Nieuws

De 5 best gelezen artikelen van de maand oktober

De populairste berichten op Zeilen.nl

10:11

Hieronder vind je een overzicht van de vijf best gelezen artikelen van de maand oktober op Zeilen.nl. Dagelijks plaatsen wij onder andere interessante nieuwtjes, mooie verhalen en leuke video’s op de website. Er komt van alles voorbij, dus het kan weleens zijn dat je een bericht ontgaat. Daarom zetten we de best gelezen artikelen van de voorgaande maand voor je op een rijtje!

1. Wie zegt wat over de verzegelingsplicht vuilwatertanks?
12-10-2022

Met 45 reacties op ons vorige artikel over de verzegelingsplicht van vuilwatertanks bleek maar weer, dit onderwerp speelt enorm. Onder onze lezers, maar ook binnen het ministerie, het Watersportverbond en andere betrokkenen. Tijd om de verschillende standpunten uit te lichten.
Klik hier om het hele artikel te lezen

© Marinus van Sijdenborgh de Jong

2. Wijzigingen VHF-kanalen: is jouw marifoon nog overal bruikbaar?
06-10-2022

Op 17 plaatsen in Nederland veranderen dit najaar de marifoonkanalen van bruggen, sluizen en verkeersposten. De voor zeilers meest relevante kanaalwijziging is waarschijnlijk die van verkeerspost Ouddorp, waarvan de communicatie reeds verhuisd is van kanaal 25 naar 87L. Voor nieuwere marifoons vormen de wijzigingen naar verwachting geen probleem. Sommige (zeer) oude modellen marifoon, die niet beschikken over de juiste kanalenset, kunnen na de wijziging niet meer worden gebruikt voor communicatie met desbetreffende stations. De kanaalwijzigingen moeten per 1 januari 2023 zijn voltooid.
Klik hier om het hele artikel te lezen

verzegelingsplicht vuilwatertank

 

3. Verzegelingsplicht vuilwatertanks per 1 januari
29-09-2022

Met de invoering van de Omgevingswet, en het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL), treedt de verzegelingsplicht van de buitenafvoer van een toilet of vuilwatertank in werking. En dat deze regeling er komt is meteen eigenlijk het enige de zeker is. Hoewel de invoering van de Omgevingswet op dit moment gepland staat voor 1 januari 2023, is dit nog helemaal geen zekerheid. Verwacht wordt zelfs dat dit nog eens met zes maanden uitgesteld zal worden. En misschien zelfs nog wel langer.
Klik hier om het hele artikel te lezen

schipbreuk
© Dick Zuiderhoek en Karlijn Kwint

4. Abandon ship: met kinderen je zinkende schip verlaten
21-09-2022

Het onstuimige verhaal van de schipbreukelingen van Suyderwint beschreven we uitgebreid in het maandoverzicht in Zeilen 10-2022. Tijdens de storm op Corsica (18 augustus), waar wind tot 225 kilometer per uur was gemeten, moesten Dick Zuiderhoek (72), Karlijn Kwint (41) en haar kinderen Bram en Lotte hun zinkende Oyster 68 verlaten. Schip op de rotsen, een kind overboord en een reddingsvest dat niet opblies… Hier volgen het perspectief van Bram (12) en de lessen die het gezin aan de traumatische gebeurtenissen heeft overgehouden.
Klik hier om het hele artikel te lezen

Navigatie zonder moderne technologie
© Eef Willems

5. Een toekomst zonder satellieten
19-20-2022

Niet zo heel lang geleden was navigatie een vak. Kapiteins en stuurlieden waren vaklui met een gedegen opleiding en veel ervaring. De veiligheid van schip, opvarenden en lading hing van hen af. Inmiddels lijkt navigatie meer een computerspelletje. Dankzij gps laat de elektronische kaart exact zien waar je bent. Toch is Navigatie op de Enkhuizer Zeevaartschool in aantal lesuren nog steeds het grootste vak. Waarom?
Klik hier om het hele artikel te lezen

Lees ook: De 5 best gelezen artikelen van de maand september

Tags: Last modified: 1 november 2022
Sluiten