Op Facebook en Instagram stelden we de vraag hoe jullie ervoor zorgen om aangenaam warm te blijven tijdens winterzeilen. Daarbij doelden we juist op jullie ‘gekke’ tips. Wat jullie antwoordden, lees je hieronder: van thermo-ondergoed tot een donsachtig overall en van een skibril tot elektrische zooltjes. En de tip die ook vaker voorbijkwam: een Schippersbittertje.
Anneke Hollander
“Het Fladen-pak is echt super. Daaronder wollen thermogoed. Verder zijn wij fan van heatpads. Die zijn er ook als zooltjes. Ik doe ze onder het binnenzooltje van mijn laarzen. Heerlijk en blijven lang warm.”
Jirja de Kool
“Wol en om echte koude nachten door te komen, heb ik een nierwarmer op accu die ik tien jaar geleden bij de motorsportwinkel haalde. Er is ook werkkleding en jachtkleding die op accu je (bij)verwarmt.”
Ronny Kruissen
“Veel schipperbitter naar binnen werken.”
sarabande_sailing
“Elektrische zooltjes in de laarzen en we hebben hele goede waterdichte gevoerde vissershandschoenen met handwarmers erin, natte koude handschoenen is echt funest! We kwamen laatst ook verwarmde sokken en handschoenen op batterijen tegen in Noorwegen, maar die kosten €300 per paar.”
Gido van Praag
“Merino wol laagjes, wollen trui, Fladen-pak. Schoenen/laarzen blijven een issue voor mij. Omdat je weinig beweegt is het een uitdaging om de voeten warm te houden.
Handschoenen van Musto HPX ocean winter.”
Annet van Assenbergh reageert op Gido van Praag het volgende:
“Daarvoor hebben we visserslaarzen gekocht, warme vacht aan de binnenkant.”
Adelheid Greven
“Op een ‘zomerse’ zeiltocht naar Oost Groenland was 100% merino ondergoed onmisbaar (Kari Traa). Daarop het liefste een lichte wollen trui, een mouwloos dons bodywarmer en een Fladen-pak. Zelfgebreide wollen mutsen en wanten of skihandschoenen. En om het tijdens een nachtwacht behaaglijk te hebben: een ouderwetse warme kruik achter je rug… Die kwam ook goed van pas om de iPad warm te houden die bij 1 à 3°C kuren kreeg!”
sailingaim
“Heerlijk dik inpakken met Merino en thermo kleding. Thee in de thermos beker en binnen op de vloer een schapenvacht onder de tafel. Bij aankomst een kop warme chocolademelk met een scheutje rum.”
Joop van Wijngaarden
“Skibril om je ogen te beschermen tegen buiswater.”
Rainier de Groot
“Mijn vrouw draagt in koude omstandigheden haar skikleding, ik beperk mij tot een thermo onder mijn spijkerbroek.”
sailing.awa
“Merino wollen thermo ondergoed en muts. Dunne wollen sokken, verwarmde voetzooltjes, rubberen vishandschoenen om je onderhandschoenen droog te houden, donsjas onder je zeilpak. En als het echt koud is, een kruik onder je pak om het af te maken.”
Erik Aapkes
“Thermo laagjes, neopreen handschoenen, bivakmuts, Dubarry-laarzen, kachel binnen aan en bij aankomst Schippersbitter.”
ikhaatkamperen
“Stoov verwarmd kussen onder je gat.”
Anne Vrijleven
“Al het bovenstaande, maar als troefkaart tegen kou heb ik waar ik ook ga altijd een dikke, lichtgewicht donsjas bij me. Ik kreeg die vijftien jaar geleden van een klimvriend, het is een nepmerk uit Nepal van flubberige parachutestof, oerlelijk maar wel echt dik dons. Past onder mijn zeiljas en met wat proppen ook altijd in m’n bagage.”
En een extra tip van André de Looze 😉
“Wij zijn naar de Canarische eilanden gevaren. Heerlijk op blote voeten en t-shirt zeilen in december.”
Lees ook: Maak je boot winter-zeilklaar
Omslagfoto: © Ben Rutte
Tags: Winterzeilen Last modified: 9 december 2024
Gewoon harder werken? Geen kruisrak varen met maar een overstag. Downwind peelen naar andere genakers, actief de zeilen blijven trimmen.
Electrische opwarmers? Het is toch winterzeilen? Geen cruise…
(en des te beter smaakt de jutter na afloop)