Olympische Spelen

Zwaar toernooi voor Zegers en Berkhout

10:49

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021. 21 July, 2021 © Sailing Energy / World Sailing

Het zeilen op de Olympische Spelen zit er op! Dagelijks hielden we deze liveblog bij om je op de hoogte te houden van de zeilers in de baai van Enoshima. Geheugensteuntje nodig voor de wirwar van atleten en verschillende Olympische zeilboten? Hier stellen we de Nederlandse zeilers aan je voor en in dit artikel leggen we uit welke zeilboten tijdens deze Spelen allemaal meevaren.

Woensdag 4 augustus

De laatste medalraces vonden vandaag plaats in een licht briesje in de baai van Enoshima. Afrodite Zegers en Lobke Berkhout finishte als negende en eindigen daarmee als tiende in het klassement. Het duo voer een moeilijk toernooi – al na de twee dag wisten ze dat een plekje op het podium er niet meer in zat. Toch wisten ze zich te plaatsen in de medalrace met een mooie tweede en vierde plek bij de laatste fleetraces. Dat was een troostprijs. Zegers: “Wij kwamen hier met een hoger doel dan alleen het behalen van de medalrace. Maar het is wel heel fijn om bij de toptien van de wereld te horen.”

Zegers en Berkhout (c) World Sailing

Bij de heren in de 470 wisten Australiërs Will Ryan en Mathew Belcher de gouden medaille met een ruime voorsprong op de Zweden en Spanjaarden binnen te halen. In deze klasse deden geen Nederlanders of Belgen mee.

Dinsdag 3 augustus

Na een onverwachte extra rustdag was er vandaag genoeg wind om te zeilen. Onder andere werd de 49erFX medalrace te varen. Met zo’n zeven knopen was het nog steeds niet veel. Helaas zeilden Annemiek Bekkering en Annette Duetz niet zo goed als ze de hele week deden en moesten ze hun gedeelde eerste plaats inleveren.

De Brazilianen waren als eerste weg, maar werden al gauw ingehaald door de Argentijnse en Noorse boot. Bekkering en Duetz stonden toen nog vierde. Bij de tweede boei kwamen ze in de knel met de Franse  boot en tekenden protest aan, dat niet werd toegekend. Uiteindelijk kwamen ze als negende binnen, één plaats voor de Spaanse boot. Dat was net genoeg voor brons. Bekkering: “We waren niet in controle en konden niet terugkomen. Het is superfijn dat we brons hebben, maar nu nog even niet.”

De mannen in de 49er, Lambriex en Van Vugt, het eerste Nederlandse mannenduo in deze klasse op de Spelen, finishte als vijfde. Daarmee stegen ze nog een plekje in het klassement en eindigden als zesde. Ze zeilden niet tegen de minsten; onder hun concurrenten waren onder anderen de Nieuw-Zeelandse titelverdedigers Pete Burling en Blair Tuke, tweevoudig winnaars van de America’s Cup en negen keer wereldkampioen in de 49er. De Kiwi’s moesten echter genoegen nemen met zilver en werden door het Britse duo verslagen.

Ook de Finn-zeilers voeren vandaag hun laatste race. Nicholas Heiner haalde met een vierde plek in het klassement het podium net niet. Wel voer hij een mooie medalrace, waarin hij tweede werd. Goud in de Finn-klasse in Parijs zit er helaas niet meer in: dit was de laatste keer voor deze eenmansboot in de Olympische spelen.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout voeren vandaag twee mooie races. Na een moeilijke eerste week zal dat ze goed doen. Ze klimmen naar de negende plek in het klassement en stellen daarmee een start veilig in de medalrace. Een medaille zit er echter niet meer in, daarvoor loopt de concurrentie te ver voor.

De gemixte klasse, in de Nacra 17, voer vandaag ook de medalrace. Het Italiaanse duo Catalina Banti en Ruggero Tita pakte goud met de foilende catamaran. In deze klasse voeren geen Nederlanders mee.

Maandag 2 augustus

Het is erg rustig weer vandaag, daarom is het hele wedstrijdprogramma een dag opgeschoven. De medalraces van de 49er FX en 49er klasses vinden morgen plaats. Annemiek Bekkering en Annette Duetz maken een goede kans op goud; ze staan samen met de Brazilianen op de eerste plek.

Zondag 1 augustus

Het is Marit Bouwmeester helaas niet gelukt om de gouden plak te bemachtigen. Ze moest haar Deense concurrent Anne-Marie Rindom vier boten achter zich laten. In het verloop van de wedstrijd leek dat even te lukken, maar Rindom haalde haar achterstand in. De Zweedse Josefin Olsson werd eerste tijdens de medalrace en bemachtigde daarmee de zilveren medaille.

https://www.instagram.com/p/CSCEdvVo9t8/

Zaterdag 31 juli

Het enige wat Badloe vandaag moest doen om de gouden medaille binnen te slepen was finishen. En dat deed hij met verve – na een bizarre start, waarin al zijn directe concurrenten werden gediskwalificeerd, voer hij een mooie race en finishte als tweede. Fransman Thomas Goyard, Italiaan Mattia Carboni en Pool Piotr Myszka, die respectievelijk op de tweede, derde en vierde in het klassement stonden, maakten een ongelooflijke blunder in de medalrace en gingen te vroeg de startlijn over. De Chinees Kun Bi had er ongelooflijk veel geluk mee: vanuit geslagen positie pakte hij toch nog brons.

https://www.youtube.com/watch?v=2OuBD1vT9HE

Ook RS:Xer Lilian de Geus voer vandaag de medalrace, maar kon helaas geen medaille in de wacht slepen. Of het haar laatste spelen zijn durft ze nog niet te zeggen: “Eerst maar eens vakantie vieren en tijd besteden aan mijn vriend, familie en vrienden.” Voor de RS:X was het in ieder geval wel het laatste Olympische toernooi. In 2024 stappen de windsurfers over op foilende planken.

Annemiek Bekkering en Anette Duetz in de 49er-FX houden het erg spannend: ze voeren vandaag drie mindere races, maar staan op nummer twee in het klassement, met maar één punt achterstand op het Braziliaanse duo. Maandag, tijdens de medalrace, wordt de strijd beslecht. Bekkering: “We gaan morgen goed uitrusten en dan een goed plan maken. En goed naar de race van Marit kijken, die plaatsvindt met dezelfde windrichting.”

In de Finn-klasse handhaafde Nicholas Heiner zijn vierde plaats in het klassement. Er komen nog twee races en een medalrace aan. Bart Lambriex en Pim van Vugt behielden hun zevende plaats. Maandag varen ze alleen nog de afsluitende medalrace.

Vrijdag 30 juli

Zo rustig als vandaag het weer was -minder dan tien knopen wind en bijna geen golven- zo stormachtig was de come-back van regerend wereldkampioen Marit Bouwmeester in de Laser Radial. Niet alleen won ze de eerste race, alle directe concurrentie had het moeilijk en voer achterin het veld.

Bij de start van de twee race probeerde Deense Marie Rindom helemaal links te starten, maar Bouwmeester gaf haar geen ruimte, vertelde ze in dit interview: “Degene die helemaal links start heeft zoveel voordeel bij weinig wind, ik ging haar die plek echt niet geven. Wat mij betreft hadden we er een matchrace van gemaakt, daar heb ik op getraind en was ik klaar voor.” Zenuwachtig geworden begon Rindom teveel te pompen: die fout moest ze met een diskwalificatie bekopen. Bouwmeester schiet daarmee naar de tweede plek in het klassement, op slechts zeven punten afstand van Rindom. Zondag vindt de medalrace plaats. Als Rindom dan weer fouten maakt, kan Bouwmeester de gouden plak binnen hengelen. Vlaamse Emma Plasschaert voer vandaag een slechte race en finishte als 21ste, maar kan dat resultaat wegstrepen en blijft daarmee vijfde staan. Ze gaat voor brons in de medalrace.

https://www.instagram.com/p/CR8Vi16Ae20/

Ook Annemiek Bekkering en Anette Duetz in de 49er-FX sloegen vandaag hun slag: ze finishten als vijfde en zesde. In combinatie met blunders van de Britten, die op een stonden, klimmen ze daarmee naar de eerst plek in het klassement. Ze zullen de komende dagen echter nog hard moeten werken om hun positie te behouden, want de Spanjaarden, Brazilianen en Britten hijgen ze in hun nek met slechts enkele punten achterstand.

Bart Lambriex en Pim van Vugt in de 49er zakten van de zesde plek naar de zevende plek. Ze lopen nu 25 punten achter op de Britten, Australiërs en Spanjaarden, die allemaal met 34 punten de eerste plek delen.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hadden het de afgelopen dagen erg moeilijk, maar ze geven niet op en vechten door. Vandaag voeren ze een stuk beter en kwamen als negende en zesde binnen. Daarmee klimmen ze van de veertiende naar de elfde plek in het klassement. Met nog vier races én een medalrace te gaan kan er nog heel veel gebeuren, al lijkt een plekje op het podium verder weg dan ooit.

 

Donderdag 29 juli

Het was weer een drukke zeildag vandaag- met uitzondering van de 49er-FX voeren alle zeilende olympiërs uit. De bries stak, zeker in de middag, goed op en in de baai van Enoshima kwam de deining flink binnenrollen. Voor sommige Nederlandse atleten was dat goed nieuws, anderen kwamen vandaag niet goed uit de verf.

Kiran Badloe en Noorse concurrent (c) Sailing Energy / World Sailing

RS:X-surfer Kiran Badloe staat bekend om zijn goede prestaties in zwaarder weer en was vandaag onoverwinnelijk met twee eerste plekken. “Om de scherpe randjes ervanaf te halen”, is Badloe voorzien van een blauwe streep op zijn kop, een knipoog naar de animatieserie Avatar, waarin de hoofdpersoon de wind kan buigen en naar zijn hand kan zetten. Toepasselijk, want met zijn prestaties vandaag kan Badloe de gouden plak bijna niet meer mislopen. Alleen een diskwalificatie tijdens de medalrace, die op zaterdag plaats zal vinden, zou hem de medaille ontnemen.

RS:X-collega Lilian de Geus voer vandaag best goed, maar heeft zo’n achterstand ingelopen dat een medaille er helaas niet meer in zit. Na haar laatste race voorafgaand aan de medalrace zei ze tegen een verslaggever: “De eerste twee dagen heb ik veel laten liggen. De fouten die ik toen maakte in de veranderlijke wind, maakte de top drie niet.”

Marit Bouwmeester in actie (c) Sailing Energy / World Sailing

Normaal gesproken excelleert Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester in omstandigheden zoal die van vandaag. Harde wind, hoge golven: dat is waar ze haar slag zou slaan. Helaas werd ze tijdens haar eerste race vandaag gediskwalificeerd: “Ik was te gretig, het was gewoon dom en mijn eigen fout”. Na een zevende plek in de tweede race zakt ze van de derde naar de zevende plek in het klassement. Hoewel de achterstand flink is, kan er met twee races en een medalrace nog veel gebeuren.

Nicholas Heiner voer in zijn Finn naar de vierde en tweede plaats en staat vierde in het klassement. Met nog vier races en een medalrace te gaan, en een geringe achterstand op de kopgroep, is het podium voor Heiner zeker niet onhaalbaar. Hetzelfde geldt voor Bart Lambriex en Pim van Vugt in de 49er – zij staan weliswaar op de zesde plek, maar lopen maar elf punten achter op het Britse duo, dat op een staat.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout beleefden een moeilijke tweede zeildag. Gisteren finishten ze twee keer buiten de top tien en vandaag gebeurde dat weer. Daarmee zakken ze naar de veertiende plek in het klassement. Het veelbelovende duo heeft het er moeilijk mee, dat is overduidelijk te zien in dit interview.

 

Woensdag 28 juli

Wat een drukte vandaag in de baai van Enoshima. Voor het eerst kwamen de 470 en Nacra17-zeilers in actie, waarmee alle olympische klassen nu aan het toernooi begonnen zijn. Vandaag waren die allemaal op het water te vinden, behalve de Lasers. Er stond een mooi windje van 15 knopen die in de middag toenam.

Plankzeiler Kiran Badloe, met een lengte van 1.96m een flinke jongen, profiteerde van de iets stevigere wind. Zijn Italiaanse concurrent, Mattia Camboni, is bijna een kop kleiner en doet het beter in lichter weer. Badloe kwam in drie races voor Camboni binnen en staat nu op de eerste plek in het RS:X-klassement. Hopelijk kan hij zijn koppositie behouden – morgen volgen nog drie races en daarna is het alweer tijd voor de medalrace. Ook Lilian de Geus is goed bezig: zij steeg van de zesde naar de vijfde plek in het klassement.

Zegers & Berkhout (c) Sailing Energy / World Sailing

470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout beleefden een teleurstellende eerste dag. Gedurfd zochten ze tijdens hun tweede race als enige boot de linkerkant van het wedstrijdveld op tijdens het afkruisen, maar meer wind was er niet te vinden en ze wisten niet in te lopen op de rest. Ze staan nu twaalfde in het klassement. Maar met nog 4 racedagen én een medalrace te gaan kan er nog heel veel gebeuren.

Nicholas Heiner / (c) Sailing Energy World Sailing

Annemiek Bekkering en Anette Duetz deden het erg goed vandaag in de 49er-FX. Met hun skiff wonnen ze twee races en werden een keer zesde. Ze lopen in op de leidende Britten en verstevigden hun positie op de twee plek. Bart Lambriex en Pim van Vugt leverden een plaatsje in en staan nu vierde in het 49-er klassement. Gelukkig zijn de verschillen met de podiumplaatsen niet groot.

Tot slot had Finn-zeiler Nicholas Heiner een betere dag dan gisteren. De tweede race eindigde hij twee. “Het is allemaal erg close”, zei Heiner na zijn races. “Ik heb mezelf na die eerste race even toegesproken en dat heeft zich daarna uitbetaald.”

Dinsdag 27 juli

Vandaag was een dag met weinig wind; niet het hele programma kon worden afgewerkt. De heren in de 49er voeren daarom maar een race. Nederlanders Bart Lambriex en Pim van Vugt werden veertiende, twee plekken achter Nieuw Zeelanders Blair Tuke en Peter Burling. Burling stuurde Emirates Team in 2017 naar de overwinning van de America’s Cup.

Verder kwamen de dames in de 49erFX vandaag voor het eerst in actie. Annemiek Bekkering en Anette Duetz, regerend wereldkampioen in hun klasse, staan na drie races op de derde plek. Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester wist vandaag verder op te klimmen naar de derde plek in het klassement.

Verder kwamen de mannen in de Lasers weer in actie en zagen we de Finn-zeilers voor het eerst op het water. De Turk Allcan Kaynar staat stevig op de eerste plek na twee gewonnen races. Roy Heiner werd elfde en vijfde en staat nu vijfde in het Finnklassement.

De komende dagen houdt de wind zich gedeisd in Japan. De tyfoon die langs de oostkust van Japan trekt lijkt op afstand te blijven en geen hele harde wind naar Enoshima te sturen. De oceaandeining die de tropische storm veroorzaakt komt vannacht wel de baai inrollen.

Maandag 26 juli

Kiran Badloe begint goed op stoom te komen: vandaag won hij twee races. Doordat hij de Italiaan Mattia Camboni niet genoeg ruimte gaf bij de bovenboei tellen de punten van de race niet mee, maar desondanks staat Badloe derde in het klassement. Bovendien mag hij deze diskwalificatie wegstrepen als slechtste prestatie. Collega Lilian de Geus, die Nederland bij de vrouwen RS:X representeert, staat nu zesde.

Marit Bouwmeester deed het in het lichte weer erg goed vandaag. De laatste race finishte de Laser Radial-zeilster tweede, daarmee staat ze nu vijfde in het klassement. Vlaamse Emma Plasschaert staat nu elfde.

De komende dagen passeert een tyfoon de oostkust van Japan; daarmee kan het alle kanten op met de wind in de baai van Enoshima, van heel weinig wind tot te zware omstandigheden om in te zeilen. Vooralsnog zijn morgen de Finn-, 49er- en laserzeilers aan de beurt.

Zondag 25 juli

Zondag kwamen de windsurfers en de laserzeilers voor het eerst in actie in de baai van Enoshima. Ze kregen te maken met lichte, onstabiele weersomstandigheden, en een ingelaste pauze om op meer wind te wachten. In de Laser Radial wist Marit Bouwmeester de 18de plek in het klassement te bemachtigen. Vlaamse Radial-zeilster Emma Plasschaert moest twee strafrondjes varen nadat ze Bouwmeester geen voorrang verleende. De fikse achterstand die ze daarbij opliep wist ze echter voor een groot goed te maken: na de eerste dag staat Plasschaert 10de in het klassement.

Windsurfers Kiran Badloe en Lilian de Geus zeilden een goede eerste dag. Badloe haalde de eerste twee races de vijfde plek en tijdens de laatste race de derde. Daarmee stond hij na drie races derde in het klassement. De Geus schopte het na drie races tot de zesde plek in het klassement.

Omslagfoto: World Sailing / Sailing Energy

Tags: , Last modified: 6 augustus 2021
Sluiten