Zeemanschap

Warme tips voor koude bestemmingen

08:49

Janneke Kuysters en Wietze van der Laan zeilden met Anna Caroline van Staeten Landt (een Bruce Roberts 44) lange afstanden door de winterse gebieden van Zuid-Amerika. Ze leggen uit wat zij deden om warm te blijven.

portret-wietze-2“Zeilen is voor ons een bijzondere manier van reizen. Reizen doen we bij voorkeur naar plaatsen of evenementen die ons verrijken. Dat het er koud kan zijn, is voor ons een omstandigheid. In de kou zeilen is geen doel op zich, stel je voor. Vroeger in Nederland zeilden we al in de winter. We begonnen met normale winterkleding en een goed zeilpak. Maar in de loop der jaren hebben we geleerd dat de kleding die uit de wedstrijdzeilerij komt, het beste werkt. Geen natuurlijke materialen, zoveel mogelijk ademende synthetische stoffen. En laagjes: een hele dunne onderlaag, dan de midlayer fleece en dan dikke fleece daaroverheen. Dat geldt zowel voor onder- als bovenlijf. We hebben van dik fleece een soort joggingbroek, die we de berenbroek noemen. Werkt perfect. Verder mutsen, handschoenen en zo’n ‘tunnelmuts’ die we als colletje dragen. We gaan niet van huis zonder skibril en van die zware gevoerde, waterdichte handschoenen die vissers of mensen in vrieshuizen gebruiken. Ademende zeilpakken en laarzen zijn belangrijk, je mag niet nat worden. Handschoenen en mutsen hebben we daarom veel aan boord; zodra het nat is, wisselen we. Wanneer we niet gaan? Als het water te knapperig is of als er een gemene storm op til is.”

Overlevingspak

Een overlevingspak is geen oplossing voor het varen in koud weer; het isoleert te veel en ademt niet. Toch hebben we ze wel aan boord. Als we in geval van nood van boord moeten, blijf je in zo’n pak drijven en vergroot het je overlevingskansen enigszins.

Droog blijven en blijven drijven

SAMSUNG CSCJe grootste gevaar is nat worden. Dat kan op twee manieren: te hard werken aan boord en in het water vallen. Dat laatste is in koud water al snel fataal. Het belangrijkste kledingstuk is dus je zwemvest en lijflijn. Dekken zijn sneller glad, dus gevaar ligt meer op de loer dan normaal. Altijd aanlijnen. En daarboven een zwaarder zwemvest meenemen: 275 Newton. Je hebt een flinke hoeveelheid kleding aan en dat wordt zwaar als het nat wordt. Je moet wel blijven drijven.

Energieniveau

Kou vreet energie. Je moet extra opletten op regelmatig eten en drinken. Snacken en energie toe blijven voegen aan je lichaam. Ook kan het wachtsysteem op de helling moeten: kortere nachtwachten.

Lees ook de tips om warm te blijven in een Laser Pico en hoe je volgens Karsten Wentink warm blijft tijdens winterzeilen.

Tags: , Last modified: 10 november 2022
Sluiten