Geen betere plek om zeilkleding te testen dan bij een grote oceaanzeilwedstrijd. Tijdens The Ocean Race droegen ambassadeurs Rosalin Kuiper en Charlie Enright de nieuwe zeilkleding van Musto vaak onder barre omstandigheden. Hun feedback is belangrijk – veel van de voorgestelde verbeteringen zie je daarna terug in de gewone zeilpakken in de winkel.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Musto:
Op de kade in het Deense Aarhus staat een groep mensen klaar om aan het werk te gaan. Het is het twaalfkoppige team van het zeilkledingmerk Musto, bestaande uit technici, ontwerpers en verkoopmedewerkers. Zij zijn naar de Ocean Race-tussenstop afgereisd om te luisteren naar Nederlandse zeilster Rosalin Kuiper. Als ambassadeur van dit populaire zeilkledingmerk denkt ze mee over verbeteringen van haar uitrusting – net als de Nederlanders Kiran Badloe, Odile van Aanholt en Annette Duetz. Ook collega-zeiler Charlie Enright, schipper van 11th Hour Racing Team, is ambassadeur. In de aanloop naar de race rond de wereld heeft hij samen met het ontwikkelteam een aantal aspecten van de HPX overall verbeterd. “Sommige dingen lijken misschien maar klein, maar voor de zeiler op het water maken ze daadwerkelijk een wezenlijk verschil.”
Neem nu het klittenband op manchetten en sluitingen. Met natte zeilhanden, vaak zacht en kwetsbaarder door het water, kunnen die harde randjes van het klittenband opeens scherp aanvoelen. Bij Musto zijn deze strips nu strak afgewerkt, zodat je er geen last meer van hebt.
Andere uitdagingen
Voor het eerst in The Ocean Race varen naast de VO65’s schepen uit de IMOCA-klasse mee. Door de foils ligt de topsnelheid van deze gloednieuwe racers veel hoger. De kuip is nu bijna of geheel overdekt. Dit vraagt om een andere manier van zeilen en daardoor ook om andere zeilkleding – een van de redenen dat Musto extra geïnteresseerd is in de bevindingen van de IMOCA-zeilers zoals Rosalin en Charlie.
Team Malizia, waar Rosalin onderdeel van uitmaakt, werd derde in The Ocean Race. Een mooie prestatie. Maar het team won nog een andere prijs: het verbrak het afstandsrecord voor de meeste mijlen in 24 uur. Op de Noord-Atlantische Oceaan legde de boot binnen een etmaal 641 mijl af.
Waarom zijn er eigenlijk geen dronebeelden van deze indrukwekkende recordpoging? Rosalin: “Om te filmen met een drone moet je de boot stilleggen. Dan gaan we plat voor de wind varen met een knoop of 15. Maar we wilden dat record, dus was er geen tijd om tussentijds twee keer te stoppen. Ook voor het wisselen van een zeil of andere werkzaamheden aan dek moet je de boot eerst afremmen. Het is te gevaarlijk om dat te doen met de boot op volle snelheid. Bovendien, daar pak je de punten niet op.” Op IMOCA’s wordt zéker niet conservatiever gevaren, behalve tijdens zeilwissels. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de kleding aan boord. “Naast de HPX Ocean smock en salopette heb ik een veel lichter LPX jack met rits meegenomen. Tijdens het zeilen dragen we bijna de hele race de HPX Midlayer. Deze is gevoerd en dankzij Gore- Tex Infinium waterdicht en goed ademend.”
Vertrouwen op je kleding
Het team van Musto wil uit eerste hand horen hoe zij de door hen ontwikkelde nieuwe ontwerpen en technologieën ervaart. Rosalin: “Ze vragen je het hemd van je lijf. Onze feedback nemen ze mee bij de ontwikkeling van de pakken voor de volgende race, maar ook bij de gewone zeilpakken die hoofdzakelijk in de watersportwinkel hangen.” Kuiper is zeer tevreden over haar uitrusting: “De kleding is betrouwbaar en dat is voor ons belangrijk.
De langste etappe was 36 dagen. Aan boord zijn zo veel dingen niet constant. Warm, koud, nat, droog, een boot die constant ontzettend ruig op de golven slaat. Dan moet je echt kunnen vertrouwen op je kleding.” Naast details als de randjes van de klittenbandstrips hebben de zeilers meer suggesties aangedragen. Ook die hebben geleid tot aanpassingen of vernieuwingen in de kleding. Leg maar eens een oudere waterdichte HPX overall uit 2014 naast de nieuwste variant, en een aantal zaken valt meteen op. Zo is de positie van de rits voor een tweede keer gewijzigd. Ooit zaten de waterdichte ritsen op de rug zodat je er zo min mogelijk last van had. Een diagonale rits op de borst bleek prettiger, zodat je het pak ook half kunt aandoen, met het bovenlijf vrij. Nadeel daarvan was wel dat het losse bovenstuk dan aan de achterkant hing, wat lastig was als je ging zitten: je zat dan op je pak.
Bij de nieuwe positie van de rits hangt het losse gedeelte nu vóór de benen. Of neem de kraag. Vaak is een zachte hoge kraag een zegen, maar soms zit-ie in de weg. Waarom geen rits? Lang aan het roer in guur weer: kraag aan. Hard werken met warm weer op een nat dek: kraag eraf. Ook is de dikke flap over de fluorescerende capuchon verdwenen. Een verbetering die je misschien niet meteen ziet, is de antislip onder de waterdichte voetstukken. Zeilers glibberden soms over de natte kajuitvloer. Ook de vorm van de zakken op de pakken is aangepast en er is eentje bij gekomen: op beide benen zit nu een ruime zak.
Gore-Tex Pro
Musto dankt haar naam aan Olympisch zeiler Keith Musto. In 1964 lanceerde hij een eerste zeilkledinglijn onder zijn eigen naam. Later werkte hij samen met Bob Gore, de uitvinder van Gore-Tex. Nieuwe materialen bieden – naast een goed ontwerp – veel verbetering. Nu, een halve eeuw later, introduceert het bedrijf de Gore-Tex Pro bij de HPX- en MPX-lijn. Gore-Tex Pro bestaat uit drie aan elkaar gelamineerde lagen: een buitenlaag van 100 procent gerecycled polyamide, een middenlaag van Gore-Tex – het ultieme buitensportmembraam dat waterdicht, sterk, ademend en elastisch is – en een binnenlaag van Gore Micro Grid Backer. Deze speciaal geweven voering beschermt het membraan tegen schuren aan de binnenkant en glijdt gemakkelijk over andere kledinglagen heen, zodat je vrij kunt bewegen. De lage denier backer (achterlaag) is nog steeds ademend en robuust, zonder extra gewicht toe te voegen.
Ademend
Musto was het eerste watersportbedrijf ter wereld dat een licentie kreeg voor het maken van zeilkleding met Gore-Tex. Gore-Tex is het ideale materiaal voor op het water. Zeilen is een sport met wisselende inspanning. Soms is er een korte, explosieve periode met veel beweging, zoals het hijsen van een zeil of een gijp. Daarop volgt dan een langere periode van concentratie en weinig lichaamsbeweging. Bij het leveren van de fysieke inspanning moet het lichaam overtollige warmte kwijt. De natuurlijke reactie van de sporter is om te gaan transpireren. Een vochtige huid koelt immers veel sneller af dan een droge huid. Maar als de transpiratie niet weg kan blijft de vochtige kleding warmte afvoeren, soms wel dertig keer zo snel als droge kleding. Een zeiler die klaar is met het zware werk, kan plotseling veel meer afkoelen dan gewenst.
multitoolzakmes, zaklampje en persoonlijk ais-baken
Ook het dagelijkse gebruik van een pak staat hoog op de lijst van het ontwikkelteam van Musto. Met vragen als: waar is een pak als het niet wordt gedragen? Is het makkelijk op te hangen aan een sterk oog? Of hoeveel zakken zijn prettig en waar moeten die zitten? Een Ocean Race-zeiler als Rosalin heeft, naast een multitoolzakmes en een zaklampje, altijd een persoonlijk ais-baken in de zak van haar zeilpak. En als Rosalin dit even demonstreert, zien we ook bij haar een hand vol snoeppapiertjes, zoals elke zeiler die snel in z’n zak propt tijdens het varen.
Voor vrouwen
Een zeilpak is heerlijk, totdat een bezoekje aan het toilet nodig is. Dan moeten alle lagen uit. Speciaal hiervoor zijn Musto-pakken voorzien van een dubbele ritssluiting, eentje die zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven kan worden geopend. Voor mannen hoeft het pak tijdens het plassen dus niet helemaal uit, voor vrouwen wel. Rosalin draagt tijdens The Ocean Race in eerste instantie dezelfde pakken als haar mannelijke teamgenoten.
Tijdens de laatste etappe van Scheveningen naar Genua gebruikt de Nederlandse zeilster een andere broek: de HPX Gore-Tex Pro Ocean damesbroek. Deze broek heeft een meer getailleerde snit en de zogenaamde dropseat. Deze letterlijk vertaald ‘zakkende zitting’ bestaat uit een waterdichte rits die horizontaal aan de achterkant loopt. Met deze rits kan het zitgedeelte van de broek worden opengeklapt voor een bezoekje aan het scheepstoilet.
Impactbescherming
Het moderne zeilpak biedt niet alleen bescherming tegen water en kou. Ook aan de impactbescherming, zoals speciale kniestukken, is extra aandacht besteed. Het komt nogal eens voor dat je tijdens het zeilen op je knieën landt als je snel in actie moet komen aan dek. Daarom heeft Musto de kniestukken, die al versterkt zijn met cordura, nog een extra D30 impactbeschermingsmateriaal toegevoegd. Deze uitneembare kussentjes bewegen met de knie mee, maar blokkeren onmiddellijk bij impact. Dan worden ze hard en leveren ze zo bescherming.
Ook voor toerzeilers
Da’s mooi, al die verbeteringen voor de HPX-offshore-wedstrijdcollectie. Maar wat heb je hier als toerzeiler aan tijdens een Markenwaddenrally of gewoon op een lekkere vrijdagavond op de Gouwzee? Het klopt inderdaad dat innovaties als eerste worden toegepast in de HPX-lijn voor oceaanzeilers. Toch zie je dat veel verbeteringen snel hun weg vinden naar andere collecties, zoals de MPX-, de LPXen de BR1- en BR2-collecties. Zo is de nieuwe BR2-zeiljas bijvoorbeeld wat betreft het ontwerp vrijwel identiek aan de MPX-jas van het vorig seizoen, maar dan wel voor de prijs van de BR2-collectie. In Aarhus focust het team van experts vooral op het gebruik van de pakken tijdens extreme omstandigheden, maar alle wensen en suggesties die van toepassing zijn op de lichtere pakken worden zeker ook genoteerd. Wedstrijdzeilers zijn als ‘veelgebruikers’ intensief bezig met hun zeilkleding, maar hun tips en adviezen gelden net zo goed voor de lichtere pakken waarmee je op een 40-voeter zeilt. Het uiteindelijke doel blijft immers het maken van de allerbeste zeilkleding voor alle zeilers – zeilers zoals jij en ik.
Was je pak regelmatig
De zeilkleding van Team Malizia werd elke stopover gewassen. Ook de Gore-Tex zeilpakken gaan in de wasmachine – dat is geen enkel probleem, het maakt de pakken zelfs beter waterdicht. Een paar tips:
• Was op maximaal 40 graden. Controleer vooraf altijd het waslabel.
• Gebruik een kleine hoeveelheid wasmiddel en stel de wasmachine in op twee keer spoelen en centrifugeren op minimale snelheid.
• Gebruik absoluut geen biologische wasmiddelen. Deze bevatten enzymen die de prestaties en effectiviteit van de stof beschadigen. Kies liever een technisch wasmiddel zoals Grangers Performance Wash of Nikwax.
• Doe alle ritsen dicht en zorg dat de kleppen en bandjes vastzitten.
• Na de wasbeurt mag je de pakken in de droger doen op lage temperatuur, voor maximaal 30 minuten. Door de combinatie van warmte en wrijving wordt de toplaag weer waterafstotend en krijg je het gewenste parelende effect, waarbij waterdruppels van de stof af rollen.
Welke zeilkleding past bij jou?
Wie een middag gaat zeilen op binnenwater, heeft andere zeilkleding nodig dan iemand die de Waddenzee op gaat of misschien zelfs een oversteek naar Engeland wil maken.
HPX
Gemaakt van het sterkste Gore-Tex Pro. HPX is uitzonderlijk waterdicht, ademend en zeer duurzaam. Tot het uiterste getest door ’s werelds beste oceaanzeilers, geschikt voor de hoge eisen van het oceaan- en offshorezeilen.
MPX
MPX is gemaakt van drielaags Gore-Tex Pro en biedt de ultieme waterdichte bescherming die ook zeer goed ademend is. Deze nieuwe generatie offshore bescherming is speciaal voor zee- en kustzeilers ontworpen.
LPX
Deze ultieme inshore racekleding is speciaal ontworpen voor snel zeilen onder wisselende weersomstandigheden: ultralicht, ergonomisch ontworpen en superademend. Een onverslaanbare combinatie voor kustzeilers en dagzeilers. Innovatieve materialen bieden onder elke conditie bescherming: Sunblock Dynamic als bescherming tegen uv-straling, LPX Aero met sneldrogende eigenschappen en Gore-Tex Pro voor waterdicht en ademend vermogen.
BR1 en BR2
Twee collecties voor de wat meer recreatieve watersporters, van sloepenvaarders tot kustzeilers, van junioren tot volwassenen. Er zijn waterdichte jassen, salopettes, shorts en broeken waarvan alle naden zijn getapet om je droog te houden op zee. BR2 heeft een hogere waterdichtheid met uitzonderlijke ademende eigenschappen voor mid-length offshore comfort. BR1 is gemaakt voor kalme kustwateren, maar is nog steeds klaar voor aanhoudende stortbuien. Beide collecties zijn gemaakt met eigen door Musto ontwikkelde waterdichte stof.
Klik op deze link en ontdek welke Musto-kleding het best bij jou past.
Tags: Promotie, The Ocean Race Last modified: 18 december 2023