Golden Globe Race

Uitvallers aan de kop van Golden Globe Race

Een verslag van een turbulente week 10

21:06

Kirsten Neuschäfer arriveert in Kaapstad

Na een relatief rustige negende week bracht week 10 wederom de nodige drama met zich mee. Met twee uitvallers aan de kop van de Golden Globe Race is het wedstrijdveld inmiddels uitgedund tot elf zeilers. Om maar met het positieve nieuws te beginnen: Kirsten Neuschäfer en Tapio Lehtinen zijn zonder problemen het media drop off punt gepasseerd.

Kirsten Neuschäfer tweede zeiler in Kaapstad

Het was nog behoorlijk spannend wie van de twee eerder binnen zou komen. Maar met een voorsprong van slechts 90 minuten was het Neuschäfer die de tweede zeiler werd die Kaapstad passeerde. De doorkomst was voor de Zuid-Afrikaanse extra speciaal, omdat ze warm werd onthaald door haar vrienden en familie die haar opwachtten. Ook heeft Neuschäfer van de gelegenheid gebruik gemaakt om het onderwaterschip van Minnehaha te ontdoen van aangroei.

Het interview met Kirsten Neuschäfer in Kaapstad

Land zorgt voor nervositeit

Neuschäfer werd praktisch op de hielen gezeten door Lehtinen. De Fin stond het effect van de eendenmosselen nog helder voor de geest, getuige ook zijn bijnaam Captain Barnacles. Hij besloot de invasie meteen de kop in te drukken door zelfs op de oceaan van de boot te gaan om ze te verwijderen. Eenmaal in Kaapstad kon Lehtinen niet wachten om de oceaan weer op te gaan. Want, zo vertelde hij in het interview met de organisatie, de nabijheid van land maakt hem nerveus.

Aankomst interview met Tapio Lehtinen in Kaapstad.

Vierde uitvaller

Verwacht werd dat Pat Lawless de vierde zeiler zou zijn die in Kaapstad aan zou komen. Lawless, die op weg was zijn doel om de eerste Ier te worden die solo en non-stop de wereld rond gezeild had te realiseren, liet 7 november weten te kampen met een defect aan zijn windvaanstuurinrichting. Een van de kogellagers van zijn Aries stuurinrichting (een ander merk dan Damien Guillou’s Hydrovane) bleek kapot. Helaas beschikte Lawless niet over een reserve lager. Ondanks dat hij in Kaapstad nog wel de mogelijkheid had verder te zeilen in de Chichester Class is zijn grotere doel buiten bereik. Dat heeft hem doen besluiten niet verder te zeilen. Lawless is hiermee een van de twee uitvallers aan de kop van de Golden Globe Race.

Uitvallers aan de kop van Golden Globe Race
Pat Lawless heeft de Golden Globe Race helaas verlaten. Foto: © Kieran Ryan-Benson

Damien Guillou wordt vijfde uitvaller

Achter de top vier lijkt het veld wat meer in elkaar te schuiven. Abhilash Tomy heeft in het centrum van een hogedrukgebied een behoorlijke vertraging opgelopen. Daardoor heeft Damien Guillou de kans gekregen om behoorlijk op hem in te lopen. Later in de week bleek deze inspanning echter voor niets te zijn geweest.

Abhilash Tomy in de Golden Globe Race
Abhilash Tomy. Foto: GGR / Nora Havel

Nadat zowel Tomy als Guillou probleemloos en gefocust het media drop off punt gepasseerd zijn, sloeg het noodlot (of de windvaanstuurinrichting, zo je wilt) opnieuw toe. Guillou’s problemen leken, met het vervangen van zijn defecte roeras en beschadigde roerblad, opgelost. Hij was zelfs door gestoomd tot de derde positie, maar toch ging het weer mis. De schroeven die het roerblad van de Hydrovane aan de schacht bevestigen waren losgeraakt. Het roerblad, waarvan het zekeringslijntje ook was losgeraakt, gleed van de schacht en verdween in zee. Omdat Guillou nu ook zijn reserve-roerblad kwijt was, zat voor hem niets anders op dan terug te keren naar Kaapstad. Hiermee werd hij helaas de andere van twee uitvallers aan de kop van de Golden Globe Race.

Uitvallers aan de kop van Golden Globe Race
Damien Guillou heeft opnieuw problemen met zijn windvaanstuurinrichting. Foto: ©Yann Riou – polaRYSE / PRB

Het probleem zou relatief makkelijk te verhelpen moeten zijn, maar Guillou zou dan verder moeten zeilen in de Chichester Class. Dat is voor de Fransman echter geen optie. “Dat is mentaal te zwaar voor me. Ik kan mezelf er niet toe zetten verder te gaan zonder te racen voor het klassement. Daarnaast heb ik nu drie keer problemen gehad, en moet je het lot niet tarten. Voor mij is de enige optie nu om verstandig te zijn en te stoppen”, zo liet Guillou in het interview na zijn tweede aankomst in Kaapstad weten.  

Middenmoot zet achtervolging in

Hierdoor is Michael Guggenberger inmiddels opgeschoven naar de vijfde plek in het klassement. De Oostenrijker, die voor het eerst de zuidelijke oceanen bezeild, heeft de aangroei van zijn onderwaterschip verwijderd, de discobal weer opgehangen in de kajuit van Nuri en de achtervolging op de koplopers ingezet.

Michael Guggenberger vaart voor hem onbekend gebied in
Michael Guggenberger bij het media drop off punt in Lanzarote. Foto: GGR / Nora Havel

Ertan Beskardes en Jeremy Bagshaw vormen de staart van de middenmoot. Beide hebben last van aangroei, maar hebben dat, in het geval van Beskardes, op zee verwijderd, of duiken bij Kaapstad nog even onder de boot om de verstekelingen te verwijderen. Het is Beskardes vorige week gelukt om de problemen met zijn accu’s op te lossen. Hij zal naar verwachting dus niet veel tijd in Kaapstad spenderen. Voor Jeremy Bagshaw zal het een welkome tijdelijke thuiskomst worden, met hopelijk net zo’n warm ontvangst als aan het begin van de week voor Kirsten Neuschäfer.

Hij zal hoe dan ook in Kaapstad voor anker gaan om zijn onderwaterschip schoon te maken. Daarna dreigt er een groter probleem voor de Zuid-Afrikaan. Een paar weken geleden is er een lek ontstaan in een van zijn drinkwatertanks, waardoor hij een aanzienlijke hoeveelheid drinkwater is verloren. Het is nog de vraag of hij voldoende voorraad heeft om de rest van de Golden Globe Race te halen.

Jeremy Bagshaw heeft hopelijk genoeg water bij zich voor de rest van de race
Jeremy Bagshaw aan boord van Olleanna. Foto: Macmedia2021/ Simon McDonnell

Deadline nadert voor staart van de vloot

Voor de staart van het wedstrijdveld, Elliott Smith, Ian Herbert-Jones, Arnaud Gaist en Guy Waites kon de race uitvaren nog wel eens een lastige kwestie worden. De deadline voor het passeren van het media drop off punt in Hobart is namelijk 31 januari 2023. Deze deadline is ingesteld om te voorkomen dat de zeilers Kaap Hoorn te laat in het seizoen bereiken en daar in te zware weersomstandigheden terecht komen. Met de huidige snelheden kon Elliott Smith nog wel eens de enige van dit rijtje zijn voor wie deze deadline realistisch is. En zelfs dat is de vraag, want Smiths spinnaker is vorige week doormidden gescheurd. Het viertal heeft het weer op dit moment in elk geval niet mee, want de wind in het gebied waarin ze zeilen is zwak en ontzettend instabiel.

Er bestaat nog een kans dat deze vier zeilers een deel van hun achterstand in de Indische Oceaan goed kunnen maken, maar daarvoor mogen ze de komende week niet te veel tijd meer verliezen. Verwacht wordt dat in elk geval Smith en Herbert-Jones in de loop van de week Kaapstad zullen passeren. Mochten Gaist en Waites het media drop-off punt ook bereiken, dan zal Waites naar alle waarschijnlijkheid de aangroei op zijn onderwaterschip op de kant willen verwijderen. De Brit is in elk geval vastbesloten om de Golden Globe Race uit te varen, desnoods in Chichester Class. Of dat dus vooralsnog gaat lukken, is nog maar de vraag.

Voor de staart van de vloot wordt het lastig om de deadline in Hobart te halen
Ian Herbert-Jones moet een flinke achterstand inhalen om de deadline in Hobart te halen. Foto: GGR / Nora Havel

Omslagfoto: Ocean Frontiers OGR/ GGR/CG580/Pic suppliers

Beluister in deze podcast een terugblik op de eerste weken van de Golden Globe Race.

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , Last modified: 15 november 2022
Sluiten