De kou op je wangen voelen, terwijl je zeilt onder een kraakheldere hemel omgeven door rust en ruimte. Winterzeilen, het heeft iets. Zegt het je wel wat maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Dan helpen deze tips je op weg.
1. Kijk naar het weer
Winterweer kan onstuimig zijn, dat is voor sommigen net de aantrekkingskracht. Weet op voorhand wat je te wachten staat, zodat je niet in slecht weer verzeild geraakt of verwaaid ligt op je bestemming. Ook kan een stevige bui in de zomer verfrissend zijn, in de winter is het lastig om in natte kleren warm te blijven. Onderweg geldt de regel: Denken aan reven is reven! Wees bereid om zo nodig je zeilbestemming aan te passen; het weer bepaalt het reisdoel, niet de schipper. Meer weten? Lees hier tips over reven en kom hier te weten hoe je een goed weerbericht aan boord haalt.
2. Kies de juiste kledij
Warme kledij hoeft niet duur te zijn, zolang je maar rekening houdt met het drie-lagen systeem; een thermo-onderlaag, een warme middenlaag en een ademende, wind- en waterdichte buitenlaag. Iedere laag mag uit meerdere lagen bestaan, maar overdrijf niet, je wil immers nog de zeilen kunnen trimmen zonder je stuk te zweten. Bovendien is het de lucht tussen de lagen die isoleert. Te veel lagen op elkaar persen de lucht eruit. Raak je toch bezweet? Zorg dan dat je genoeg droge kledij voor handen hebt. Je koelt snel af in natte kledij. Ook kan je beter geen katoen dragen, want dat houdt vocht vast. Visserslaarzen en werkhandschoenen houden je lekker warm zonder dat het je een arm kost. Een warme muts en nekbescherming mogen ook niet ontbreken. Voeg daar nog oorverwarmers aan toe en je bent er helemaal klaar voor!
3. Hou je inwendige kachel brandende
Eet voldoende, want in koude temperaturen verbrand je meer calorieën. Een goede thermos voor warme dranken is ook handig. Alcohol is tijdens het zeilen nooit een goed idee, maar al zeker niet tijdens de winter; de haarvaten in je huid zetten ervan uit en daardoor koel je sneller af.
4. Wees zichtbaar
De dagen zijn kort, waardoor je je bestemming misschien pas in het donker zal bereiken. Dankzij led hoeft verlichting niet veel stroom te kosten, maar dat niet iedere lamp is geschikt voor je driekleurentoplicht bleek uit deze test. Slecht zicht door een bui of door mist komt ook in de winter regelmatig voor. Een radar, AIS en goede radarreflector zijn dan handige en praktische hulpmiddelen. Twijfel je aan je zichtbaarheid? Geef dan via de marifoon je positie door aan de omliggende schepen. Vraag indien nodig marifoonbegeleiding aan, maar weet dat jij altijd zelf de verantwoordelijkheid draagt. Meer tips over varen in mist vind je hier.
5. Herken onderkoeling
Rillen, sufheid, verward spreken en stijfheid zijn symptomen van onderkoeling. Herken ze op tijd en hou vooral een oogje op zeezieke en vermoeide bemanning. Voorkom erger door de persoon uit de wind te houden en een warme gesuikerde drank te geven. Zoek indien nodig een haven op. Er wordt gesproken van onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 35°C is gedaald. Wist je dat een onderkoelingsdeken het beste werkt als je eerst het slachtoffer in een warm deken wikkelt? Heb je geen onderkoelingsdeken, dan zijn vuilzakken een goed alternatief. Meer info vind je in deze KNRM-brochure.
6. Man overboord?
Veiligheid is bij elke tocht belangrijk, maar in de winter verdient het nog meer aandacht. Zorg dat iedereen aan boord een goed reddingsvest draagt en zich kort aanlijnt wanneer dat nodig is. Bespreek probleemscenario’s en zorg ervoor dat je bemanning weet wat ze moet doen. Bij een man overboord is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Laat iemand constant naar de persoon wijzen, terwijl iemand anders alarm slaat op kanaal 16. Een onderkoeld persoon verplaats je best zo horizontaal mogelijk, hoewel je tijdens het aan boord hijsen op een zeilboot vooral creatief zal moeten zijn. Minuten zijn van levensbelang. Meer over wat te doen bij man overboord lees je hier.
7. Hou de kajuit droog
Het is heerlijk om ‘s avonds lekker warm en droog te zitten. Dat is lastig als er veel condens is. Ventileer daarom goed tijdens het koken en hang je natte kledij meteen in een natte cel. Probeer zout water zo veel mogelijk buiten te houden, want zout houdt veel vocht vast. Ben je van plan om vaak op je boot te verblijven in de winter? Denk dan eens aan een elektrische luchtontvochtiger, die kunnen wonderen verrichten. Kachels zijn er in vele vormen, zelfs op 12 volt. Genoeg keuze om je kajuit lekker warm te krijgen. Alle luiken stijf dichttrekken doe je beter niet, want dat houdt risico’s in. Bovendien helpt een goede luchtcirculatie tegen condens. Daarover lees je hier meer.
8. Wees zelfvoorzienend
Neem genoeg water, gas en diesel mee. Misschien sluit je bestemming ‘s winters de leidingen af en zijn er tijdelijk geen voorzieningen. Zelfvoorzienend zijn is de oplossing.
9. Hou je boot zeilklaar
Mooi zeilweer op komst? Hou je boot zeilklaar en je kan zo vertrekken! Hoe je dat doet lees je hier.
Omslagfoto (c) dani7c3
Tags: Winter, Winterzeilen Last modified: 6 december 2022