Internationale wedstrijden

Van den Heede gaat door!

12:52

PPL Photo Agency - Copyright Free for editorial use only Credit: Christophe Favreau/PPL/GGR *** 2018 Golden Globe Race - Jean-Luc Van Den Heede (FR) arrival in Hobart, Tasmania at the Boatshed.com Hobart film drop on 6.10.18. The 73-year old French Veteran and his Rustler 36 yacht MATMUT has a 1,600 mile lead over 2nd placed Dutchman Mark Slats.

De Franse zeiler Jean-Luc van den Heede heeft besloten Chili links te laten liggen en door te zeilen naar Kaap Hoorn. Eerder berichtten we over de schade aan de mast van Van den Heede. Hij zou richting Valparaíso, Chili zeilen om daar zijn mast te repareren om vervolgens door te gaan richting Kaap Hoorn. Hij zou dan naar de Chichesterklasse gaan, waardoor Mark Slats in de koppositie terecht zou komen.

Chichesterklasse

(c) Alain Zimeray/Golden Globe Race/PPL

De organisatie van de Golden Globe Race liet vandaag weten dat Van den Heede doorgaat naar Kaap Hoorn en dus in de race blijft. de Fransman heeft wel zijn satelliettelefoon gebruikt om met het thuisfront te bellen en dat is tegen de regels. Van den Heede is daarom al gedegradeerd naar de Chichesterklasse, de klasse voor zeilers die niet non-stop of met hulp rond de wereld zeilen. Van den Heede heeft echter geen voordeel gehaald uit de telefoontjes en kan dus weer opgewaardeerd worden, maar zal dan wel een tijdstraf van 18 uur krijgen. Dat is eerder ook gebeurd bij de Amerikaan Istvan Kopar.

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Mark Slats

Onze Nederlandse held op zee Mark Slats ligt dus tot die opwaardering van zijn Franse rivaal op de eerste plek in de wedstrijd. Ook al komt Van den Heede terug in het veld, dan nog liggen er genoeg kansen voor Slats. Van den Heede moet behoudender varen om zijn tuigage te sparen en Mark kan volle bak in de aanval. Ook al zou Van den Heede zijn mast verspelen, dan nog wil hij doorgaan met zijn noodtuigage, welke tijdens de voorbereidingen erg effectief bleek te zijn. Zeker dan is het voor Slats goed te doen om de Fransman in te halen.

Omslagfoto: Christophe Favreau/PPL/GGR

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten