Veiligheid

Warm blijven tijdens het winterzeilen

08:43

Karsten Wentink zeilt met H-boot Halo winterwedstrijden op de Kagerplassen. We vroegen hem hoe hij warm blijft tijdens de koude winterdagen.

Pyjamabroek

“Winterzeilen koud?” Wentink lacht. “Tegenwoordig niet echt meer koud. Ik vaar de winterwedstrijden al een paar jaar en ik heb nog geen ijs gezien. Zeilen in de winter is prachtig. Het water is leeg en de zon staat laag. Ik heb mijn mooiste zeilherinneringen aan winterzeilen denk ik.”

karsten-wentink-imgp0260-5“Het weer is ook wat ruiger in de winter. Je vecht meer tegen de elementen; het heeft een hoger bikkelgehalte. Daardoor moet je wel meer uitkijken met wat je doet. Ik neem meer voorzorgsmaatregelen; ik heb een warmtedeken, een set reservekleding en een slaapzak op de boot. Mocht er dan toch iemand ingaan, dan kunnen we die in ieder geval weer opwarmen. Bovendien neem ik met zeilen minder risico’s. ’s Zomers wil het wel eens gebeuren dat ik naar de boot ga zonder het weer te checken, maar in de winter moet je je niet laten verrassen door die ene bui. Waar je staat op het dek; we hebben wel eens moeten strooien op het voordek.”

“Om warm te blijven draag ik een thermosetje, een pyjama en m’n zeilpak. Ja, een echte pyjama, letterlijk van de Hema. Da’s lekker zacht. Verder draag ik de warmste sokken die ik kan vinden en heb ik waterdichte handschoenen. Hoe warm je blijft is heel afhankelijk van wat je aan boord doet. Heb je licht weer, dan doe je bijna niets en heb je het gemakkelijk koud, maar moet je flink doorwerken aan trim en boeirondingen, dan krijg je het echt wel warm. Iets als een muts heb ik eigenlijk nooit op. Tot voor kort had ik er niet eens een.”

“Té koud is het wat mij betreft niet zomaar. Maar of ik wel of niet ga hangt af van de locatie, de boot en de bemanning. Windkracht zes is niet voor iedere bemanning geschikt.”

Tips?

“Geen geheimen, geen trucs. Alleen zin hebben om te gaan varen. En niet in het water vallen. In de zomer is het vervelend om in het water te vallen omdat je een nat pak krijgt. In de winter is het gewoon koud en brengt het serieuze risico’s met zich mee.”

Lees ook de tips om warm te blijven in een Laser Pico.

Tags: , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten