Olympische Spelen

Kijkwijzer olympisch zeilen

11:34

Na een jaar uitstel is het dan eindelijk zover. Twee dagen na de officiële opening van de Olympische Spelen starten ‘onze’ zeilers op het water bij het eilandje Enoshima, op zo’n uur rijden van Tokio. Met deze kijkgids binnen handbereik zit je op de eerste rij.

Hoe kijken

Het tijdsverschil met Japan is zeven uur; als om 12:00 uur een wedstrijd begint, is het bij ons 05:00 uur ‘s ochtends. Er wordt gevaren tot 18:00 uur, dus om 11:00 ‘s ochtends zijn de wedstrijden voorbij. In Nederland heeft de NOS de uitzendrechten bemachtigd; internationaal zenden de BBC Sport en NBC Sports de Spelen uit. De vraag is hoeveel aandacht wordt besteed aan het wedstrijdzeilen, gezien het weinig publieksvriendelijke karakter van onze geliefde zeilsport. Online wedstrijden kijken is lastig; er zijn in Nederland geen gratis kanalen beschikbaar. Wel kun je de races live volgen met deze tracker. Op het betaalde online kanaal Discovery+ kun je alle olympische evenementen wel live bekijken.

 

 

 

 

 

Het volledige schema, waarin de tijd van iedere afzonderlijke wedstrijd staat, is hier te vinden.

De Nederlandse selectie

Nederland heeft dit jaar misschien wel de sterkste ploeg ooit. Hoofdcoach Jaap Zielhuis: “Het is een hartstikke mooi team, met drie wereldkampioenen. Vijf gouden medailles, dat is wel heel veel,  maar in potentie kan het.” Een blik op de selectie.

Lilian de Geus

Windsurfers Kiran Badloe en Lilian de Geus (RS:X) zijn beiden van absolute wereldklasse. Kans op goud? Zeker. Kiran Badloe (RS:X) is een allrounder; hij heeft geen voorkeur voor harde of zachte wind. Met een eerste plaats op de wereldranglijst is hij kanshebber voor een podiumplek. Gevaar komt van de Italiaanse Mattia Camboni, die onlangs nog tweede werd op de Allianz Regatta in Medemblik. Lilian de Geus (RS:X) won in Rio de ‘houten’ medaille. Daarna werd ze drie keer wereldkampioen op het RS:X-board. Omdat dit het laatste jaar is voor de plank, traint De Geus ook  al met het foilende board. Op de Allianz Regatta eindigde ze derde. De Geus staat tweede op de wereldranglijst.

In de uitdagende 49er’s, ook wel  de koningsklasse genoemd, staan Annemiek Bekkering en Annette Duetz eerste op de wereldranglijst. Zij gaan voor het hoogste podium. Ze zijn het eerste 49er FX-team dat twee keer op rij de wereldtitel wist te winnen. Het olympisch zeilwater van Tokio ligt de dames goed: in 2019 wonnen ze bij Enoshima de World Cup.

Voor het eerst komt er nu ook een Nederlands mannenteam uit  in de 49er. Bart Lambriex en Pim van Vugt schoten het afgelopen jaar opeens door naar de top; vorig jaar stonden ze nog rond de twintigste positie op de wereldranglijst, inmiddels staan ze in de top 3. I Ze hebben momentum en kunnen zeker verrassen.

(c) Richard Langdon/Ocean Images

Marit Bouwmeester (c) Richard Langdon/Ocean Images

Routinier Marit Bouwmeester won al eens goud  in zilver in de Laser; ze is fit en klaar voor een derde olympische plak. Toch is winnen niet vanzelfsprekend: in april kampte ze nog met een  elleboogblessure. Op de Allianz Regatta werd Bouwmeester vierde. De kans op een medaille is groot maar in de Laser Radial is de concurrentie moordend.

Finn-zeiler Nicholas Heiner werd in 2019 eerste op het olympische water van Enoshima en staat wereldwijd tweede. Hij is is zeker kansebber voor een medaille: hij staat tweede op de wereldranglijst en won al twee wedstrijden in de Sagamibaai. Echter, op het EK in Portugal eindigde hij als elfde, en op het WK als achtsteEen podiumplaats moet erin zitten.

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers (470) bezitten de meeste ervaring van de hele kernploeg. Beiden gingen al eerder naar de Spelen. Het duo staat bekend als zeer gedreven, maar zeilt ook het moeilijkste veld van alle klassen. Het duo pakte dit jaar nog een tweede plaats op het WK 470.

Lees hier meer over de zes boten waarin de Olympiërs de strijd aan gaan (RS:X windsurfplank meegeteld).

Wedstrijdbaan

De tijd van de ouderwetse olympische driehoeksbaan is voorbij: twee ruime rakken en een gijpboei geven te weinig tactische opties. De moderne baan  bestaat uit een lus met een kruisrak en een voordewinds rak. In vrijwel alle klassen wordt er op het voordewindse rak afgekruist. In de olympische  zeilinstructies staan het binnen en buiten-trapezium beschreven, beter bekend als de innerloop- en outerloopbaan. Deze banen hebben vier boeien  waarbij de zeilers een U-vorm varen. Zo zitten start en finish elkaar niet in de weg.

Vanaf maandag verzorgen we dagelijkse updates over het olympisch zeilen, in het bijzonder over de Nederlandse en Vlaamse zeilers, dus houd Zeilen.nl in de gaten!

Tags: Last modified: 28 juli 2021
Sluiten