Nieuws

De 5 best gelezen artikelen van de maand november

De populairste berichten op Zeilen.nl

11:11

in memoriam henk de velde

Hieronder vind je een overzicht van de vijf best gelezen artikelen van de maand november op Zeilen.nl. Dagelijks plaatsen wij onder andere interessante nieuwtjes, mooie verhalen en leuke video’s op de website. Er komt van alles voorbij, dus het kan weleens zijn dat je een bericht ontgaat. Daarom zetten we de best gelezen artikelen van de voorgaande maand voor je op een rijtje!

1. Henk de Velde was een beetje van iedereen
09-11-2022

Donderdagavond 3 november is zeezeiler Henk de Velde op 73-jarige leeftijd overleden. Bij De Velde werd in februari van dit jaar darmkanker geconstateerd. In september bleek dat er geen verdere behandeling meer mogelijk was. Ondanks dat hij al sinds zijn vijftiende meer op het water dan op de wal te vinden was, woonde De Velde de afgelopen maanden noodgedwongen in zorgcentrum Laarstaete in Lelystad.
Klik hier om het hele artikel te lezen

afscheid van een zinkende boot

© RISHU

2. Toekijken hoe je boot zinkt
21-11-2022

Er waren op het moment van schrijven twee grote oceaanzeilwedstrijden bezig: de Route du Rhum en de Golden Globe Race. En waar geracet wordt, wordt op het scherpst van de snede gezeild en zijn, jammer genoeg, verliezers. Je hoopt alleen altijd dat de schade meevalt, en de schippers toch in elk geval zonder kleerscheuren de finish halen. De afgelopen week werd in beide races nog maar eens duidelijk dat dat laatste, ook al zijn de weersomstandigheden nog zo goed, absoluut geen zekerheid is. Zowel in de Route du Rhum als in de Golden Globe Race zonk een van de deelnemende boten. Beide schippers – die allebei afscheid moesten nemen van een zinkende boot – zijn gelukkig gered. Een uiteenzetting van beide dramatische gebeurtenissen.
Klik hier om het hele artikel te lezen

Kirsten Neuschäfer arriveert in Kaapstad

© Ocean Frontiers OGR/ GGR/CG580/Pic suppliers

3. Uitvallers aan de kop van Golden Globe Race
15-11-2022

Na een relatief rustige negende week bracht week 10 wederom de nodige drama met zich mee. Met twee uitvallers aan de kop van de Golden Globe Race is het wedstrijdveld inmiddels uitgedund tot elf zeilers. Om maar met het positieve nieuws te beginnen: Kirsten Neuschäfer en Tapio Lehtinen zijn zonder problemen het media drop off punt gepasseerd.
Klik hier om het hele artikel te lezen

lithium

© Unsplash

4. Over de impact van lithium wordt nog niet nagedacht
28-10-2022

Lichter, een langere levensduur en volledig te ontladen; voordelen genoeg met de relatief nieuwe lithiumaccu. Echter, hoe duurzaam is de lithiumindustrie zelf? Het winnen van dit zeldzame, zilverige metaal in onder meer Zuid-Amerika zorgt voor watertekorten en -vervuiling, aldus milieuorganisatie Friends of the Earth, maar keurmerken voor lithium bestaan nagenoeg niet. Na een belronde bij Nederlandse leveranciers van bootaccu’s komt Zeilen erachter dat weinig fabrikanten de oorsprong en impact van de grondstof kennen.
Klik hier om het hele artikel te lezen

Hermotorisatie

5. Is je boot toe aan een nieuwe motor?
19-11-2022

Een recent onderzoek onder Zeilen-lezers wees uit dat maar liefst twee derde van hen in boten vaart die gebouwd zijn vóór 1990. Al deze jachten zijn voorzien van scheepsdieseltjes die al decennia lang worden blootgesteld aan de zwaarste omstandigheden die denkbaar zijn voor een verbrandingsmotor. Het spreekt voor zich dat hermotorisatie of revisie voor veel jachtbezitters op een gegeven moment noodzaak wordt.
Klik hier om het hele artikel te lezen

Lees ook: De 5 best gelezen artikelen van de maand oktober

Omslagfoto: Toine Heijmans

Tags: Last modified: 2 januari 2023
Sluiten