via de app en website willen de provincies en Rijkswaterstaat de locaties van waterplanten die voor overlast in het IJsselmeergebied (IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Randmeren) zorgen zo actueel mogelijk in kaart brengen.

Omslagfoto: Studio Nijkerk/Robert Koelewijn

Tags: , , , , , , , , Last modified: 27 juni 2020
Sluiten