The Ocean Race

Volvo Ocean Race: een-na-laatste etappe gaat bijna van start

18:59

Leg 3, Cape Town to Melbourne, start day. Photo by Pedro Martinez/Volvo Ocean Race. 10 December, 2017.

De een-na-laatste etappe van de Volvo Ocean Race gaat bijna beginnen. Aanstaande zondag 10 juni vertrekken de teams vanuit Cardiff om richting het Zweedse Göteborg te zeilen. De stad waar het merk Volvo is ontstaan.

(c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race.

De zeven boten moeten 1300 mijl afleggen voor zij in de Zweedse plaats aankomen. Ook deze etappe kan nog lastig worden en zal het verloop van de race voor een deel afhangen of de vloot met een lage- of hogedrukgebied te maken gaat krijgen. Als ze worden geconfronteerd met een lagedruksysteem, zal het een natte en snelle etappe worden. Bij het hogedrukgebied zullen er vooral lichte winden domineren.

Een groot deel van deze tiende etappe is dicht langs de kust en dat betekent dat alle landeffecten merkbaar zullen zijn. De dagelijkse cyclus van verwarming en verkoeling van het land zorgt voor een zeebries die overdag naar de kust blaast en ‘s nachts juist terug naar zee.

Ook tijdens de vorige editie van de VOR was Göteborg de een-na-laatste stop-over.

Volvo’s geboorteplaats

De getijdestromen rond de Britse eilanden zijn sterk, zo’n 3 tot 4 knopen. Het getij stroomt zes uur lang in en duikt vervolgens zes uur lang weg. Dus voor elke gegeven koers moeten de teams rekening houden met op- en afgaand water.

Op Stockholm na is Göteborg de grootste stad van Zweden. Rond deze tijd van het jaar is het maar liefst 18 uur licht. Daarnaast is Göteborg de plek waar Volvo haar oorsprong vindt. Op 14 april in 1927 is het merk hier ontstaan.

De afgelopen edities van de Volvo Ocean Race is het vaker voorgekomen dat Göteborg als stop-over dient. Meermaals zorgde deze stad voor spectaculaire finishes. Zo ook in 2001-02 toen vier teams tot het eind toen streden voor de overwinning. Zij lagen minder dan een mijl bij elkaar vandaan. Uiteindelijk wist Team ASSA ABLOY het beste met het tij om te gaan en de etappe te winnen.

Lees ook: Volvo Cars verbant plastic voor eenmalig gebruik

Omslagfoto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten