Veiligheid

Tips om warm te blijven in een Laser Pico

08:30

Vorig jaar spraken we met de 13-jarige Dietske Geerdes. Ze volgde een opleiding bij zeilschool Pean in het Friese Nes, die doorgaat tot en met november zolang de weersomstandigheden goed zijn. Dietske zit tijdens een winterse zeiltraining even lekker onderuit in haar Laser Pico. “In de Pico ga je wel eens om en wordt je snel nat.” Uit voorzorg draagt ze daarom niet één, maar twee wetsuits over elkaar. Het is gebruikelijker om tegen de kou één extra dik wetsuit te dragen, maar twee dunne wetsuits over elkaar doen het ook uitstekend. Dikke neopreen schoenen houden haar voeten warm en om haar handen warm te houden draagt ze handschoenen. Een regenjack over de wetsuits geeft bescherming tegen de wind. Als het echt koud wordt kan er eventueel ook nog een regenbroek bij. “Tijdens het winterzeilen heb ook altijd een warme muts op, maar die lag bij de instructeur in de boot toen de foto werd gemaakt”, zegt Dietske.

Chirurgenhandschoenen

portret-dietske-picoEigenaar van de zeilschool, Christophe Meijer, heeft tips voor de koudere dagen in de Pico. “Als je onder je handschoenen een paar latex ‘chirurgenhandschoenen’ aantrekt, blijven je handen droog en dus warmer. Hetzelfde geldt voor je voeten; als je die in een plastic zak doet en vervolgens je surfschoenen aantrekt, komt het koude water niet direct in contact met je huid.”

Bij het zeilen in een zwaardboot wordt je gemakkelijk nat. Het is dan belangrijker om het koude water buiten te houden dan om transpiratie te voorkomen. Het neopreen van de wetsuits isoleert goed en houdt het lichaam warm. Komt er toch wat water in het pak, dan warmt het lichaam dat ook gewoon op.

Droogpak

Een wat duurdere, maar comfortabele oplossing voor zeilen bij koud weer is een droogpak dat het water buiten houdt. “Het klinkt misschien vreemd, maar ook in een droogpak wordt je wel eens nat. Voor de zekerheid kun je er een wetsuit onder aantrekken. Mocht er dan water binnenkomen via de manchetten, dan blijf je in ieder geval warm.”

Tags: , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten