Golden Globe Race

Golden Globe Race: eerste zeiler is Kaapstad gepasseerd

Een verslag van week 9

10:00

golden globe race de eerste zeiler is kaapstad gepasseerd

Nadat de problemen met Damien Guillou’s windvaanstuurinrichting opgelost waren, en we jammer genoeg afscheid leken te hebben genomen van Guy Waites, leek de rust in de vloot weer enigszins terug te zijn gekeerd. De koplopers naderden Kaapstad en de focus kon weer volledig verlegd worden naar de strategieën van de verschillende zeilers. Want die liepen nogal uiteen. Hoe dat uitpakt zien we als in de Golden Globe Race de eerste zeiler Kaapstad is gepasseerd.

In week 8 werd al duidelijk dat vooral Kirsten Neuschäfer een andere koers had gekozen dan de koplopers. Waar Simon Curwen en Tapio Lehtinen de meest directe koers kozen, draaide Neuschäfer de boeg van Minnehaha naar het zuiden. Als Zuid-Afrikaanse kent Neuschäfer het gebied daar natuurlijk als geen ander. De vraag rees dus meteen of zij wellicht iets wist dat de anderen niet wisten. Dat ze met deze keuze meer wind kon vangen was vrijwel direct duidelijk, maar was het genoeg om voor Curwen Kaapstad te passeren? De loop van de week moest het uit gaan wijzen.

Op naar Kaapstad

Kaapstad is in de Golden Globe Race niet alleen belangrijk vanwege het media drop off punt dat zich daar bevindt. De plaats biedt de schippers ook de mogelijkheid om in een beschutte baai bij te komen en reparaties uit te voeren. Voor zover dat natuurlijk nog nodig is, want gelukkig hebben de meeste zeilers hun schades op zee kunnen repareren. Het Ertan Beskardes zelfs eindelijk gelukt zijn elektriciteitsprobleem op te lossen. Geen Chichester Class voor hem dus!

Er zullen echter nog genoeg deelnemers zijn die de mogelijkheid om bij Kaapstad te ankeren met beide handen aangrijpen. Verwacht wordt dat Guillou en Arnaud Gaist ter voorbereiding op de zuidelijke oceanen andere voorzeilen zullen monteren. Elliott Smith zal waarschijnlijk het gat bij de stootrand van zijn boot repareren. Daarnaast verschillende zeilers hun onderwaterschip schoon willen maken, omdat dat in Storm Bay verboden is.

Arnaud Gaist
Arnaud Gaist zal in Kaapstad naar verwachting andere voorzeilen willen monteren. Foto: Fabien Laine

Strijd tegen de barnacles

Dat de explosieve aangroei van eendenmosselen (en zeepokken) voor grote problemen kan zorgen, was in de 2018 editie al duidelijk geworden. Helemaal voor Lehtinen, die destijds veel vertraging opliep door de grote hoeveelheid eendenmosselen onder zijn boot. Hij finishte de Golden Globe Race van 2018 wel, maar zal daar zeker een andere voorstelling van hebben gehad.

De barnacles hebben deze editie echter een ander slachtoffer voor ogen, en wel in de persoon van Guy Waites. Zijn boot wordt inmiddels dusdanig door de rankpootkreeftjes vertraagd, dat hij in week 8 besloot naar de dichtstbijzijnde kust te varen. Zijn plan was om Sagarmatha zo snel mogelijk op de wal te bevrijden van haar ongenode gasten. Dat zou betekenen dat Waites in de Chichester Class terecht zou komen (of helemaal zou stoppen). In de loop van de week besloot Waites echter toch koers te zetten naar Kaapstad. Tijdens zijn wekelijkse telefoongesprek met de organisatie vertelde hij dat hij simpelweg niet wilde opgeven. Waites besloot toch door te zeilen. Hij is nu van plan bij Kaapstad voor anker te gaan en daar te proberen de aangroei te verwijderen.

Guy Waites gaat toch verder in de Golden Globe Race
Guy Waites heeft toch besloten door te zeilen. Foto: imagecomms

Golden Globe Race: de eerste zeiler is Kaapstad gepasseerd

De keuze van Kirsten Neuschäfer om een meer zuidelijke route te kiezen leek in de loop van de week zich toch uit te betalen. Een windluwte ten westen van Kaapstad zorgde ervoor dat de koplopers, Simon Curwen, Tapio Lehtinen en hun directe achtervolgers Abhilash Tomy, Pat Lawless en Damien Guillou, behoorlijk wat snelheid verloren. Ondanks dat Curwen de koppositie nog steeds stevig in handen had, kon Neuschäfer, die nog wel wind in de zeilen had, van de gelegenheid gebruik maken om door te stomen naar de tweede positie.

Curwen passeerde 6 november als eerste het media drop off punt. De Brit maakte meteen van de gelegenheid gebruik om even te ankeren en de mast in te gaan om de tijdelijke oplossing van een paar weken definitief te repareren. Helemaal met de Indische Oceaan in het vooruitzicht. Gelukkig voor Curwen heeft hij geen last van eendenmosselen of zeepokken, dus met een aantal vervangen en ontwarde vallen, heeft hij inmiddels koers gezet richting Storm Bay.

Golden Globe Race eerste zeiler is Kaapstad gepasseerd
Simon Curwen tijdens zijn aankomst in Kaapstad. Foto: Ocean Frontiers OGR/ GGR/CG580/Pic suppliers

De doorkomst van Neuschäfer zou in de loop van maandag moeten zijn. Hopelijk lukt het de andere deelnemers om de komende week zonder kleerscheuren Kaapstad te passeren en de Indische Oceaan op te zeilen. Verwacht wordt dat in elk geval de top acht het media drop off punt in week 10 gaat bereiken.

Aankomst van Simon Curwen

Simon Curwen in gesprek met de Golden Globe Race organisatie in Kaapstad

Omslagfoto: Ocean Frontiers OGR/ GGR/CG580/Pic suppliers

Beluister in deze podcast een terugblik op de eerste weken van de Golden Globe Race.

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , Last modified: 15 november 2022
Sluiten