Nieuws

Toekomst van The Ocean Race bestaat uit foilende boten

De nieuwe startdata voor The Ocean Race Europe in 2025 en The Ocean Race in 2027 zijn bekend.

15:52

Foto: Sailing energy - The Ocean Race 2022-23 - 9 June 2023. Kiel Fly-By Team Malizia.

De nieuwe startdata voor The Ocean Race Europe in 2025 en The Ocean Race in 2027 (die rond de wereld gaat) zijn bekend. Varen er alleen Imoca’s mee of gaan de VO65’s ook nog wat doen? En hoe zit het met de Nederlandse deelname want de VO65 van Team JAJO staat te koop…

The Ocean Race Europe start in Kiel

De Europese variant van de race zal starten vanuit Kiel op 10 augustus 2025 en duurt zes weken. De recente Fly-By in Kiel was een hoogtepunt voor zowel deelnemers als publiek en mede daarom is besloten dat de start van de race daar zal plaatsvinden. Rosalin Kuiper zegt daarover: “Duitsland is zo’n groot onderdeel van The Ocean Race en het is geweldig om de menigte te herdenken die Malizia kwam steunen voor de Fly-By in Kiel, dus om te horen dat we vanuit Kiel zullen starten is geweldig nieuws.”

In tegenstelling tot de vorige Ocean Race Europe zullen we volgend jaar alleen Imoca’s in actie zien. Waarom eigenlijk? “De trend gaat toch meer richting foilende boten,” aldus Gideon Messink, van Sailing Holland.

Route voor de Global Ocean Race 2027 een puzzel

Boten worden steeds sneller en hun bemanningen steeds tactischer. Om die reden heroverweegt de organisatie de route voor elke editie van de race. De organisatoren beginnen jaren van tevoren met de planning. Welke havens zijn diep genoeg voor de wedstrijdboten? Hoe lang moet de langste leg dit keer zijn? Waar zijn de populaire Fly-By’s mogelijk?

De startdatum voor de volgende race is in ieder geval bekend. In januari 2027 zal de volgende race vanuit Alicante vertrekken. Verder is de route nog puzzelen. Sommige stops worden toegevoegd uit traditie, andere omdat ze geografisch handig liggen. Langere stopovers zijn ook maar saai volgens de organisatoren. Het blijft dus even zoeken naar de juiste mix tussen avontuur, risico en uitdagingen. Ze puzzelen dus nog even verder aan de route. Maar gelukkig hebben ze daarvoor nog even de tijd.

Gezelschap van albatrossen

Charlie Enright , winnaar van de laatste Ocean Race, vertelt in een interview dat hij hoopt dat er weer een heel lang stuk op de Zuidelijke Ocean gevaren wordt bij de volgende editie. “Dat is zo’n indrukwekkende plek. De albatrossen en dat middle of nowhere-gevoel mis ik enorm. Hij mist ook de boot en de crew nog steeds: “Er is absoluut een lege plek in mijn hart en hoofd. Het lijkt een beetje op PTSS. Je hebt zoveel meegemaakt in zo’n korte tijd met zo’n hechte groep mensen. En dan kom je thuis en val je toch een beetje in een gat.”

Boot van team Jajo te koop

De boot van Team JAJO staat al een tijdje te koop. Deze boot werd tweede in de editie van 2023, nadat hij eerder tweede en derde was geworden onder de naam Team Brunel. Hij werd gebouwd in 2013 en te water gelaten begin 2014. Het prijskaartje voor deze boot? Slechts € 750.000,- excl. btw voor een zeer complete oceaanracer. We vroegen Gideon Messink, van Seaport Yachtbrokers en Sailing Holland waar dit racemonster te koop staat, om wat meer informatie.

Gaan deze V065’s niet meer racen?
“De boten varen niet meer mee in The Ocean Race, maar ze blijven zeker nog wel tegen elkaar varen! Wij hebben tien jaar lang deze boot in de vaart gehad. Het is mooi geweest zo. De trend verschuift toch wel naar foilende boten. De kosten van onderhoud en bemanning zijn heel hoog en we moesten de boot commercieel verhuren om wat kosten te dekken en dat is niks voor ons. Sailing Holland is geen verhuurbedrijf. Wij staan er wel voor open om in de toekomst een IMOCA-campagne te runnen.”

Blijven jullie vanuit Sailing Holland nog betrokken bij The Ocean Race?
“Dat zou kunnen, Sailing Holland is eigenaar van de VO65 Team JAJO en ons hart ligt bij de Ocean Race. Wij zijn bij ongeveer zeven campagnes betrokken geweest. Misschien doen we dat weer maar niet met deze boot.”

Overwegen jullie een Imoca aan te schaffen?
“Nou, het hebben van een boot is niet de doelstelling van Sailing Holland. Wij zien wel dat IMOCA’S de toekomst hebben. Er lopen ook wel gesprekken, maar niet als eigenaar. Liever niet.”

Rosalin Kuiper gaat naar Team Holcim-PRB

Doen er nog Nederlanders mee? Rosalin Kuiper maakte eerder bekend dat ze aan de slag gaat als schipper bij Team Holcim-PRB. Samen met Nicolas Lunven, waarmee ze de afgelopen Ocean Race in Team Malizia zeilde, zal Rosalin de nieuwe campagne van het Zwitserse team leiden. Ze neemt de rol van schipper over en leidt het team in The Ocean Race Europe in 2025 en in daaropvolgende races.

Wil je in de gaten houden wat de ontwikkelingen van de Ocean races zijn? Kijk dan op deze website van de organisatie.

Team JaJo in Scheveningen tijdens de start van de tweede etappe van The Ocean Race Europe in juni 2023.
Tags: Last modified: 4 maart 2024
Sluiten